ELS ODS DELS RESIDUS ALS LABORATORIS DOCENTS

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.


L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.

QUINS ODS S'INCLOUEN EN AQUEST PROJECTE ?


JUSTIFIQUEM ELS RESULTATS


S'ha treballat la seguretat de les persones i la reducció del risc associat a la manipulació de productes químics tant per a les persones com per a les instal·lacions. A la vegada la reducció de residus líquids i sòlids derivats de la manipulació de residus perillosos. S'ha reduït a la meitat el volum de residus líquids assimilables a urbans que són abocats pels desaigües del centre. Els residus que es generen tenen una menor toxicitat ja que es redueix la presència de clorurs en l'aigua.


No s'han fet diferències de gènere en el lideratge i els rols del projecte. S'ha potenciat per igual el lideratge positiu i allunya de masclismes. Des de les dinàmiques d'acció tutorial, s'han resolt els potencials conflictes que podrien haver sorgit.


El cost de temps i el cost econòmic s'han reduït també clarament. En les metodologies de neutralització líquid l-líquid, calia preparar les dissolucions 6M d'àcid clorhídric i hidròxid de sodi. Són concentracions molt altes. Altament exotèrmiques (s'escalfen moltíssim) . El cost per litre és aproximadament de 2euros litre, sense considerar el temps necessari per a preparar-ho, aliquotar-ho i posar a disposició dels laboratoris. El cost del hidrogencarbonat de sodi, i de l'àcid cítric, per a neutralització, és de 5 euros /1Kg el primer, i 4euros/kg el segon, comprat en format d'1Kg. En sacs de 10 a 25 kg surt encara més barat.. Ambdós permeten gestionar uns 60 litres de dissolucions en funció de la concentració. Hem calculat que estalviarem aproximadament 300 euros/curs només en costos de preparació de reactius i ús. Així que amb el projecte, també garantim models de consum més sostenibles.

Objectiu 3. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats

Es tracta de protegir la vida humana i aconseguir una qualitat de vida millor per a tothom. Aquest ODS ens commina a prevenir i combatre les malalties transmissibles, noves i emergents, i totes les que, sense ser transmissibles, causen la major part de la mortalitat prematura, des del càncer fins a les afeccions coronàries. Cal enfortir, també, les mesures per al control del tabac, així com intensificar la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives. Així mateix, ens demana treballar per disminuir substancialment les morts i malalties causades per productes químics i per la pol·lució de l’aire, l’aigua i el sòl, així com els accidents de trànsit.


Objectiu 4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom

Es tracta de proporcionar a tothom accés a l’educació, la formació i el ple desenvolupament del seu potencial. Aquest ODS demana garantir l’accés a serveis d’atenció i desenvolupament en la primera infància i a un ensenyament preescolar de qualitat. També s’ha de potenciar que tothom acabi l’ensenyament primari i secundari, que haurà de ser gratuït, equitatiu i de qualitat, i accedir a una formació tècnica, professional i superior de qualitat, incloent-hi l’ensenyament universitari. Així mateix, cal que tot l’alumnat adquireixi els coneixements necessaris per promoure el desenvolupament sostenible: drets humans, igualtat de gènere, promoció d’una cultura de pau i no-violència, adopció d’estils de vida saludables, etc.

Objectiu 5. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes

Es tracta d’erradicar la violència i la discriminació contra les dones, així com d’assegurar que tenen les mateixes oportunitats que els homes en tots els àmbits de la vida. Això vol dir acabar amb totes les formes de violència contra les dones, inclosa l’explotació sexual. Aquest ODS també ens impulsa a treballar per a la igualtat de dones i homes en l’àmbit laboral i a combatre la discriminació salarial, així com promoure la conciliació de la vida personal, familiar i laboral. Cal treballar pel reconeixement i el repartiment de les cures i del treball a l’esfera familiar. Finalment, també s’ha de vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats en el lideratge de la vida pública.

Objectiu 6. Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones

Es tracta de garantir que tothom tingui accés a aigua potable i a instal·lacions sanitàries. Aquest ODS demana l’accés a l’aigua potable, com també el sanejament i la gestió d’ecosistemes d’aigua dolça, essencials per a la salut humana, la sostenibilitat ambiental i la prosperitat econòmica. Promou l’accés universal, equitatiu i a un preu assequible a l’aigua potable i als serveis de sanejament i higiene adequats. D’altra banda, es tracta de millorar la qualitat de l’aigua i augmentar-ne substancialment el reciclatge i la reutilització en condicions de seguretat, així com d’utilitzar de manera eficient els recursos hídrics.

Objectiu 8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom

Es tracta de crear llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom. Aquest objectiu ens commina a promoure les activitats productives, el turisme sostenible, l’ocupació digna, la creativitat i la innovació, l’emprenedoria i les microempreses i pimes. Demana d’incrementar la productivitat mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació. Però també requereix avançar cap a una economia més desmaterialitzada i circular, i assumir determinats compromisos socials, amb l’ocupació de qualitat, amb la seguretat en la feina i amb la inserció laboral, pensant sobretot en les persones joves. L’ús del recursos, tant en la producció com en el consum, haurà de ser cada cop més eficient, i caldrà procurar desvincular el creixement econòmic de la degradació del medi ambient.

Objectiu 9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació

Aquest ODS té per objecte desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat. Demana que siguin sostenibles, que els seus beneficis econòmics i socials siguin clars i que el seu accés sigui assequible i equitatiu. L’ODS 9 també es refereix a promoure una industrialització inclusiva i sostenible mitjançant tecnologies i processos nets, i que aquesta indústria contribueixi a augmentar substancialment l’ocupació i el PIB. D’altra banda, s’ha de promoure la innovació i reduir la bretxa digital si volem garantir la igualtat d’accés a la informació i el coneixement.


Objectiu 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles

Es tracta de reduir el nostre impacte sobre el planeta produint i consumint només allò que necessitem. L’ODS 12 posa el focus en la promoció de la gestió sostenible i de l’ús eficient dels recursos naturals, en la reducció de la generació de residus i del malbaratament d’aliments, i en el foment de la gestió ecològicament racional dels productes químics en les pràctiques de producció i consum. Aquest ODS aspira a garantir una gestió correcta dels residus inevitables, sobretot dels que són tòxics. Pel que fa a les empreses, especialment a les grans i a les transnacionals, se’ls demana que actuïn de forma més sostenible i transparent. Els poders públics també poden fer-hi molt, a través de les seves polítiques fiscals i de contractació, i d’impuls a la conscienciació social sobre desenvolupament i estils de vida sostenibles.


Font Diputació de Barcelona. : https://www.diba.cat/web/ods/que-son-els-ods

CREATIVE COMMONS BY-NC-SA

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora i Maria Eugènia Aricha OPLAB1- co-Tutora