BONES PRÀCTIQUES 

La Marta Mercadé visita Alberta

Segurament heu sentit a parlar de les possibilitats de fer un període d’observació a Alberta, Canadà, a través de l’intercanvi professional entre Catalunya i Canadà. Es tracta d'un programa pensat per intercanviar pràctiques docents entre el professorat d'aquí que implementi les seves classes en anglès o francès i docents de la província canadenca d'Alberta.  


Entre el 10 i el 17 d’abril passats, la Marta Mercadé (docent a l’Institut Joan Mercader d’Igualada) va viatjar a Alberta per a dur-hi a terme un job shadowing. Unes setmanes abans, el professor canadenc Ian Wilson, havia visitat el centre de l’Anoia en el que fou una setmana molt intensa i profitosa.


La Marta va estar a la ciutat canadenca de Lacombe i va visitar escoles de tota la zona. Això li va permetre dur a terme presentacions amb diversos grups d’alumnes (des de primària fins a Batxillerat), conèixer directors/es de diversos centres, visitar escoles d’immersió en llengua francesa, conèixer de primera mà les comunitats indígenes i ser en un centre educatiu d'una colònia alemanya ubicada en una zona rural amb 12 alumnes d’edats compreses entre els 5 i els 15 anys. Les llengües del centre eren, en aquest cas, l'anglès i l'alemany.


Moltes gràcies, Marta, per compartir-ho amb nosaltres!

Programa de inmersión lingüística


Com ja sabeu, el MEFP va oferir el curs passat la possibilitat de participar al Programa d'estades d'immersió lingüística (que enguany ha quedat provisionalment suspès).

La setmana del 19 al 25 de març, 25 alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Manresa Sis van anar a León a fer unes estades lingüístiques en anglès.

Aquí podeu fer-vos una idea d'algunes de les activitats que van dur a terme.

La imaginació tot ho pot...Amb les restriccions provocades per la situació actual, l'alumnat de 1r de Batxibac de l’Institut Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages s'ha vist obligat a substituir amb imaginació algunes de les activitats més tradicionals de l’institut, com la del teatre. Donat el fet que no es podia dur a terme fàcilment amb les actuals mesures de protecció i, sobretot, no es podia representar davant d’un públic format per les famílies i amistats dels/de les protagonistes ni per la resta d’alumnes de l’institut la classe va tenir la idea de convertir l’espectacle en una pel·lícula que permetés desenvolupar l’esperit artístic alhora que es millorava la pronuncia i la dicció en francès.L’alumnat i les professores acordaren fer una adaptació al francès de l’obra original de la factoria Disney High School Musical, de l'any 2006. La pel·lícula, que porta per títol Gerbert School Musical, s’ha adaptat al grup de 21 alumnes, alguns/es dels/de les quals representen més d’un personatge mentre que d’altres toquen música en directe.Des d'aquí la nostra més sincera felicitació a alumnat i professorat per la bona feina feta!
...i la percussió corporal ens uneix a totes!
No us perdeu aquest vídeo, fantàstic i impressionant, de l'alumnat de l'Institut La Plana de Vic (Osona). Un document plurilingüe que ens convida al reconeixement de l'altre/a, al valor de la diversitat i al foment de l'esperit de superació.  
Som diferents, som lluitadores i som somiadores.
Felicitats també a vosaltres i gràcies per indicar-nos el camí a seguir!

Premi europeu al Col.legi Sant Josep de Navàs (Bages) pel projecte Visible Actions for Invisible Waste dins la campanya European Week for Waste Reduction 2020


El col·legi Sant Josep rep el premi europeu European Week for Waste Reduction 2020. European Special Prize pel projecte Visible actions for Invisible Waste: Interactive Board Game.


L’alumnat del centre va tenir l’oportunitat de presenciar la cerimònia telemàtica celebrada des de la seu de l'ACR (Association of Cities and Regions for Sustainable Resource Management) ubicada a Brussel·les. La sorpresa fou quan Mr. Chiel Berens, de la Comissió Europea, els va honorar i felicitar pel premi  aconseguit.


Un joc interactiu fou realitzat amb la cooperació dels sis països participants dins el projecte Erasmus+  Sustainable Development Goals Action!


El tema de la campanya era Invisible Waste en referència a les deixalles invisibles.


