ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ…
Κάθε άνθρωπος έχει ένα χαμένο παράδεισο που είναι ανάγκη να τον θυμάται…
Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και νοστιμότερες κουζίνες στον κόσμο. Η γαστρονομία μας ξεκάνει από τα προϊστορικάχρόνια. Η αρχαία ελληνική κουζίνα ήταν πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά,φρούτα και ψάρια(αποτελούν βασικό στοιχειό διατροφής των Ελλήνων από την αρχαιότητα). Στην αρχαία Ελλάδα ήδη από την εποχή του Περικλή αναπτύσσεται η οικονομία,το εμπόριο και δημιουργείται μια αρκετά πλούσια κουζίνα. Με την πάροδο των χρόνων και την ανάπτυξη του εμπορίου κάνουν την εμφάνιση τους νέα υλικά και προϊόντα όπως η ζάχαρη,τα γαλακτοκομικά, οι πατάτες, οι ντομάτες και τα λεμόνια. Παράλληλα αυξάνεται η χρήση των μπαχαρικών και των νέων αρωματικών φυτών (βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι και ρίγανη).
Ένα από τα πιο φιλόξεναλιμάνια της Ελλάδαςήταν και η Σμύρνη.Τα αρώματα, οι μυρωδιές, τα καλοστρωμένα τραπέζια και τα καλομαγειρεμένα εδέσματα τη χαρακτήριζανεξολοκλήρου. Η προετοιμασία μάλιστα των εδεσμάτων είχε την έννοια της τελετής καθώς το μαγείρεμα στη Σμύρνη ήταν μια διαδικασία ψυχική, ξετύλιγμα επιθυμίας, επικοινωνίας και ευχαρίστησης.
Αναζητήσαμε μαρτυρίες ανθρώπων με γνώση πάνω στην γαστρονομία της Σμύρνης και παρακάτω θα αναφερθούμε σε δύο (2) αυθεντικές μαγειρικές συνταγές της Σμύρνης.
ΙΣΤΛΙ ΚΙΟΦΤΕ
ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
· 500γρ κιμάς μοσχαρίσιος
· 250γρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα
· κύμινο
· αλάτι
· πιπέρι
· λίγη ρίγανη
· 50γρ καρυδόψιχα κοπανιστή
· λάδι για τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
· 200γρ πλιγούρι
· 1 κρεμμύδι μικρό τριμμένο
· 100γρμοσχαρίσιοκιμάάπαχο, αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:Σοτάρουμε το μοσχαρίσιο κιμά με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι και τη ρίγανη και εξακολουθούμε να σοτάρουμε το κιμά μέχρι να πει τα υγρά του. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:Βρέχουμε το πλιγούρι με λίγονερό και το αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτάπερίπου. Μόλιςφουσκώσει, προσθέτουμε τον άπαχοκιμά, το κρεμμύδι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας. Πλάθουμε ένα κομμάτι ζύμης πάχους ενός δαχτύλου και το ανοίγουμε στην παλάμη μας. Βρέχουμε λίγο τις παλάμες μας για να μην κολλήσει η ζύμη.
Βάζουμε μισή (½) κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε τη ζύμη σφιχτά για να μη χυθεί η γέμιση κατά το τηγάνισμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.Τηγανίζουμε τα ιτσλί σε αρκετόκαυτόλαδίμέχρινα ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ
ΥΛΙΚΑ:
300γραλεύρι
½ ποτήριζάχαρηάχνη
6 κουταλιέςβούτυρο
1αυγο
1 κουταλιάσούπαςχυμόλεμόνι
½ κουταλάκισόδα
1 ποτήριγάλα
1 πρέζααλάτι
50 γρ αμύγδαλαξεφλουδισμένα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
2 ποτήριαζάχαρη
1 ποτήρινερό
1 κουταλάκιχυμόλεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αδειάζουμε σε ταψίανοίγοντας μια λακκούβα στο κέντρομέσα στην οποίαβάζουμε το αυγό και τη ζάχαρηάχνη. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, τη σόδα και το χυμόλεμόνι. Ζυμώνουμεμέχρι να γίνει μια μαλακήζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σεκομμάτια μέγεθοςαυγού και τα πλάθουμεμπαλάκιαπατώνταςτα λίγο στην παλάμη μας. Τα αλείφουμε με το λιωμένοβούτυρο και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα πιέζουμεμέσα στη ζύμη. Ψήνουμε στους 180 °C.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι. Όταν σκουρύνει το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το ταψίμε τα σεκέρπαρέαπό το φούρνο και ταπεριχύνουμεαμέσως με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Β1, ΡΑΦΑΕΛΑ ΑΖΑΡΙΑΔΗ &ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΑΤΕΙΝΑ