Επίσκεψη στο Θέατρο Διονύσου, Ηρώδειο και Πνύκα


Η Γ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Θέατρο Διονύσου, στο Ηρώδειο, στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη και στην Πνύκα.

Το θέατρο του Διονύσου βρίσκεται στη νότια κλίτη της Ακρόπολης των Αθηνών και χαρακτηρίζεται ως το πρώτο θέατρο του κόσμου. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της αρχαίας Αθήνας μιας και η πλειοψηφία των κωμωδιών και των τραγωδιών που δημιουργήθηκαν κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., περίοδο ακμής της δραματικής ποίησης, προορίζονταν να παρουσιαστούν σ’ αυτό το θέατρο. Καθώς έχει επανοικοδομηθεί αρκετές φορές στο πέρασμα των χρόνων, δε γνωρίζουμε με ακρίβεια την αρχική του μορφή. Εκτός από τη χρήση του ως θέατρο και ως χώρος όπου διεξάγονταν οι συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου, κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο χρησιμοποιήθηκε για  την τέλεση λεμβοδρομιών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανασκαφές για την αποκάλυψη του χώρου ξεκίνησαν από το 1833 και συνεχίστηκαν πιο εντατικά  τον 20ο αιώνα.

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, γνωστό ως Ηρώδειο, είναι αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο,το οποίο χτίστηκετο 161 μ.Χ. στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών. Δημιουργήθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό, προς τιμή της συζύγου του,Ρηγίλλης, η οποία απεβίωσε το 160 μ.Χ.  Το εμβληματικό  αυτό κτίσμα ήταν κλειστό θέατρο και φιλοξενούσε μουσικούς αγώνες. Το Ηρώδειο, εκατό χρόνια μετά την ανέγερσή του,αφού καταστράφηκε, ενσωματώθηκε στο σύστημα οχυρώσεων της Αθήνας. Στα μέσα του 19ου αιώνα, μάλιστα, έγινε αντικείμενο  αρχαιολογικών ανασκαφών και από τα μέσα του 20ου αιώνα υπέστη διάφορες εργασίες για την αναστήλωσή του. Σήμερα,
-ανοιχτό θέατρο πλέον- φιλοξενεί κατά τους θερινούς μήνες θεατρικές, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών.

Εκτός από την επίσκεψη στο Ηρώδειο, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρηκαι στην Πνύκα.Ο ναός του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη βρίσκεται στο λόφο Φιλοπάππου στην Αθήνα.  Αυτό το εκκλησάκι κατασκευάστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας  από έναν ιερέα και αναστηλώθηκε το 1955 από τον  διακεκριμένο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Κατά τη διάρκεια  της ανακατασκευής - αναστήλωσής τουεπεκτάθηκε αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον λέγεται πως ανακαλύφθηκαν φθαρμένες τοιχογραφίες χρονολογημένες περίπου από το 1732.Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υλικά από προγενέστερα κτίσματα, όπως ιδιαίτερα μάρμαρα από νεοκλασικά σπίτια,  κυβόλιθοι κλπ.

Τελευταία τοποθεσία της ξενάγησης ήταν η Πνύκα. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ των λόφων των Μουσών και των Νυμφών. Αυτός ο χώρος στην αρχαιότητα είχε πολύ μεγάλη αξία. Ήταν αφιερωμένος στο Δία -προστάτη του αθηναϊκού πολιτεύματος- και από τον 6ο ως το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.συγκαλούταν η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση των πολιτών,  της αρχαίας  Αθήνας και διεξάγονταν όλες οι πολιτικές συνελεύσεις.Από το τέλος του 4ου αιώνα  π.Χ ο χώρος παρέμεινε αποκλειστικά ιερός καθώς οι συνελεύσεις των πολιτών της Αθήνας πραγματοποιούνταν στο Θέατρο Διονύσου.

Γόνιμος,λοιπόν,αποδείχθηκε ο εκπαιδευτικός μας περίπατος στα μνημεία της Αθήνας.Απολαύσαμε τη βόλτα μας κάτω από τον αττικό ουρανό, περπατήσαμε στα χνάρια των προγόνων μας, είδαμε και μάθαμε σημαντικά πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Γ2, Παξινού Χρυσάνθη