Més de 350 alumnes de Catalunya, França, Finlàndia, Itàlia, Bulgària i Romania van treballar cooperativament per elaborar un joc interactiu en línia relacionat amb el rebuig que produïm els humans i que no veiem. Aquest joc interactiu està format per 61 caselles algunes de les quals són premis per haver fet bones accions pel medi ambient; altres caselles representen sancions; en altres hi ha preguntes de coneixement i en altres vídeos didàctics. Els/les alumnes del Col·legi Sant Josep també en van fer quatre exemplars en paper tipus tauler amb targetes bilingües en anglès i català i els van portar a altres grups classe perquè també poguessin jugar i aprendre sobre la importància de preservar el nostre medi ambient i de no generar tants residus.

És el tercer any consecutiu que aquesta escola del Bages participa en la campanya europea de prevenció de residus que se celebra el mes de novembre i en guanya el premi especial europeu. 


Moltíssimes felicitats, doncs, per la feina feta i el reconeixement aconseguit!

Mònica Carrasco, nova ambaixadora per als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO
Mònica Carrasco (Manresa, 1975) és una mestra de primària especialista en llengües estrangeres (anglès) que treballa actualment a l'Escola La Serreta de Santpedor (Bages).
De la seva formació destaca el perfil de treball per projectes i la seva il·lusió en implementar continguts d'AICLE a les classes d'anglès, a més actualment compagina la docència a primària amb la formació de mestres i professors: aquest semestre imparteix el curs Let’s have an impact beyond class implementing the 17 SDGs!! Let's CLIL! en què els/les docents planifiquen activitats basades en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que va fixar la UNESCO ara fa ja uns anys.
I és que la Mònica, mestra entusiasta amb una trajectòria de més de 20 anys de docència, ha estat nominada Ambaixadora ODS, un reconeixement que el gener passat van rebre 290 mestres i professors/es del planeta. Això fa que aquest curs aquesta mestra manresana treballi amb el seu alumnat i en les classes d'anglès projectes de qualitat que incorporen algun dels objectius de desenvolupament sostenible (The 17 Sustainable Development Goals, en anglès). La Mònica, que es defineix com a docent d'esperit crític i activista, afirma que "és molt necessari que els docents coneguin i treballin els ODS a les aules per tal de fer partícip l'alumnat de les necessitats a la seva comunitat i a nivell global, que coneguin la realitat que els envolta i empoderar-los a buscar solucions".
En aquesta pàgina trobareu més informació sobre aquest repte mundial, així com en aquesta i aquesta altra.
L'Agència de Residus de Catalunya presenta la candidatura de l'Institut Jaume Callís de Vic al XII Premi Europeu de la Prevenció de Residus
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat sis projectes catalans a la XII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia a finals de maig a Brussel·les. El jurat del premi està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l'activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme a 38 regions i durant la qual es van organitzar 10.690 activitats arreu d’Europa.L'Agència de Residus de Catalunya presenta la candidatura d'un centre de la Catalunya Central: en la categoria que fa referència a la Cooperació entre regions, es presenta a l’Institut Jaume Callís de Vic, amb el projecte Shed a Light on Wonky-Looking Fruit & Vegs que a través d’un programa eTwinning comparteix amb quatre escoles de Grècia, Portugal, Turquia i Catalunya per conscienciar activament sobre el Malbaratament Alimentari entre els seus alumnes, i engrescant a escollir aliments lletjos i imperfectes, però totalment comestibles i sans.A banda d'això, la Catalunya Central també hi estarà representada per una altra via. Enguany el coordinador finès ha escollit el projecte col.laboratiu Visible actions for invisible waste board game desenvolupat per sis escoles de Bulgària, França, Itàlia, Romania, Finlàndia i el Col·legi Sant Josep de Navàs (Bages). Aquesta iniciativa dins del projecte Erasmus + “SDGs Action!”, busca integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’escola, a casa i al món. El projecte ha creat un joc online dissenyat pels més de 350 alumnes per conscienciar i divulgar el missatge de la importància de reduir els residus invisibles. La creació del joc ha potenciat la creativitat i imaginació dels alumnes i la seva competència lingüística en llengua anglesa i la competència digital.Moltes felicitats, doncs, a les companyes de l'Institut Jaume Callís i del Col.legi Sant Josep pel reconeixement que han rebut i molta sort de cara a finals de maig!
Programa de Inmersión Lingüística
