eTwinning

Què és?

Amb més de 750.000 usuaris, ara mateix eTwinning és la comunitat més extensa de docents i centres educatius d’Europa. Va néixer el 2005 com iniciativa del Programa d'Aprenentatge eLearning de la Comissió Europea i des del 2014 forma part d'Erasmus+, el Programa de la Unió Europea en matèria d'educació, formació, joventut i esport. El Servei Central de suport eTwinning està dirigit per European Schoolnet, una associació internacional de 30 ministeris europeus d'Educació que promou l'educació en centres educatius i entre el professorat i l’alumnat de tota Europa.

El Col.legi Sant Josep de Navàs, Premi Nacional eTwinning 2022

El passat 22 de novembre la directora del Col·legi Sant Josep de Navàs, Montserrat Mollet, i la mestra d’anglès i coordinadora del projecte Mysterious NSSs superheroes will save Europe, Fina Vendrell, varen rebre aquest important reconeixement en una cerimònia que va tenir lloc al Palau Municipal IFEMA de Madrid.

De fet van ser els/les alumnes de sisè de primària de l’escola que van rebre el guardó del premi nacional eTwinning per iun projecte que van realitzar quan feien quart de primària, això és, durant el curs escolar 2020-2021.

El projecte “Mysterious NSSs superheroes will save Europe” tenia com objectiu principal salvar Europa de les amenaces digitals i de les “fake news” mitjançant un treball en equip entre alumnes de cinc escoles europees de Grècia, Itàlia, Bulgària i Catalunya. El projecte va permetre a l’alumnat potenciar la seva competència lingüística de la llengua anglesa i també la competència digital, així com aprendre sobre els perills a les xarxes

digitals, les notícies falses i els “hackers”, que sovint suposen una amenaça a la societat. A més, nens i nenes van desenvolupar el sentit de la responsabilitat, la creativitat i la col.laboració amb els seus socis europeus.

Fina Vendrell, ambaixadora eTwinning, a la Conferència de Madrid

Les direccions dels 240 centres eTwinning de l'estat espanyol van estar convocades a assistir a la 1ª Conferencia Nacional de centros eTwinning”, celebrada a Madrid els dies 24 i 25 de febrer. L’esdeveniment va consistir en diverses ponències, tallers i taules rodones amb l’objectiu de tractar temàtiques pedagògiques innovadores com per exemple el fet que els centres eTwinning són impulsors de la transformació educativa; els equips docents són eficaços en el model de lideratge compartit; la idea de l'alumnat com a agent de canvi, el treball cooperatiu i en equip i les sinergies entre centres eTwinning.

Com a representants del Col·legi Sant Josep i de l'Escola Diocesana de Navàs van assistir a la conferència la Montse Mollet i la Irene Vall. Ambdues escoles són reconegudes amb segells de qualitat nacionals i europeus, i diversos premis Nacionals i Internacionals. També hi va assistir la Fina Vendrell, titular, com a ambaixadora eTwinning i ponent en un dels tallers de la Conferència. Actualment els centres eTwinning estan considerats com models educatius i d’internacionalització a Europa perquè formar part de la plataforma educativa més potent a nivell europeu permet eixamplar cultures, millorar les competències per a la vida i enfortir els vincles d’identitat europea. La llengua anglesa, entre altres 28 llengües, esdevé el vehicle de cohesió entre els diferents pobles i ciutats d'Europa. Amb eTwinning els dos centres educatius donen a conèixer el poble de Navàs, la nostra cultura i fan possible que altres escoles d'arreu visitin les escoles alhora que docents de Navàs visiten escoles d’arreu d’Europa: França, Itàlia, Finlàndia, Alemanya, Romania, Polònia... i també Ucraïna, país al qual enviem una abraçada molt forta i tot el nostre suport en aquests moments tan durs. És important destacar el fet que tant el Col·legi Sant Josep com l'Escola Diocesana de Navàs gaudeixen d'aquest reconeixement internacional des de la primera convocatòria del 2018 i han estat reconegudes pel seu bon model educatiu a nivell europeu.

22 nous Segells de Qualitat Europeu eTwinninga la Catalunya Central
22 docents de 8 centres educatius de la Catalunya Central han rebut aquesta important distinció en l'edició 2021.
El segell de qualitat europeu és un reconeixement que fa el Servicio Central de Apoyo a eTwinning a projectes educatius que prèviament hagin estat guardonats amb el segell de qualitat nacional.
Des d'aquí volem felicitar per la seva implicació i la molt bona feina:
Núria Terré, Laia Masplà, Maria Vilà Fornell, Elisabet Lopez, Fina Vendrell i ​Ester Pérez del Col·legi Sant Josep (Navàs, Bages); Anna Arroyo, Carme Aguilar Fernández, Emma Gisbert, Silvia García, Laura Sotoca i Laura Bozzo de l’Escola Fedac-Manresa; Oriol Chumillas, Miquel Planes i Marta Pey de l'​Institut Jaume Callís de Vic; Alba Sala Mora de l’Institut Badia i Margarit (Igualada); Joan Mitjavila de l’Institut Antoni Pous i Argila ​(Manlleu); Eva Viñas de l'Institut La Plana (Vic); Alexis Cabrillana de l’Institut Castellet (Sant Vicenç​ de Castellet, Bages); i ​Ino Rivera, Sandra Borrega i ​Rosa Expósito de l’Institut Joan Mercader (Igualada).
En aquesta pàgina podreu consultar els projectes pels quals han estat premiats/des així com la llista de tots/es els/les docents de l'estat que han estat guardonats amb aquest reconeixement.
Aquí podeu veure què cal fer per tal que el vostre projecte sigui reconegut.
Felicitats, companys/es!!
Unitat de projectes internacionals

