Hoe kunnen mensen in armoede leren zonder drempels?

De sector Basiseducatie wil meer leerkansen creëren voor mensen die armoede en uitsluiting ondervinden. We lezen over deze inspanningen en engagementen zowel in het Impactbeleid van het Netwerk Basiseducatie als in het Strategisch Plan Geletterdheid.

Dit is een belangrijk signaal.

Waarom is dit belangrijk?

De Basiseducatie ondervindt - altijd al - dat heel wat laaggeletterde burgers de weg naar het aanbod niet vinden of de stap niet zetten. Ondanks veel Vlaamse en lokale campagnes en inspanningen door de centra. Mensen ondervinden drempels. Daar zijn we ons bewust van.
Het aanbod meer bekend maken, de 'samenleving' sensibiliseren, kansen creëren voor mensen om opnieuw te kunnen gaan leren... blijven onze uitdagingen.

Het is dan ook nodig en zeer welkom dat de Basiseducatie kan rekenen op andere spelers in onze samenleving.
Zo kunnen bv. socio-culturele en welzijnsorganisaties goede partners zijn, zij bereiken heel wat mensen. Ze zijn gesprekspartner. Zij kunnen onze informatie aan de man brengen. Zij kunnen 'het leerklimaat' helpen groeien. Ze kunnen als doorverwijzer optreden, of zijn mogelijks een goede omgeving om samen een aanbod uit te werken...


Waarom armoede en sociale uitsluiting?

De organisaties die werken met mensen in armoede en uitsluiting hebben zich reeds jaren geleden opgeworpen als kritische vriend van de Basiseducatie. Ze geven stem aan mensen en komen naar buiten met een sterke boodschap. We horen formeel' dat onze centra - als onderwijs voor volwassenen - toch niet zo laagdrempelig zijn als we wel denken... en zouden willen zijn.

Voor veel mensen blijkt de stap zetten naar leren - in cursusvorm, in een centrum - moeilijk. Maar ook het leren zelf kan door allerlei factoren belemmerd worden. Met als gevolg dat veel mensen hun 'recht op leren' niet kunnen realiseren, wat uiteindelijk betekent dat ze 'uitgesloten' zijn/worden op educatief vlak. En dus eigenlijk belemmerd worden bij de uitbouw van hun leven...

Deze boodschap mag klinken!
Als organisaties met hun mensen het woord nemen, kaarten ze niet een individueel probleem aan, maar benoemen ze wat geldt voor veel mensen... We hebben hen dus ook gevraagd om te participeren aan onze zoektocht om het recht op leren voor meer mensen te garanderen.


Een echt engagement...

Aangezien welzijnsorganisaties heel wat mensen in armoede en uitsluiting wel bereiken, kunnen ze als partner voor de Basiseducatie mee de vastgestelde kloof helpen overbruggen.
De Basiseducatie wil er dus werk van maken, als sector, en is op Vlaams vlak in overleg met de overkoepelende en ondersteunende organisaties in de context van armoedebestrijding.
Ook heel wat CBE maken expliciet de keuze om in te zetten op contacten en samenwerking met organisaties van mensen in armoede in hun regio.

Er beweegt dus wel een en ander...

Hoe kunnen mensen in armoede in de Basiseducatie leren zonder drempels?
Dat wordt de centrale vraag voor deze website.

De goede wil van centra en leraren om de engagementen waar te maken, staat buiten kijf.
Het is evenwel al langer duidelijk dat het geen eenvoudige opdracht is om uitsluiting tegen te gaan, om kansen te creëren, drempels weg te werken.
Dus kan extra aandacht voor het thema wenselijk en nodig zijn.

Wil je CBE stappen vooruit zetten op dit terrein?

Dan kan je het volgende doen:

  • organiseer motiverende leermomenten voor de leraren en de andere medewerkers

  • geef dit thema een vaste en waardige plaats in jullie programmatie

  • haal de drempels weg.


Gebruik deze website als een inspiratiebox om hier werk van te maken.
Hij biedt achtergrondinformatie, toont mogelijke partners, geeft voorbeelden en methodieken om in je teams te gebruiken.

Je zal merken dat we in deze website voortdurend 'de bril van de cursist' opzetten. En dat is meestal niet uitsluitend de cursist in armoede...