El passat mes d’octubre dos centres educatius del nostre territori van gaudir d’una molt bona experiència que té per objectiu estimular la pràctica oral de la llengua anglesa en entorns comunicatius no formals, més dinàmics i atractius. Alumnes de sisè de l’Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès (Osona) i de segon d’ESO de l’Institut Montbui de Santa Margarida de Montbui (Anoia) van participar, del 18 al 24 d’octubre, en el Programa de Inmersión Lingüística que promou el MEFP. 
En aquest vídeo podeu fer-vos una idea del que van experimentar les mestres i els/les alumnes de l’Escola Lluçanès durant la seva estada a Salduero (província de Sòria).
D'altra banda, aquest site us permetrà veure la feinada que van fer els/les alumnes i docents de l'institut Montbui durant la seva estada a Ezcaray (la Rioja).
Moltíssimes gràcies a tots/es ells/es per compartir amb nosaltres la seva bona experiència.
21 nous Segells de Qualitat Europeu eTwinning a la Catalunya Central
21 docents de 5 centres educatius de la Catalunya Central han rebut aquesta important distinció en l'edició 2020. 
Properament, més informació.
Felicitats, companys/es!!
Taller de pronúncia francesa amb Cécilia Debergh a l'Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet, Bages)
El passat 12 de març alumnes de francès de l'Institut Castellet van fer una aproximació a l’aprenentatge de la llengua francesa d'una forma ben diferent. 
Amb el guiatge de la Cécilia Débergh, filòloga musical, nois i noies van participar en un seguit d'activitats lúdiques, interactives i rítmiques que mobilitzaren les intel·ligències musical, espacial, corporal-cinèsica i interpersonal per despertar una nova sensibilitat en l’idioma.  
El taller incidí en el ritme, l’entonació i les característiques sonores de la llengua francesa, utilitzant com a eines principals la rítmica, el cant, la percussió corporal i les dinàmiques grupals. 
Més informació de qui és i què fa la Cécilia Debergh.
Goldie Nanwani visita els instituts d'Auro (Santpedor, Bages) i Llobregat (Sallent, Bages)
El passat dimarts 3 de març l'escriptora d'origen indi Goldie Nanwani va fer una xerrada a 2 grups d'alumnes de 2n de Batxillerat titulada Cultivating 180 degrees of gratitude amongst teenagers, teaching them to identify, understand and apply this as life skill.
El discurs, que Nanwani va fer íntegrament en anglès, activà el pensament de nois i noies, fent una sèrie de preguntes en veu alta i estimulant respostes al voltant del concepte de gratitud. Així mateix va convidar els/les alumnes a pensar i reflexionar sobre els efectes de la gratitud mitjançant una activitat individual d'escriptura d'una carta a mà que hauran d'enviar per correu ordinari. Aquest vídeo (a partir del minut 03:35) va servir per inspirar l'alumnat.
La xerrada s'emmarca en les activitats d'entorn que fomenta el Servei de Llengües Estrangeres i d'Origen del Departament d'Educació.
Publicació a la revista CLIL journal of Innovation and Research in Plurilingual and Pluricultural Education
La UAB ha publicat, en el primer número d'enguany de la seva revista de CLIL, un article que signen 4 mestres de la Catalunya Central:  Laura Comallonga i Maria Sala (totes dues docents de l'Escola Llissach de Santpedor, al Bages), i Maria Galera i Eva Alcalà (mestres de l'Escola LLoriana de Sant Vicenç de Torelló, a Osona). Podeu llegir el seu article, que tracta del fet que la codocència afavoreix les capacitats d'interacció entre l'alumnat i entre alumnes i docents a la classe de llengua estrangera. Des d'aquí volem felicitar la feina d'aquestes quatre companyes, que amb el seu treball d'investigació apropen els darrers coneixements més teòrics a les aules del nostre territori!
Recursos en anglès
Aquests dies moltíssims docents del territori esteu creant recursos pensant en el vostre alumnat i en els companys/es d'ofici. 
L'Emili Morales, professor d'anglès a l'Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí, ha creat aquest espai virtual amb la intenció de tenir a l'abast recursos en línia fiables, tant pels docents com pels nostres alumnes. 
Si teniu propostes similars que cregueu que poden ser útils en aquestes setmanes de confinament, no dubteu en fer-me-les arribar a jmolina8@xtec.cat.
Moltíssimes gràcies per la teva iniciativa i generositat, Emili!
10 nous Segells de Qualitat Europeu eTwinning a la Catalunya Central
10 docents de 7 centres educatius de la Catalunya Central han rebut aquesta important distinció en l'edició 2019. 
El segell de qualitat europeu és un reconeixement que fa el Servicio Central de Apoyo a eTwinning a projectes educatius que prèviament hagin estat guardonats amb el segell de qualitat nacional. Aquesta distinció permetrà participar a aquests/es 10 docents a la convocatòria europea de premis eTwinning 2020 (el termini per a la presentació de candidatures acaba el 25 de novembre 2019)
Des d'aquí volem felicitar per la seva implicació i la molt bona feina:
