Tasca 4: el cofre de monedes

Ara que esteu ben informats de la situació heu de ficar-vos mans a l'obra! Cada un de vosaltres ha escollit una funció dins del consell, però de tota manera convé que us ajudeu entre vosaltres.

Sou un grup d’assessors i separats teniu molt més a perdre que junts. Units sereu molt més forts. Així que feu entre tots la tasca encarregada a cada conselleria.



Monedes d'or romanes al Museu Britànic (Foto: Lawrence Sinclair, 2015).

Representació d'un mercat romà a Jerusalem (Foto: flickr.com, Carole Raddato, 2014).





Restes del mercat romà construit sota el regnat de l'emperador Trajà a Roma, principis del segle II (Foto: flickr.com, Damian Entwistle, 2014).

Conselleria de la moneda

Tant als generals dels exèrcits com als pagesos els hi agrada tenir monedes a les mans, i es llegeixen el que hi posa i se les miren! A l'estudi de les monedes se li diu numismàtica.

Cerqueu dues monedes del vostre emperador o emperadriu. Per sort teniu un cofre tot ple de monedes! Recordeu que les monedes tenen dues cares i les dues són importants.

Primer cal saber de quin material és la moneda. Així us fareu una idea de quin és el seu valor. Descriviu també com és físicament: li falta algun troç? està gastada?

Fixeu-vos en els dibuixos que hi apareixen i en les inscripcions que s’hi troben. Descriviu tot el que hi veieu i separeu clarament la descripció d’una cara de la moneda i de l’altra.

Si us hi fixeu, una cara acostuma a reproduir la imatge del monarca, mentre a l’altra s’hi representa una divinitat o la commemoració d'un fet important. Al costat de la cara li diem anvers, i a l'altre costat li diem revers. Per entendre les inscripcions feu servir les caixes de rotlles de papir que hi ha pels arxius, i si no us en sortiu, demaneu ajuda a algun escrivà. Pot semblar difícil entendre les inscripcions, però és qüestió de pràctica!

Ara plantegeu-vos què significa el que hi ha a la moneda. Els emperadors i emperadrius es representen a si mateixos d’una manera molt idealitzada... segurament no són exactament com surten a la moneda! Però segueixen patrons que tothom reconeix. Per quina raó decideix el monarca representar-se d’aquesta manera concreta? Pregunteu-vos els motius d’inscriure el text que hi apareix. També reflexioneu sobre els déus i figures que apareixen a les monedes. Quins objectes porten les figures? Quin és el motiu de representar un déu i no un altre?

Penseu que una moneda no es dissenyava sense reflexionar. Moltes persones treballaven en el disseny d’una moneda, pensaven molt bé el que hi volien que hi figurés i valoraven totes les possibilitats. Era una feina molt ben planificada i tota la informació que figura en una moneda té alguna intenció.

Feu un escrit analitzant dues monedes del vostre emperador o emperadriu i plantejant-vos les qüestions que s’han exposat i que se us acudeixin. Per facilitar-vos la feina, el millor és que feu un dibuix de les dues monedes. Intenteu copiar tots els elements tal i com apareixen.

Escenificació d'un mercader romà venent una família de germànics com a esclaus al museu a l'aire lliure Archeon, als Països Baixos (Foto: flickr.com, Han Splinter, 2016).

Consells:

