CANVIEM ELS RESIDUS?

Seguretat al laboratori: gestió de residus líquids àcids, bàsics, tòxics i perillosos en petites quantitats

4a Mostra d’impulsFP  16/05/2023- TERCER PREMI AL PROJECTE MÉS INNOVADOR DE CFGM

3er Premi a la Innovació per a CF de Grau Mitjà pel Projecte Canviem els Residus? De l'Instiut Comte de Rius de Tarragona

ComtedeRius-CFGM-Innovacio-CanviemElsResidus23.mp4

PRESENTACIÓ ALS PREMIS ALS PROJECTES A LA FORMACIÓ PROFESSIONAL

olpab1-premicole-quimics22.mp4

PRIMER PREMI AL PROJECTE MÉS INNOVADOR DE CICLES DE FORMACIÓ DE GRAU MITJÀ- NOVEMBRE DE 2022

OPLAB1-ComtedeRius-ImpulsFP-22(70 × 100 cm) (1).pdf

PRESENTACIÓ A LA  TERCERA MOSTRA 

IMPULS FP




PRESENTACIÓ AL PREMI IMPULS FP

PREMI IMPULS FP A LA INNOVACIÓ

PRIMER PREMI IMPULS FP

CONCURS TERRITORIAL

CICLES DE FORMACIÓ DE GRAU MITJÀ

JUNY 2022

PRESENTACIÓ AL PREMIO ESPIRAL 2022


Selecció de treballs- visita els portfolis de l'alumnat!

RESUM

Diàriament als laboratoris docents generem gran quantitats de residus líquids que cal gestionar adequadament. L'hi destinem molt temps, recursos , i de vegades, fer-ho no és molt segur. Un 80% del que creem, ho eliminem al mateix dia. Per això vam decidir IMPLEMENTAR D'UNA SOLUCIÓ  INNOVADORA, EFICIENT, BARATA I SEGURA  PER A LA GESTIÓ DE RESIDUS PERILLOSOS DELS NOSTRES LABORATORIS DOCENTS. Teníem com a objectius principals, replantejar el tractament actual de residus perillosos al laboratori per a que fos més eficient, barata, ràpida segura. Des la visió intermòduls, i treballant totes les competències transversals i transformadores, preparar, documentar i defensar un projecte de gestió de residus que suposaria un canvi de metodologia, i trencar amb el “cal fer-ho així, i prou”. I a la vegada, implementar metodologies actives d’aprenentatge i de gestió de projecte eficients als laboratoris, i clonables al projecte de síntesi del segon curs d’Operacions de Laboratori.

Com a punts forts destacar que vam treballar el continguts curriculars de manera més dinàmica/pràctica, de forma transversal amb tots els coneixements del primer curs del cicle. Vam millorar competències implícites a les diverses metodologies actives , no només l'ABP: treball en equip, autonomia, organització, comunicació oral... i vam reforçar competències transversals, poc treballades, amb dinàmiques fetes a mida, enfortir la comunicació, l'auto i la coavaluació que es presenten al projecte. També vam analitzar tot allò que ens fallava, o els nostres punts febles i debilitats, per a buscar oportunitats de millora reals i realistes, adaptades a les nostres necessitats. I finalment vam destacar quins havien punts forts i fortaleses per al futur projecte de síntesi a segon curs.

Amb aquest projecte vam aconseguit l’aplicació de metodologies actives i dinàmiques d'acció tutorial al primer curs del cicle d'Operacions de Laboratori. El disseny i implementació d'un projecte transversal, intermodular on els estudiants proposen, mitjançant experimentació i pilotatge , un canvi en la gestió de residus líquids perillosos als laboratoris docents, per impulsar una millora en els resultats educatius i en la cohesió social, una formació competencial i una excel·lència en tots els seus processos.

VISITA ELS BLOCS DE L'ALUMNAT 

I VIU EN PRIMERA PERSONA LES SEVES EXPERIÈNCIES


CLIC  A CADA UN D'ELLS

 EQUIP HUMÀ DE PROFESSORS: Núria Ferré (Coordinadora TAC, Professora del Departament de Química, Tutora d’OPLAB 1); Maria Eugènia Aricha (Professora del Departament de Química, co-Tutora d’OPLAB 1)


Participen com a avaluadors: Jordi Masip (Cap de Laboratoris), Víctor Manuel García (Cap del Departament de Química), ; Narcís Almena (Director).


 EQUIP HUMÀ D’ALUMNES: 1ER CURS DE CICLE DE FORMACIÓ DE GRAU MITJÀ D’OPERACIONS DE LABORATORI.  Pilotatge i millores: 60 alumnes. Activitat de Coeducació Pilotatge i millores. S’espera que els 650 alumnes del curs 22-23 utilitzin aquesta millora, i també en els propers cursos acadèmics. Departament de Química- Institut Comte de Rius- Tarragona



CREATIVE COMMONS BY-NC-SA 

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora   i    Maria Eugènia Aricha  OPLAB1- co-Tutora