L'Alexis Cabrillana, de l'Institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet;l'Ester Pérez i la Fina Vendrell, del Col.legi Sant Josep de Navàs; l'Eva Viñas, de l'Institut La Plana de Vic; la Laura Bozzo i la Laura Sotoca del centre FEDAC-Manresa; la Laura Nualart, del centre FEDAC-Prats; l'Úrsula Fernández i la Marta Pey, de l'Institut Jaume Callís de Vic; i la Patrícia Fernández de l'Escola Sesmon d'Oló.
En aquesta pàgina podreu consultar els projectes pels quals han estat premiats/des així com la llista de tots/es els/les docents de l'estat que han estat guardonats amb aquest reconeixement.
Felicitats, companys/es!!
Noah Vendrell Bonfill, seleccionada per assistir al campus de la NASA als EUA
Del 2 a l'11 d'agost el campus d’estiu de l’Advanced Space Academy de Huntsville, Alabama (EUA) rebrà la visita de la Noah, una estudiant de 1r de Batxillerat de l'Institut d'Auro de Santpedor (Bages) que ha estat seleccionada (d'entre més de 700 joves) per gaudir de les activitats que organitza el prestigiós campus.   Amb motiu del 50è aniversari de l’arribada a la Lluna, des de l’Ambaixada dels d'Estats Units i el Consolat General a Barcelona es va convidar a 8 estudiants d’entre 15 i 17 anys a participar-hi amb totes les despeses cobertes. 
Felicitats, Noah, i que tinguis molt bona estada!
L'Institut Badia i Margarit d'Igualada (Anoia) rebrà el 9 de maig a Barcelona un accèssit al concurs de teatre Shakespeare organitzat pel Trinity College
Un grup d'alumnes de 1r d'ESO del centre igualadí  ha guanyat un accèssit al concurs de teatre en anglès i des d'aquí  volem agrair l'esforç que el Julián, la Núria i la Judit i els/les alumnes han posat en la preparació d'una obra universal i molt versionada com és Much Ado About Nothing
Un any més, s'ha demostrat creativitat, bon nivell d'anglès i molta il·lusió. 
Moltes felicitats a tots i totes!
Més informació aquí.
Irene Pateraki visita el Col.legi Sant Josep de Navàs (Bages)
El Servei Central de Suport eTwinning, amb seu a Brussel·les, porta a terme un programa de monitorització en sis escoles de tota Europa. Una d’aquestes escoles és el Col·legi Sant Josep de Navàs que, com probablement ja sabeu, ha rebut diversos premis per la qualitat dels projectes eTwinning que ha desenvolupat. 
És per això que el proper 28 de febrer la Sra. Irene Pateraki, persona encarregada del programa a Brussel·les, farà una visita oficial al centre que es concretarà en una sèrie d'activitats protagonitzades per l'alumnat del centre, l'equip docent i les famílies. Moltes felicitats per aquest important reconeixement, que desitgem que es mantingui en el temps!
L’Institut de Gurb, guanyador del 5è premi popular Xavier Batlle
El passat 4 d’abril l’Institut de Gurb (Osona) va presentar el projecte de plurilingüisme Més llengües, més oportunitats a la 8a Jornada d’Excel·lència a l’Educació, organitzada per QUALIcat.
El centre gurbetà, representat per Francesc Giménez, director, i Núria Samsó, coordinadora de qualitat i cap de departament de llengües estrangeres, va resultar guanyador del premi popular, que es concreta amb la realització d’una autoavaluació de centre segons el model e2cat, a càrrec de QUALIcat.  
Moltes felicitats, companys/es de Gurb!
Més informació aquí i aquí.
Taller de pronúncia francesa amb Cécilia Debergh a l'Institut Jaume Callís (Vic, Osona)
Avui 8 d'abril alumnes de 2n d'ESO i 1r de Batxillerat han experimentat un altre tipus d’aproximació a l’aprenentatge de la llengua francesa i de la pronúncia. 
Es tracta d’una activitat lúdica, interactiva i rítmica que mobilitza les intel·ligències musical, espacial, corporal-cinèsica i interpersonal per despertar una nova sensibilitat a l’idioma.  
El taller ha consistit en activitats variades entorn al ritme, a l’entonació, a les característiques sonores de la llengua francesa, utilitzant com a eines principals la rítmica, el cant, la percussió corporal i les dinàmiques grupals. 
Més informació de qui és i què fa la Cécilia Debergh.
Marta Pey, guanyadora d'un Premi Europeu eTwinning 2019
Marta Pey, professora d'anglès a l'Institut Jaume Callís i APE (Assessora de Programes Europeus) a la Catalunya Central ha estat guardonada amb el projecte The Truth Behind Palm Oil en la categoria d'edat de 12 a 15 anys.  
El projecte guanyador, que agrupa també un centre italià i un altre de lituà, pretén aprofundir en la qüestió de la producció i ús de l'oli de palma en productes de consum i incorpora competències comunicatives, digitals, socials i cíviques. 
La Marta fa també assessoraments als centres del nostre territori que sol.liciten suport en la redacció del seu projecte Erasmus+ i és formadora en les sessions territorialitzades de les formacions Erasmus+.
Felicitats per la feina ben feta, Marta!
El bloc de Mireia Terré: alumna de Batxibac que ha viscut l'experiència canadenca