  • Per cercar les dues monedes feu servir Google imatges i escriviu el nom de l'emperador en anglès seguit de la paraula coin. Per exemple, per Aurelià fiqueu Aurelian coin. Feu servir monedes que tinguin les dues cares fotografiades!
  • A molts webs trobareu la transcripció del que hi posa a la moneda, així si us costa llegir-ho podeu trobar les lletres exactes. Quan trobeu la fotografia de la moneda a Google imatges cliqueu on diu visitar (que us portarà a la web de la imatge), segurament allà trobareu la transcripció de les lletres de la moneda.
  • Per traduir el text demaneu-li ajuda al professor i feu servir un diccionari. Un bon diccionari és Vademecum para epigrafía y numismática latinas (2002), de José Manuel Iglesias Gil i Juan Santos Yanguas.
  • El més important és que us fixeu en les figures i reflexioneu sobre les raons per les que representen una figura i no una altra.
  • Si no ho podeu traduir tot o no trobeu tota la informació no passa res, però heu d'explicar com ho heu buscat i què no heu trobat. Podeu explicar el que penseu que vol dir, l'important és que ho intenteu.
  • Com heu d'analitzar dues monedes però sou un grup almenys de quatre assessors, us podeu dividir la feina. Cada dos podeu analitzar una moneda i anar-vos ajudant entre els quatre. Que cada un dibuixi una cara de la moneda, com analitzeu dues monedes heu de dibuixar quatre cares.
  • Potser us costen de trobar dues monedes. Cerqueu bé, i si no en trobeu demaneu-li ajuda al professor. Si no n'hi ha dues feu una ànalisi més extensa d'una.





Exemple d'anàlisi d'una moneda:

Moneda de plata i coure de l'emperador Dioclecià de l'any 285 (Foto: Wikimedia commons, cngcoins, 2011).

La moneda suposadament és de plata, però en el color es nota que té un percentatge molt alt de coure. Això ens indica que mancava plata per fabricar-la. Què pot voler dir això? La part inferior sobresurt de la forma circular de la moneda. Pel revers la moneda es veu més gastada per la part superior dreta.

A l'anvers apareix el rostre de Dioclecià mirant cap a la dreta, amb barba, armadura i corona solar. El text diu IMP C C VAL DIOCLETIANUS PF AUG, és a dir, Emperador Cèsar Gai Valeri Dioclecià Prefecte August.

Dioclecià es representa a si mateix com un Hèrcules, un cavaller adult i fort, per això es representa amb barba i amb la cara una mica enfadada. L'armadura remarca el seu paper com a general militar i la corona de raigs solars el fa veure's com un rei per la voluntat divina. El text remarca que és emperador i cèsar, títols de comandament militar. Recorda que és prefecte, és a dir, que té poder polític. Hi fa figurar dos dels seus noms secundaris, Gai (C) i Valeri (VAL), per tal de semblar un noble de la familia imperial, ja que de fet no ho era i segurament tampoc es deia realment així. Que es faci dir August significa que es considera el primer d'entre els líders militars i polítics. El que està dient Dioclecià és que és un emperador fort i valent, un comandant militar poderós, que ningú pot vencer-lo, i a més que té dret de sang per ser emperador. Què fa que es representés amb aquestes paraules i amb aquest aspecte?

Al revers apareix el déu Júpiter de peu mirant cap a l'esquerra, sostenint en una mà un ceptre de comandament i en l'altra el llamp. El seu cos està quasi despullat, porta una tela que li penja dels braços per l'esquena. El déu porta un gorro. El text diu IOVI CONSERVAT, que vol dir Júpiter el Conservador. A sota es llegeix VIXXIT, que indica el taller en què es va fabricar la moneda.

Dioclecià assolí el poder l'any 284, recuperant l'Imperi i preservant la pau com a monarca. Júpiter és el rei dels déus, i l'adjectiu de Conservador remarca la idea de preservació de l'Imperi romà. Existeix una clara relació entre el que Dioclecià vol fer entendre sobre ell mateix i el déu al que ha decidit plasmar. Quins vincles simbòlics hi ha entre el déu i l'emperador?

En la vostra tasca no heu d'escriure les preguntes. Es presenten aquestes preguntes per a assenyalar-vos la mena de reflexions que hauríeu de preguntar-vos alhora d'analitzar les vostres monedes.





A la Tasca 3.

A la Tasca 5.


  • Resum de la Tasca 4: el cofre de monedes

1) Trieu dues monedes del vostre emperador o emperadriu.

2) Expliqueu com és la moneda físicament. Què creieu que significa?

3) Expliqueu quin dibuix i quin text figura a l'anvers. Què creieu que significa?

4) Expliqueu quin dibuix i quin text figura al revers. Què creieu que significa?

5) Dibuixeu les dues monedes per les dues cares.