Avaluació 3Rs

Dinàmica avaluadora constructiva: repensem, resistint millorem

Una vegada finalitzada l’experimentació lliure, i ja amb una “pre-idea” metodològica, es va realitzar una dinàmica de tutoria inèdita creada per al projecte: repensem resistint millorem (3Rs) que presentem a l' avaluar per aprendre. Ens entrem en una estratègia avaluadora diferent. Te per objectiu promoure l'aprenentatge més, que no simplement quantificar o posar nota. Pretén tenir efectes de validar quins coneixements, quines habilitats i quines competències d'alumnat anat adquirint.


La dinàmica de les 3Rs, té com a objectiu també validar l'enunciat que cada un dels equips ha generat a partir del seu problema o del seu projecte. Recordeu que partíem d'un enunciat general que deia que la gestió dels residus al laboratori generats és: cara, genera més residus, és lenta i poc segura, i per tant tenim com a objectiu canviar-la. Consta de diverses etapes com es pot veure en la Figura següent molt guiades i marcades en el temps.


Els diversos equips de treball havien de cooperar. Per a fer-ho hi havia diverses organitzacions dels equips per a poder interactuar, comunicar i oferir oportunitats de millora. Aquesta dinàmica es realitza en horari de tutoria i treballa moltes competències transversals. Tots els equips tenen un objectiu comú obtenir un producte final que resol un problema real de canviar la gestió de residus de laboratori, i amb les 3Rs, són capaços de fer-ho cooperant i auto i coavaluant-se per a millorar.


Dinàmica de les 3Rs creada a mida per al projecte. Durada 1 hora.

La dinàmica està disponible al final de la pàgina. Consta de quatre etapes diferenciades

1- Avaluar per aprendre és realitzar una autoanàlisi molt superficial del treball de l’equip. Seria com una autoavaluació inicial de com anem.

2- Estudiar les competències bàsiques i els equips parteixen entre els residus concentrat i els residus diluïts. Es mesclen amb els equips de treball de l'altre grup, els seus mirall de la Figura que us hem explicat a ABP . És temps d’avaluar constructivament la feina dels altres i aprendre dels seus processos , però també dels seus errors. Cooperar entre el grup A i el B per a millorar conjuntament. Una etapa en la que cal anar oferint oportunitats de millora i compartir errors i solucions

3- Implicar i avaluar les competències transversals adquirides. Tornem amb els nostres equips. Ara és el moment de millorar i establir una nova estratègia de treball amb les aportacions que ens hem fet els diversos grups amb els que hem estat treballant

4- L’equip pot millorar. Apareixen de nou les competències avançades, les específiques no bàsiques que són les pròpies de la gestió de l'equip de gestió de conflictes, i com ha funcionat la comunicació. És ara un bon moment per tornar a treure el contracte de compromís i revaluar Establim nous compromisos. Tornem a redactar si cal algun dels acords del contracte de compromís, refem-lo. Pensem en què som forts, però també les debilitats que no ens ajuden a avançar. Emmirallant-nos en l’altre grup, repensem, i resistim!


Els resultats que es van obtenir de cooperar per aprendre, van ser centrar-se en avaluar el procés propi i dels altres grups, avaluar el pre-producte en forma de metodologia establint una estratègia de aprenentatge a la que no estaven acostumats, fer partícips els instruments per avaluar i qualificar les diverses accions, posar en relleu si les competències transversals havien sigut adquirides, i si el treball en equip era adequat o no. Finalment i no per això menys important avaluar i entendre que cooperar és clau per aprendre


En aquesta dinàmica havien de demostrar la seva autonomia del treball i també la seva creativitat. Amb la revisió del contracte de compromís es comencen a ajustar es rols, empoderant a l’alumnat. Tots els compromisos, amb tots els rols, amb tots els temps que ens havíem marcat. Re-redactar el contracte de compromís va ser necessari ja que vam perdre alguns dels membres de l'equip . Va ser un bon moment per repensar però sobretot per resistir.



Us deixem un vídeo de quan vam realitzar la dinàmica.


AVALUAR PER APRENDRE

M5-Projecte-Repensem-Resistim!.pdf

CREATIVE COMMONS BY-NC-SA

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora i Maria Eugènia Aricha OPLAB1- co-Tutora