Tasca 3: un món hostil










Deixeu la tranquil·litat de la biblioteca i torneu a la hostilitat del món que us envolta. La sala del tron serà un bon lloc en el que preparar la vostra estratègia. Pugeu al carruatge.

El conductor del carro està molt animat, la moneda de plata que li heu donat és de veritat! No se’n veuen masses últimament.

Us explica les últimes notícies, semblen bastant fantasioses i els noms de molts personatges estan canviats. Als camperols i als soldats sempre els hi agrada exagerar.

Diu que la corona cada cop se sent més amenaçada i que no confia en ningú, que a l’Est s’alcen usurpadores dient que profecies antigues les conduiran al poder, a Hispània els nobles confabulen i aixequen exèrcits, al Nord una vegada més les legions es rebel·len, i a Àfrica les noves idees religioses esvaloten a la gent, ficant els humils contra els gentils. Reis bàrbars dirigeixen multituds de genets guerrers dins de les fronteres de l'Imperi. Molts camperols fugen de la guerra i de l'hivern, que és el més fred des de fa generacions.

A més diu que volen dracs pel cel arrasant ciutats senceres! Diu que ell en va veure un, però pel que explica sembla que parli d’un estel fugaç. Aquesta és la historieta que us explica sobre el que ha sentit que està passant: vídeo del que us explica el conductor.

Ara que us heu informat a la biblioteca i que heu sentit el que explica la gent poc formada, reflexioneu sobre el que està passant.

Escriviu en un papir una breu reflexió que relacioni el relat del conductor amb el que heu trobat a l’arxiu imperial.

Un estel fugaç (Foto: pxhere.com, 2017).









Mentre el conductor us explicava la historieta, veieu un grup de dones vestides de blanc. La gent s'aparta del seu camí, i alguns toquen disimuladament les seves robes, com si això els hi pogués donar bona sort. Són les sacerdotesses consagrades a la deessa Vesta, les guardianes del foc sagrat. Són dones de les millors famílies nobles que dediquen una vida de castedat a la conservació dels antics costums.

En aquesta època d'incertesa la gent necessita més que mai estar en contacte amb les divinitats. Abans la gent en tenia prou amb els sacrificis públics, però ara la població cerca entrar en contacte amb el déus d'una manera més íntima.

Encara que no hi havia dones integrades dins l'exèrcit romà, les nobles i les vestals podien prendre decisions vinculades a la guerra. Una noble de la cort podia donar ordres als soldats, i les vestals i d'altres sacerdots i vidents realitzaven profecies que senyalaven quin dia era adequat fer la guerra i quin no. Fins i tot podien predir qui creien que guanyaria una guerra!

Penseu que les profecies molt cops eren endevinalles, així era més difícil equivocar-se, ja que ningú entenia el que volia dir la profecia fins que es complia! Als emperadors els hi importava molt tot això i la gent hi creia de veritat. Per això alguns emperadors van prohibir les profecies privades, i només es podia predir legalment el futur sota supervisió de la corona.

Com creieu que una vestal podria utilitzar això en el seu favor? Com a assessors, podrieu convèncer a una vestal per a què profetitzés el què a vosaltres us interessi? Com ho farieu?

Quan van desaparèxier les vestals? Cerqueu la informació aquí. Us recorda a alguna figura pròpia de l'Edat mitjana?

Vegeu la informació sobre la Mare de Déu de la Cinta. Trobeu que existeix alguna relació entre aquesta verge cristiana i les vestals? A què creieu que es deuria?


Les sacerdotesses vestals beneeixen als legionaris abans d'una batalla (Foto: Wikimedia commons, Festival de Cricău, 2013).

Estàtua de la Mare de Déu de la Cinta a la Catedral de Tortosa (Foto: Wikimedia commons, Pere López, 2011).









De camí cap a la sala del tron passeu pel costat de la muralla.

Els murs són forts, però n’hi ha prou amb una muralla per evitar el desastre?

La muralla romana de Lugo avui dia, construida al segle III (Foto: Wikimedia commons, 2009).

Aprofiteu el passeig en carro per fer una ullada als murs. Convé observar bé les defenses i la muralla des de tots els punts de vista: imatges de la muralla i de les portes. Observeu també la informació de la que disposeu dels murs a Roma erigits el segle III: la Muralla Aureliana. Què creieu que va provocar que es construissin nous murs al segle III?

Podeu observar d'altres fortificacions del segle III: Murs d'Astorga, Frontera fortificada a Germània, Fortificació de Halabiye. On es van erigir aquestes tres fortificacions?

Escriviu una breu reflexió sobre les fortificacions, els seus punts forts i els seus punts febles. Tingueu en compte que la muralla de Lugo fou modificada durant l'Edat mitjana, i que certs elements s'han afegit molt després del segle III. Valoreu quins elements no són de l'Edat antiga sinó de l'Edat mitjana. Quins elements hi deuria haver al segle III que avui ja no hi són? Amb quins materials es construiren les muralles a Roma i Lugo? Penseu que les muralles només tenien utilitat militar o existia algún altre propòsit per a la seva construcció?







A la Tasca 2.

A la Tasca 4.


  • Resum de la Tasca 3: un món hostil

1) Reflexioneu sobre la relació entre el vídeo presentat que representa el relat del conductor del carro i els fets descrits als documents històrics sobre la crisi del segle III.

2) Responeu a les preguntes sobre les sacerdotesses vestals.

3) Valoreu les fotografies presentades sobre les muralles i fortificacions i responeu a les preguntes proposades sobre les defenses.