Tasca 2: a l'arxiu de l'imperi






La nota que la corona us ha fet enviar us ha deixat una mica trasbalsats. Convé que prepareu un informe per presentar el vostre pla d'acció. Esteu una mica preocupats, doncs si la corona cau, potser caureu vosaltres amb ella! Heu sentit que no fa massa un emperador usurpador va ser derrocat, que els seus assessors van ser passejats despullats pel carrer i després els van apadregar i llençar al riu! Més val planejar una bona estratègia...

Sortiu de la sala del tron i pugeu a un carruatge per anar ben ràpid cap a l'arxiu: primer de tot us heu d'informar.

De camí a l'arxiu veieu un grup de plebeus cridant-li a un noble patrici que va pujat a una llitera que porten els seus esclaus. Els plebeus no gosen acostar-se al noble ja que va acompanyat de la seva guàrdia personal, homes molt ben armats, però li propinen tota mena d'insults. Us pregunteu què passarà si la situació es tornés més crítica. Realment algú us considera dels seus? Gentils i humils, humils i gentils... en qui podeu confiar realment per mantenir l'ordre si ningú vol entendre's? I en els soldats encara es pot confiar menys...

Us pregunteu que passarà amb les biblioteques, els escrivans i els filòsofs si la situació empitjora, i imagineu això: vídeo dels pensaments que teniu mentre viatgeu en carro per la ciutat. Apunteu en un troç de papir els vostres breus pensaments sobre els conflictes socials.

Un carruatge com el que us porta cap a l'arxiu. Relleu del segle II a Carinthia, Àustria (Foto: Wikimedia commons, Johann Jaritz, 2015).

Observeu el significat dels següents mots:

Creieu que els significats actuals es corresponen amb els del segle III? Quina accepció de cada mot es correspon més amb el que significava al segle III? Expliqueu què creieu que significava cada mot realment, podeu cercar-ne més informació.



La biblioteca: entre papirs i escrivans

Per fi arribeu a l'arxiu. Aquí us sentiu com a casa. És tot ple de rotlles de papir i lleis inscrites en bronze. Alguns escrivans es mouen amunt i avall amb taules d'argila i cera per fer annotacions. Us recorda al vostre temps d'estudiants a la paideia. Quins records!

Aneu directes a la zona de la biblioteca d’Història. Aquí podreu trobar el que necessiteu, però el temps se us tira a sobre. Convé que trobeu la informació que us cal, però entre tants papirs...





Clio, la musa de la Història, llegint un papir que ha tret d'una caixa. Ceràmica grega de figures vermelles del segle V aC (Foto: Museu del Louvre, 2006).



Un escrivà jovenet que no para de buscar entre els rotlles us pot fer un cop de mà. Es diu Flavi Vopisc i diu que ha estat treballant últimament en un gran llibre. Se’l veu molt il·lusionat, serà la seva gran obra! Està recollint la vida de tots els emperadors que s’estan proclamant en aquests temps convulsos, però són tants que mai és capaç d’acabar la seva obra. Per sort uns quants escrivans més l’ajuden. Volen titular al llibre com Història Augusta. Diu que serà una obra genial... si aconsegueix acabar-la algun dia.

Al despatx de Flavi Vopisc trobeu molts papirs. Sembla que hi ha tres caixes plenes de rotlles sobre la vida dels emperadors. Però els textos no diuen exactament el mateix! Quin mal de cap.

Cerqueu el nom del vostre monarca a la primera caixa, la segona i la tercera. Un bon historiador ha d’analitzar bé les fonts, així que millor apunteu quines diferències trobeu. Cal que apunteu almenys una diferència destacable de cada caixa.

A més, podeu mirar els apunts de Flavi sense que se n’adoni. Busqueu alguna frase que mencioni al vostre emperador o emperadriu i apunteu-la. És important que apunteu la referència de vòlum, pàgina i paràgraf, i que ho feu bé, o mai podreu tornar a trobar el rotlle del que heu copiat la informació!

Aquí teniu els apunts de Flavi: primer volum, segon volum i tercer volum.

Escrivà romà en un relleu d'un monument funerari a Flàvia Solva, Àustria, d'entre el segle I i II (Foto: Wikimedia commons, Herman A. M. Mucke, 2007).


A la Tasca 1.

A la Tasca 3.


  • Resum de la Tasca 2: a l'arxiu de l'Imperi

1) Escriviu una petita reflexió sobre els conflictes entre gentils i humils en primera persona des del punt de vista del conseller que esteu interpretant.

2) Responeu a les preguntes sobre els mots patrici, gentil, humil i plebeu.

3) Apunteu les diferències que trobeu entre les tres caixes de rotlles (viquipèdies) que heu trobat. Almenys una diferència que noteu de cada una.

4) Cerqueu una frase que parli del vostre emperador o emperadriu als apunts de Flavi Vopisc de la seva obra Història Augusta. Recordeu apuntar la referència!