Η μονοήμερη εκδρομή στη Βραυρώνα Αττικής
Την Παρασκευή 5 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας που συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Τα πετεινά του ουρανού της Ελλάδας», στα δύο πολιτιστικά προγράμματα: α. Σκέφτομαι και αρθρογραφώ και β. των παραδοσιακών χορών, αλλά και στο πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας, επισκέφθηκαν έναν από τους σημαντικούς υγροβιότοπους αλλά και αρχαιολογικό χώρο της Αττικής, τη Βραυρώνα.
Η εκδρομή μας ξεκίνησε από το χώρο του σχολείου στις 8:30 το πρωί με πολύ καλό καιρό και χαρούμενη διάθεση όλων των συμμετεχόντων. Μετά από διαδρομή μίας ώρας περίπου με το πούλμαν, φτάσαμε σε ένα πλάτωμα, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, όπου μας περίμεναν δυο συμπαθητικές κύριες της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρίας. Μετά την πρώτη γνωριμία,μάς κατατόπισαν λεπτομερώς για το πού ακριβώς βρισκόμαστε και έπειτα μας εξήγησαν τη σημαντικότητα που έχει ο συγκεκριμένος υγροβιότοπος τόσο για εμάς όσο και τα ζώα. Προχωρήσαμε όλοι μαζί μέσα στην περιοχή του υγροβιότοπου, όπου στη συνέχεια, πέραν της πληροφόρησης που λάβαμε, μάς δραστηριοποίησαν στη φύση. Μας ζήτησαν, για παράδειγμα, να ανέβουμε σε έναν μικρό λόφο και μας έβαλαν να συγκεντρώσουμε τρία διαφορετικά είδη φύλλων ο καθένας. Όταν τους τας παραδίδαμε, μας ενημέρωναν για τα είδη των φύλλων, την ονομασία και τη χρησιμότητα των φυτών απ΄ όπου προέρχονταν. Στη συνέχεια ανεβήκαμε -συνοδευόμενοι από τις κυρίες της ορνιθολογικής- σε έναν χαμηλό λόφο της περιοχής. Εκεί έστησαν τηλεσκόπιο με τη βοήθεια του οποίου παρατηρήσαμε πουλιά που υπήρχαν στη γύρω περιοχή της παραλίας. Εμπειρία καταπληκτική! Μετέπειτα μας μοίρασαν ένα ενημερωτικό έντυπο στο οποίο παρουσιαζόταν όλα τα είδη πουλιών τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα, και μας οδήγησαν στα μικρά ρυάκια που σχηματίζονταν στο δέλτα της εκβολής μικρού ποταμού της περιοχής. Στα στάσιμα, αβαθή νερά του ανακαλύψαμε γυρίνους και βατράχια που λιάζονταν και έπαιζαν αμέριμνα στο νερό.
Όταν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιβαλλοντική μας δράση, επισκεφτήκαμε και τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, όπου από την αρχαιότητα φιλοξενούσε το ναό της Αρτέμιδος. Περιηγηθήκαμε, αρχικά, στα ερείπια του ναού αλλά και των υπόλοιπων κτισμάτων του χώρου, τα οποία ήταν κυριολεκτικά χωμένα μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το μουσείο. Εκεί καθίσαμε για αρκετή ώρα, όπου ο καθένας από εμάς μπορούσε να περιηγηθεί στους χώρους του και να κοιτάξει με προσοχή και ησυχία τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη γύρω περιοχή.
Τελειώσαμε την πολιτιστική μας δράση, βγάλαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας και στη συνέχεια το πούλμαν και μας μετέφερε στον παραθαλάσσιο οικισμό του Πόρτο Ράφτη, όπου περάσαμε το μεσημέρι μας. Πήραμε εκεί το γεύμα μας, απολαύσαμε το παγωτό μας, και κάναμε βόλτες στην παραλία μέχρι την ώρα του γυρισμού. Στις πέντε το απόγευμα μπήκαμε στο πούλμαν για το δρόμο της επιστροφής. Φτάσαμε στο σχολείο μας κατά τις έξι το απόγευμα σίγουρα κουρασμένοι, όμως πλουσιότεροι σε εμπειρίες και γνώσεις.
Β2, Αναστασία Μόρφα