En aquest bloc la Mireia, estudiant de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa de 1r de Batxillerat en la modalitat Social amb Batxibac, narra en primera persona els avantatges de participar en el programa Batxibac.
Més informació sobre el Programa Batxibac aquí.
Marta Arrufat, alumna de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa (Bages): un exemple del programa francès Mobisudnord
En aquest vídeo editat per ella mateixa, la Marta ens fa cinc cèntims de la seva experiència d'estudiant a Castelnaudary, un bonic municipi del departament de l'Aude, a la regió francesa d'Occitània. 
Més informació del Programa de Mobilitat individual d’alumnes amb l’Académie de Montpellier aquí.

Setmana d’intercanvis a l’Institut Jaume Callís de Vic (Osona)
La setmana del 25 al 30 de març ha estat una setmana intensa a l’Institut Jaume Callís, ja que s’han produït dos intercanvis vinculats als projectes Erasmus+ del centre (un a Bulgària i l’altre a Malta) i també ha tingut lloc un intercanvi amb un institut mallorquí.
Continua llegint aquí.
Erasmus+ a l'Institut Pere Vives i Vich (Igualada, Anoia)
En aquest vídeo de RTVE podeu veure l'experiència Erasmus+ d'un centre del nostre territori, l'IES Pere Vives i Vich d'Igualada, que de la mà de l'Anna Vilaseca, professora d'anglès, va visitar la ciutat alemanya de Düsseldorf amb sis estudiants d'ESO. Podeu anar directament al minut 14:41 (són 10 minuts de programa en total). Felicitats, Anna!
Participació al concurs The Fonix d'alumnes de l'Escola la Serreta (Santpedor, Bages) i de l'Institut Badia i Margarit (Igualada, Anoia)
Alguns centres del nostre territori han participat en la 12ª edició del Concurs d'Anglès Interescolar de Catalunya "The Fonix 2019". El certamen està dissenyat per afavorir l’aprenentatge de la llengua anglesa dels alumnes de primària, secundària i batxillerat i dels alumnes dels centres d’educació d’adults.  
No us perdeu les excel·lents explicacions de la Mar, el Pol i el Roger de la classe dels Pit-roigs (6è de primària) de l'Escola la Serreta de Santpedor sobre la igualtat de gènere en l'esport.
D'altra banda aquest enllaç us portarà als fantàstics vídeos de la Samah Brahimi i la Dalia Belghannou (1r d’ESO); i el Pol Sánchez, l'Alan Guijo i el Julián Bajerski (4t d’ESO) de l'Institut Badia i Margarit d'Igualada. 
Felicitats per la bona feina, nois i noies!
Quatre Motors d'Europa
Dos centres del nostre territori participen en el projecte Our Future in the  Four Motors for Europe. L'Institut d'Auro de Santpedor i l'Institut Antoni Pous i Argila de Manlleu gaudeixen en el seu claustre de docents que tenen experiència a eTwinning i que han rebut segells de qualitat amb bona puntuació els darrers dos cursos.  El projecte és una iniciativa dels governs de Catalunya, Baden-Württenberg, Llombardia i Avergne-Rhône-Alps, i proposa que centres de Secundària de les quatre regions treballin conjuntament al voltant de diferents temàtiques centrades en el present i futur d'Europa i els seus valors.  Aquest curs, doncs, la Catalunya Central a través de Santpedor i Manlleu tindrà representació a la trobada final que es farà a Alemanya.


Premi eTwinning al Patrimoni Cultural
Fina Vendrell i Vila, representant titular i docent al Col.legi Sant Josep de Navàs (Bages) ha rebut el premi eTwinning al Patrimoni Cultural en la categoria d'edat 6-12 pel projecte Monumental Europe, que va fundar juntament amb la docent grega Sophia Kouzouli.La Fina, que és ambaixadora eTwinning, serà la formadora del curs eTwinning d’Iniciació que es farà a Manresa el mes de febrer i que s’adreça a aquelles persones que volen introduir-se en aquesta interessant plataforma (més informació aquí).
Moltes felicitats, Fina i Sophia!