Waar staan we al?

Belangrijke inzichten

Armoede treft een diverse groep mensen in onze samenleving, zij ondervinden uitsluiting...

Mensen die leven in armoede en uitsluiting kan je niet aanwijzen als één groep in de samenleving.
Ze verschillen van elkaar op veel vlakken: achtergrond, nationaliteit en afkomst, persoonlijke situatie, problemen, e.d..
Maar gemeenschappelijk hebben ze wél:

  • dat ze een kloof met de samenleving ondervinden

  • en dat mechanismen van uitsluiting heel bepalend zijn in hun leven.

Reeds jaren geven welzijnsorganisaties aan dat mensen in armoede de kloof niet op eigen kracht kunnen overbruggen én dat er structurele maatregelen nodig zijn om uitsluiting aan te pakken. Op alle levensdomeinen is er werk aan de winkel.

De groep van mensen die in armoede en uitsluiting leven, wordt jammer genoeg steeds groter in onze samenleving. Hun situatie blijft veelal verborgen. Met persoonlijke moeilijkheden lopen mensen niet te koop. Het is vooral onder impuls van organisaties die mensen verenigen, dat leven in armoede onder de aandacht wordt gebracht, ook meer een maatschappelijk verhaal wordt. Zij geven mensen een stem. Zij roepen op om 'de gang van zaken' in onze samenleving ook te bekijken vanuit de positie van wie zich uitgesloten voelt. Zo worden uitsluitingsmechanismen blootgelegd.

Meer informatie over armoede en uitsluiting vind je hier.


Uitsluiting... in onderwijs

Onderwijs is een heel belangrijk levensdomein, voor kinderen en jongeren mogelijks de hefboom uit de armoedesituatie.
Ondanks al de inspanningen - van heel veel mensen - slaagt het onderwijs er niet in voor elk kind en elke ouder de kloof te overbruggen. Zo blijft er - voor velen en ook in deze tijd - nog sprake van een 'gebrek aan kansen'.

Basiseducatie weet als geen ander hoe bepalend schoolresultaten en ervaringen met leren uiteindelijk kunnen zijn in het leven van mensen. In het eigen jargon gaat het over: de mate waarin mensen geletterd en zelfredzaam zijn, beschikken over de nodige sleutelcompetenties, taal- en rekenvaardigheden, sociale kennis en vaardigheden, digitale vaardigheden, e.d..


Uitsluiting... ook door Basiseducatie?

Of volwassenen opnieuw gaan leren - om sterker te staan en mee te kunnen evolueren in de samenleving - hangt van veel factoren af. Blijkbaar is het voor veel volwassenen niet evident om gericht stappen te zetten om bij te leren. Ze ondervinden té veel drempels, zowel om te starten in een cursus, als om vol te houden, of zich er goed te voelen,...

We vragen hier aandacht voor de ervaringen met uitsluiting die mede het gevolg zijn van de 'eigen aanpak' in CBE. Deze signalen komen van onze partnerorganisaties die werken met mensen in armoede.

We willen die drempels in kaart brengen: in onze concrete organisatie, in onze aanpak en relatie met cursisten... Zo wordt het ook mogelijk om ze aan te pakken.
We willen proberen één geïntegreerd verhaal te vertellen, dat opgaat voor een zeer diverse groep volwassenen die baat heeft bij leren in de Basiseducatie.

Meer over drempels vind je hier.


Mee kijken door de bril van armoede en sociale uitsluiting

De centra voor Basiseducatie kunnen veel leren uit dialoog met organisaties die werken met mensen in armoede en uitsluiting. Die kunnen mensen een stem geven, mensen die mogelijks erg gebaat zijn bij leren in de Basiseducatie.
Door contact met de organisaties en door beroep te doen op hun ervaringsdeskundigheid kunnen we dichter komen bij mensen die we niet zo gemakkelijk bereiken. We kunnen horen wat de drempels zijn die onze werkingen onbewust en ongewild toch opwerpen. En in gesprek met hen kunnen we drempels aanpakken.


De sector Basiseducatie vindt partners in het welzijnsveld...

  • Partners kunnen ingeroepen worden om in dialoog te gaan, bv. over de drempels naar het CBE.
    Een CBE kan een organisatie inroepen die op Vlaams niveau werkt of een regionale partner.

In dialoog kunnen bv. organisatorische keuzes van CBE doorgelicht worden, of kan CBE bijleren over armoede en sociale uitsluiting. Een meerwaarde daarbij is vooral ook mensen te kunnen horen die ervaring hebben met armoede en uitsluiting.


  • Contacten kunnen ook leiden tot een concrete samenwerking tussen CBE en een organisatie die mensen in armoede bereikt. Op die manier kunnen plaatselijk alvast heel wat drempels naar leren worden aangepakt.

    De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt...
    Bv. initiatieven in een vereniging die activerend zijn of geïntegreerd en ondersteunend met een g-coach,
    Bv. een laagdrempelig educatief aanbod ter plaatse: een maatwerk of een module op maat vormgegeven,
    Bv. initiatieven om kennis te maken met CBE en warme overdracht te organiseren,
    enz..