Fjärilar
Fjärilar
Bakgrundsuppgifter
Målgruppen för temat är förskoleåldern
Tidsåtgång: 2-3 veckor
I min grupp deltog 17 förskolebarn. För att involvera barnen i verksamheten fick de vara med och rösta fram ett namn till förskolegruppen. Det fanns många förslag, bl.a. clownerna, tulpanerna, bananmos. Fjärilarna vann omröstningen.
Lärandemål
att få känna sig delaktig och medverka i belsut som berör verksamheten
att öva sig att uttrycka sig på olika sätt, att våga komma med förslag, att vara aktiv och ta egna beslut
att forska och fördjupa sina kunskaper om fjärilar
att öva på sociala färdigheter t.ex. att i arbeta i grupp, delta i diskussioner och öva på att
kompromissa
lära oss hur man tar reda på saker
källkritik, är allt man läser på internet sant?
att öva fin- och grovmotoriken samt delta i skapande verksamhet
att räkna och röra på oss
Globala målsättningar
Så här gjorde vi
Bakgrund
På våren 2020 blev vårt projekt om myrorna på hälft p.g.a. Covid-19. Barnen valde ett nytt projekt istället för att fortsätta med myrorna. Eftersom gruppen heter Fjärilarna så tyckte barnen att de vill lära sig lite mera om fjärilar istället.
Inledning
Vi inledde det nya temat med frågor för att kartlägga barnens förkunskap för temat fjärilar. Vi diskuterade följande frågeställningar.
Vad vet vi om fjärilar?
Vad vill vi lära oss/ta reda på?
Hur tar man reda på?
Barnens kommentarer om vad de vet och vill veta om fjärilar dokumenterades.
Resultatet fotograferades
Barnens egna dokumentation
Barnens fick som uppgift att rita sin förförståelse för fjärilar. Ytterligare skrev barnen kort om sin förförståelse för fjärilar.
Barnens dokumentation om fjärilar
Bokstavspyssel
Barnen vill lära sig alfabetet, bokstäver och att lära sig läsa och skriva. Den här veckan bekantade vi oss med bokstaven F som ordet fjäril börjar på. Barnen fick rita bokstaven F och klippa ut den i papper.
Veckans bokstavspyssel
Litteratur
På bordet är ett urplock på böcker som vi läste och bekantade oss med.
Böcker om fjärilar
Filmer
Tillsammans tittade vi på olika filmer. Vi såg på en film om nässelfjärilens utveckling. Filmen visades via YouTube. Den andra filmen visades från UR och handlar om Yankho som har fått jobb på djurverket. Till djurverket kommer människor med alla möjliga frågor, men problemet är att Yankho inte kan något om djur. Den här filmen handlar om fladdrande färggranna djur.
Barnen föreställer fjärilsägg
Reflexer och trafik
Vi pysslade reflexer med fjärilstema. Samtidigt fick vi en bra diskussion om varför man behöver reflexer. Vi diskuterade också om vad trafik är och om hur man ska uppföra sig i trafiken.
Förskolebarnen pysslar fjärilsreflexer
Matematik och rörelse med fjärilstema
Vi vuxna fäste de laminerade fjärilarna fast med häftmassa på olika ställen i klassrummet. Så att det såg ut som om fjärilarna flyger omkring i rummet. Ett barn i gången fångade en fjäril. På fjärilens baksida fanns en räkneuppgift. Svaren till räkneuppgifterna hade en egen rörelse som vi alla gjorde enskilt.
Matematik med fjärilar
Film om fjärilens livscykel
Vi gjorde en kortfilm om fjärilens livscykel med hjälp av en app som heter Stikbot studio 2. Det var vår första film så den blev inte så bra! Filmen var rolig att göra och barnen lärde sig hur det går till då fjärilarna förökar sig. Barnen gjorde alla delar till filmen i små grupper. Alla barnen deltog i sången som vi spelade in till filmen.
Första gruppen gjorde fjärilarna som parar sig och det bildar ett ägg
Andra gruppen gjorde ägg som blev larver
Tredje gruppen gjorde larver som blev puppor
Fjärde gruppen gjorde puppor som blev nya fjärilar
Länk till vår film: Fjärilens livscykel
Uppföljning
När vi hade gått igenom temat gjorde vi en uppföljning av barnens förståelse för fjärilar. Vi ställde barnen följande fråga, vad har du lärt dig om fjärilar? Vi dokumenterade barnens svar på en tavla. Barnen fick också skriva och rita vad de nu vet om fjärilar. Svaren vi fick har vi tagit en bild på.
Vad har du lärt dig om fjärilar?
Dokumentation av inlärning
Reflektioner
Våra reflektioner om temat fjärilar. Barnen tog till sig ny kunskap trots att vi inte hade möjlighet att studera fjärilarna på nära håll p.g.a. årstiden. Barnen var motiverade och deltog med glädje i alla aktiviteter. Barnen var också delaktiga i verksamheten och kom med förslag som vi beaktade i genomförandet av temat. Barnen fick svar på nästan alla frågor som de ställde. Vi bestämde att nästa vår ska vi försöka fånga några fjärilslarver för att följa med deras utveckling till nya fjärilar.
Vårt projekt var ganska kort och intensivt varpå man kunde förstås haft längre tid på sig också. Trots det verkade alla nöjda med projektet som helhet. Både barn och föräldrar samt förstås personalen tyckte projektet var lyckat.