Els ODS

els objectius de desenvolupament sostenible

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible que té per objectius acabar amb la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

Fina Vendrell i Ester Pérez, noves ambaixadores ODS

Aquestes dues mestres del Col·legi Sant Josep de Navàs (Bages) han estat nomenades ambaixadores SDG per una llarga trajectòria docent que fomenta els objectius de desenvolupament sostenible a través de la participació de l’alumnat de l’escola en activitats i iniciatives com els diferents projectes eTwinning pels quals han estat premiades o el projecte Erasmus titulat Sustainable Development Goals Action!, que ha ajudat a incrementar de forma important la integració dels ODS en el currículum del centre i en la mentalitat de l’alumnat, les seves famílies i el claustre de mestres. A banda d’això, ha estat també molt valorada la implicació de l’escola, des de fa tres anys, a la Setmana Europea de Reducció de Residus (EWWR) i el premi rebut fruit de la seva participació. Es dona el cas que el Col·legi és, a més, Escola Verda, fet que també ha contribuit al nomenament de la Fina i l’Ester com a ambaixadores.

Des d’aquí les felicitem per la seva excel·lent tasca i per un reconeixement molt destacable!

L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.
Mònica Carrasco, ambaixadora ODS
Mònica Carrasco (Manresa, 1975) és una mestra de primària especialista en llengües estrangeres (anglès) que treballa actualment a l'Escola La Serreta de Santpedor (Bages).
De la seva formació destaca el perfil de treball per projectes i la seva il·lusió en implementar continguts d'AICLE a les classes d'anglès, a més actualment compagina la docència a primària amb la formació de mestres i professors: aquest semestre imparteix el curs Let’s have an impact beyond class implementing the 17 SDGs!! Let's CLIL! en què els/les docents planifiquen activitats basades en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que va fixar la UNESCO ara fa ja uns anys.
La Mònica, mestra entusiasta amb una trajectòria de més de 20 anys de docència, és Ambaixadora ODS, un reconeixement que el gener del 2021 van rebre 290 mestres i professors/es del planeta. Això fa que des d'aleshores la docent manresana treballi amb el seu alumnat i en les classes d'anglès projectes de qualitat que incorporen algun dels objectius de desenvolupament sostenible (The 17 Sustainable Development Goals, en anglès). La Mònica, que es defineix com a docent d'esperit crític i activista, afirma que "és molt necessari que els docents coneguin i treballin els ODS a les aules per tal de fer partícip l'alumnat de les necessitats a la seva comunitat i a nivell global, que coneguin la realitat que els envolta i empoderar-los a buscar solucions".


CATESCO
Aquesta associació es va crear l’any 1985 amb l’objectiu de contribuir a promoure la presència de la llengua i cultura catalanes a l’àmbit de la UNESCO i difondre i potenciar els valors, projectes i iniciatives de la UNESCO a Catalunya.
Recull de càpsules curtes en format vídeo amb propostes que podem portar a terme per assolir cadascun dels ODS (hi veureu també vídeos de l'infoK gravats per mestres). Diputació de Barcelona.