En aquesta pàgina de la Unitat de Projectes Internacionals del Servei de Llengües Estrangeres i d'origen trobareu actualitzada la informació referent a eTwinning.
Portal eTwinning
El portal eTwinning és un punt de trobada i un lloc comú de treball. Està traduït a vint-i-cinc idiomes i proporciona eines en línia perquèels docents trobin socis, engeguin projectes, comparteixin idees, intercanviïnpràctiques interessants i comencin a treballar junts, servint-se de diferentseines personalitzades disponibles a la plataforma.
Portal SNA
El portal del Servicio Nacional de Apoyo eTwinning ofereix també informació, assessorament i formació als docents que participen en els projectes.
Difusió formació eTwinning_març 2020.pdf
Document amb enllaços
Aquest document conté enllaços i indicacions per registrar-se a la plataforma, per trobar tutorials, articles, etc. Fes-hi un cop d'ull!
Ambaixadores eTwinning a la Catalunya Central

Efectivament, al nostre territori tenim dues ambaixadores eTwinning: la Marta Pey (a dalt, a l'esquerra) i la Fina Vendrell (a dalt, a la dreta). Es tracta de dues docents representatives de l’acció eTwinning, i molt més. Són persones entusiastes amb àmplia experiència al programa, que han participat en nombrosos projectes, han aconseguit el reconeixement de Segell de Qualitat Nacional o Europeu una o diverses vegades, o han estat guardonades amb Premi Nacional o Europeu eTwinning, que fa una intensa difusió dels beneficis del programa i presta ajuda a altres docents que s’estan iniciant en eTwinning, tant en assumptes de caràcter tècnic com pedagògic.


En definitiva, les ambaixadores eTwinning són professionals que es distingeixen no només per les seves bones pràctiques, sinó també pel foment de la metodologia de treball en col·laboració basat en projectes.
La figura de l’ambaixadora sorgeix per:
Assessorar sobre els procediments a eTwinningDifondre l’acció eTwinning, tant en activitats online com presencials, en xarxes socials, en blogs d’educació, sessions de formació i trobades didàctiques online… Assistir a jornades, seminaris, i trobades.Coordinar grups de treball, impartir tallers en centres escolars i altres institucions educatives
Més informació
Sessió de difusió eTwinning
El 6 d'octubre ha tingut lloc una sessió telemàtica de presentació de la plataforma europea que connecta centres, docents i alumnat d'Europa i de més països veïns.
Aquí podeu veure quin ordre del dia s'ha seguit i quin és el perfil de les persones que van presentar les seves experiències.
Ja es pot visualitzar el vídeo del que va ser la segona part de la jornada; properament podreu visualitzar també, la primera part, que va anar a càrrec del servei de llengües estrangeres i d'origen.
Un agraïment a les ambaixadores eTwinning del nostre territori, Marta Pey i Fina Vendrell, així com a l'Alexis Cabrillana, per la seva excel·lent tasca com a eTwinners.
Més informació d'aquella jornada
Dues escoles eTwinning 2020/2021 a la Catalunya Central
Fa uns dies es va fer públic al portal del Servicio Nacional de Apoyo eTwinning el llistat amb tots els centres educatius que han rebut el Segell de Centre eTwinning 2020-2021. Entre tots els centres de l'estat n'hi ha 9 de Catalunya, dos dels quals són el Col·legi Sant Josep de Navàs i l'Escola Fedac-Manresa. Felicitem tots dos centres per la feina que fan i pel reconeixement que reben com a centre eTwinning de referència. Enhorabona!
Reconeixements eTwinning
Actualment molts/es docents del nostre territori esteu treballant de valent amb la plataforma eTwinning en projectes engrescadors que posen un granet de sorra en el camí de la internacionalització del vostre centre. Sabeu que els vostres projectes poden ser seleccionats per rebre un premi nacional o europeu? Sabeu que el vostre centre pot esdevenir un eTwinning School?
Aquí trobareu tota la informació que cal saber per tal que la vostra bona feina us sigui reconeguda.
RESOLUCIÓ RECONEIXEMENT E+ eTwinning.pdf
RESOLUCIÓ EDU/101/2021
El 21 de gener es publica la resolució per la qual s'estableixen els criteris i es dicten instruccions relatives al reconeixement i certificació de la innovació pedagògica per al professorat que participa en les accions del programa Erasmus+ (sectors escolar i persones adultes) i eTwinning.
Autorització
Si ho desitgeu, les persones que feu formació eTwinning podeu autoritzar el Servei Nacional de Suport a registrar-vos com a participants de l'activitat que heu cursat a eTwinning Live.
Per a fer-ho us cal omplir el formulari que trobareu a continuació:
format pdf
format Google Doc
Cal que envieu el document degudament signat i en format pdf a l'adreça:
llenguesestrangerescatcentral@xtec.cat