Leren over armoede met de hulp van partners

De ervaringskennis over armoede en uitsluiting is essentieel voor een goed proces in je CBE.

Ga dus in dialoog met mensen die armoede en sociale uitsluiting ondervinden. Ervaringsdeskundigen kunnen heel gericht bijdragen aan een opleiding, een zoekproces, ...

Je kan ervaringsdeskundigen nog het snelst vinden via een organisatie die ook vorming over armoede verzorgt. Dan worden ze ondersteund/versterkt door een vormingswerker.

Je kan op professionele ervaringsdeskundigen beroep doen via bv. het Netwerk tegen armoede, een plaatselijke vereniging waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels/Welzijnszorg, of een TAO van vzw De Link.

In Vlaanderen kan je een van onderstaande organisaties aanspreken om interne vorming/werkmomenten in je CBE te ondersteunen.

Vzw De Link

Als voorloper in het opleiden en inschakelen van ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting in Vlaanderen en Europa, is De Link uitgegroeid tot een expertisecentrum op verschillenden domeinen. De Link is ook internationaal actief om haar expertise rond het inzetten van ervaringsdeskundigen in de strijd tegen sociale uitsluiting uit te dragen.

Vzw De Link kan een partner zijn voor vorming over armoede, samen met ervaringsdeskundigen.

Neem contact: https://www.delinkarmoede.be/


Regionaal kan je samenwerken met TAO-Armoede, een deelwerking van vzw De Link. (Team Advies en Ondersteuning)

Je kan een beroep doen op een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting voor een specifieke deeltijdse opdracht of een tijdelijk project. Of je kan er terecht met vragen naar vorming, advies of coaching over armoede.

TAO-Armoede zijn lokale pools van opgeleide ervaringsdeskundigen en vormingswerkers waardoor je op een flexibele manier de expertise van ervaringsdeskundigen in armoede kan inhuren.

Neem contact: https://www.delinkarmoede.be/tao-armoede


Netwerk tegen armoede

In het Netwerk tegen Armoede werken 59 'verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen' samen met het uiteindelijke doel armoede uit te bannen. Al deze verenigingen werken volgens 6 criteria: 1. Armen verenigen zich.2. Armen het woord geven 3. Werken aan maatschappelijke emancipatie 4. Werken aan maatschappelijke structuren 5. Dialoog en vorming 6. Armen blijven zoeken.

Mensen in armoede nemen er op alle niveaus het woord. De verenigingen kunnen voor ondersteuning, vorming en uitwisseling een beroep doen op het Netwerk tegen Armoede. De ervaringen van mensen in armoede zijn de basis om naar de overheid, diensten, het middenveld, het bedrijfsleven en de publieke opinie te stappen.

Het Netwerk tegen Armoede kan een goede partner zijn om armoedeproblemen op meso- en macroniveau te belichten.

Het Netwerk tegen armoede kan ook helpen om contacten te leggen met verenigingen uit je eigen regio. Samenwerken met een lokale vereniging is een serieuze meerwaarde voor een interne vorming rond armoede in je CBE.

Neem contact: https://www.netwerktegenarmoede.be/nl


Het Netwerk tegen Armoede kan begeleiden om armoedebestrijding in je visie te integreren. Aan de hand van vorming en overleg. Trajecten worden altijd op maat – samen – ontwikkeld. Ook een Algemene kennismaking met een leven in armoede aan de hand van een eenmalige vorming is mogelijk.

Nee
m contact: https://www.netwerktegenarmoede.be/nl/wat-wil-je-doen


Filet Divers

Filet Divers is een door Bond zonder Naam ondersteunde, erkende vereniging waar armen het woord nemen. Het is ook een verbindend en versterkend kansencentrum en een sociale kruidenier.

Filet Divers heeft veel ervaring in het werken met mensen met een migratieachtergrond. Er is geen opgeleide ervaringsdeskundige in dienst, maar de vereniging heeft wel een groepswerking van waaruit deelnemers kunnen meewerken aan een opleiding in CBE.

Als vereniging waar armen het woord nemen, staan de 6 criteria voorop. Er wordt sterk ingezet op het werken aan maatschappelijke participatie en maatschappelijke structuren. Filet D
ivers is dus zeker een goede partner om uitsluiting/kansen op het meso- en macro-niveau te bekijken.

Neem contact: http://www.filetdivers.be/nl/home


Welzijnsschakels - Samen sterkt.

'16,4% van de Belgen leeft in armoede of loopt het risico in armoede te belanden.

Welzijnsschakels vindt dat iedere mens gelijke kansen, basisrechten en respect verdient. Daarom zetten wij ons in tegen uitsluiting door armoede of afkomst.

Dat doen we met onze lokale Welzijnsschakels, vol vrijwilligers die, samen met gezinnen die uitsluiting ervaren, mee willen werken aan een betere samenleving. We bestaan inmiddels uit bijna 200 vrijwilligersgroepen en samen bereiken we meer dan 30.000 mensen in een armoedesituatie.'

Neem contact: https://www.welzijnsschakels.be/


Welzijnsschakels kan een partner zijn in het plaatselijk organiseren van leerkansen en kan helpen zoeken naar lokale vrijwilligersgroepen die samenwerking wensen met de basiseducatie en er klaar voor zijn.

Welzijnsschakels kan ook - in o
verleg/samenwerking met Welzijnszorg - een ervaringsdeskundige “aanleveren” voor een opleiding in CBE.


CEDES vzw

CEDES vzw is een organisatie die i.s.m. openbare besturen, ondernemingen en andere organisaties innovatieve antwoorden zoekt op de uitdagingen van vandaag zoals armoede en diversiteit.

CEDES vzw biedt een uitgebreid aanbod aan ondersteuning. Ze geven basisvormingen rond krachtgerichte aanpak, armoedebestrijding, ... Er zitten ook een heel aantal thematische vormingen in hun pakket. Ze hebben ook leermiddelen uitgewerkt die bruikbaar kunnen zijn binnen de BE.

CEDES vzw werkt zoveel mogelijk op maat van de partner.

Neem contact: http://cedes-ed.org/