Zwijgend gesproken

3 De Goldbergmachine


Het is saai op school.

‘Ik moet maandag weer naar school,’ zegt mijn kleidochter en kijkt sip. 

‘Dat is toch fijn,’ zeg ik, ‘nieuwe dingen leren!’ 

‘Dat wel, maar het is saai op school.’

De meivakantie is bijna voorbij als we over school praten. Een paar weken geleden voelde ze zich op een ochtend niet goed en zag bleek. Tijdens het naar school brengen gaf ze aan dat er misschien gebeld zou worden, om haar op te halen, omdat ze zich niet lekker voelde. Het is half elf als de telefoon gaat, of wij haar op wilde halen was het verzoek van de onderwijzer. Op school zag ik de klassieke lokaal opstelling. 

Honderd jaar geleden bedacht men de effectieve en efficiënte klas opstelling voor grotere groepen en die is nog steeds van toepassing. Een ideale situatie voor kennisoverdracht. Kennis kan helaas niet overgedragen worden. Dat zou wel heel gemakkelijk zijn. Mond open en gooi er maar kennis in. Kennis kan alleen eigen gemaakt worden als de persoon dat wil, als de ontvanger wil ontvangen, eigen wil maken. Handelingen kunnen vaardigheden worden als de persoon dat wil. Wil is het streven van ons en van nature streven we naar kennis. Maar alleen die kennis wordt opgeslagen waarvoor we open staan.


Deze belangrijkste eigenschap van ons wordt niet door de onderwijsmethode geprikkeld. Stilzittend wordt een lawine van gegevens over de leerling uitgestort. Een fractie wordt opgeslagen en alleen als het gegeven bij zijn natuur aansluit kan tot leren worden overgegaan, wordt het gegeven eigen gemaakt. Eigen maken is oefenen een harde zelfwerkzaamheid. Daarbij is de mens een kudde dier, wil dingen samen doen.

Laat leerlingen dingen samen doen, dingen die bij hun natuur past, daardoor doen ze dat graag, vinden dat leuk. Maak groepjes met verschillende opdrachten, maak van leren een  feestje. Een competitie, daardoor gaan ze het beste uit zichzelf halen, omdat dat een menselijke eigenschap is. De mens streeft naar het beste, motiveert zichzelf als dat wat hij doet bij hem past. Dan wordt aangeboden kennis eigen gemaakt door de leerling en gaat graag naar school.       

Als je praat met leerlingen, studenten en anderen vinden zij het heel belangrijk, van belang voor geluk, dat je dingen met plezier doet, ze je prikkelen en je volle aandacht vragen om daar iets moois van te maken. Onbewust  wordt deze gedachten voor onderwijs, werk en vermaak als  'dat zou mooi zijn' gezien, zonder ze alszodanig te noemem. Vandaar, wij denken daar wel aan maar praten er niet over, de titel: 'Zwijgend gesproken', spreekt uit waar niet over gesproken wordt.


Tijdens een wandeling door de school over de afdeling elektrotechniek zag ik een machientje staan en raakte in gesprek met een collega. Een machientje gemaakt door studenten om aspecten van de elektro-opleiding in beeld te brengen, voor een open dag, gebaseerd op de gedachte van RB Goldberg. We hebben het een Goldbergmachine genoemd. Maar wat is een Goldbergmachine?

Rube Goldberg Biography

 

Rube Goldberg (1883-1970) was a Pulitzer Prize winning cartoonist, sculptor, and author.

Through his "INVENTIONS", Rube Goldberg discovered difficult ways to achieve easy results. His cartoons were, as he said, symbols of man's capacity for exerting maximum effort to accomplish minimal results. Rube believed that there were two ways to do things: the simple way and the hard way, and that a surprisingly number of people preferred doing things the hard way. 

Rube Goldberg's work will endure because he gave priority to simple human needs and treasured basic human values. He was sometimes skeptical about technology, which contributed to making his own mechanical inventions primitive and full of human, plant, and animal parts. While most machines work to make difficult tasks simple, his inventions made simple tasks amazingly complex. 

http://www.rube-goldberg.com


Fotomaak machine



As you sit on pneumatic cushion (A), you force air through a tube (B) which starts ice boat (C), causing lighted cigar butt (D) to explode balloon (E). Dictator (F), hearing loud report, thinks he's been shot and falls over backward on bulb (G), snapping picture!


Als je op een luchtkussen gaat zitten (A), pers je lucht door slang (B) die een ijsboot (C) in beweging brengt, waardoor de brandende sigaar (D) tegen de ballon gedrukt wordt die daardoor ontploft. Dictator (F), die de knal hoort, denkt dat hij is doodgeschoten en valt daardoor op blaasbalg (G), waardoor de foto genomen wordt.