De oevercheck

MAAK KENNIS MET DE INDICATORSOORTEN 

De indicatorsoorten gekozen zijn gemakkelijk te herkennen, ook zonder bloemen. 

Enkele soorten ken je zeker al. Om te ontdekken welke indicatoren je nog niet kent, doe deze QUIZ.

Bezoek de pagina's 'De indicatorsoorten' met fotoplaten en links naar filmpjes om de indicatorsoorten goed in beeld te krijgen.

Test opnieuw je kennis (alle soorten, gele soorten, groenen soorten) en doe de 'oevercheck simulaties' op de pagina QUIZZEN.

INSTALLEER DE OEVERPLANTEN APP

Scan de QR code met je telefoon of typ app.mijnoeverplanten.nl (zonder www!) in je browser (liefst Google Chrome of Safari). De Oeverplanten app is een webapplicatie en niet te installeren via de app store. 

De app vraagt toestemming om je locatie en je camera te gebruiken: je locatie is nodig om je oevercheck op de kaart te zetten en je camera om een foto van de oever te maken. 

Installeer de bladwijzer op je scherm om de app gemakkelijk terug te vinden. Wordt de bladwijzer niet automatisch op je beginscherm gezet? Dan tik hier en volg de instructies. 

De app werkt ook zonder internetverbinding. Oeverchecks worden dan verzonden wanneer de verbinding terug is.

Problemen? Neem contact met oeverplanten@gmail.com

Oefen met de app

DE OEVERCHECK

Handleiding

Instructie video 'De oevercheck' (4.02 minuten)

Bedankt aan Freija Roos voor het filmen en de montage en aan Peter Engbers voor verder bewerking.

Stapwijze handleiding 

1.  Een oeverchecktraject is 40 m lang. Ga naar het begin van de 40 meter lang oeverdeel en sta 1 meter van de waterrand af. Je bent op 'Vak 1'. Noteer alle indicatorplanten die tussen het water en jezelf staan op een stuk grond van ruim 2 meter breed. Gebruik daarvoor bij voorkeur de oeverplanten app of het papier formulier.

Check de aanwezigheid van elke soort in de eerste vak, bij voorkeur in de volgorde van het formulier zodat je geen soort mist. Ook niet bloeiende planten doen mee. In de app klik op de soortnaam om de aanwezigheid van de soort aan te duiden. Voor afbeeldingen en herkenningstippen tik op de 'infoknop'. De indicatorplanten staan ook in het foldertje afgebeeld. 

3.  Ga 10 meters verder langs de sloot naar vak 2 en doe hetzelfde. Herhaal dit elk 10 meter (ongeveer 10 stappen), in totaal 5 opnames.

4.  Op het derde vak wordt je locatie automatisch vastgelegd. Het kost soms wat tijd om het nauwkeurig (tot 4 m) te krijgen. 

Terwijl je wacht: kijk of er een beschoeiing is tussen het land en het water en antwoord dan 'NEE' of 'JA' op de vraag 'Is er beschoeiing aanwezig?'. Let op: de beschoeiing kan bedekt zijn door vegetatie en moeilijk zichtbaar.

Beschoeiing? JA
Beschoeiing? NEE

Als je de melding 'Kan je locatie niet accuraat genoeg bepalen' krijgt geef je telefoon dan meer tijd om je locatie te bepalen door één scherm terug te gaan (tik op 'vorige') en probeer het opnieuw. In bepaalde omstandigheden moet je dit een paar keer herhalen.

Als dat het probleem niet oplost: vergroot de kaart met je twee vingers en klik op je locatie om zelf de speld nauwkeurig op de kaart te zetten.

Locatieproblemen komen vaker voor als je de oeverplanten app zonder 3g gebruikt (of als het weer bijzonder is) dan heeft de GPS van je telefoon meer moeite om contact  te maken met satellieten.

5.  Aan het einde van het 40 meter oeverdeel neem een foto van de net onderzochte oever (zie voorbeeld foto) via de app. Beantwoord een paar vragen dan kan je je oevercheck AFRONDEN.

Je krijgt meteen de uistslag van je oevercheck: de kleurcategorie van oevervegetatiekwaliteit.

Ben je met internet (3G) verbonden dan kan je ook je oevercheck meteen op de kaart bekijken: je ziet een gekleurd rondje. Druk erop om de opgeslagen gegevens te bekijken (foto, datum, categorie, soortenlijst, score en locatie).

Ben je niet met internet verbonden dan komt je oevercheck pas op de kaart als je weer verbinding hebt. 

De oeverchecks van dit jaar zie je op de kaart van de app en op de kaart van 2021 op de website. De oeverchecks van eerdere jaren vind je op de kaart van 2018-2019.

Heb je een plant of dier gezien die je graag aan je oevercheck wilt toevoegen? 

Het kan. Gebruik de app ObsIdentify om je waarneming te registreren. Hoe je dit doet lees je hier. Als je nog geen profiel in www.waarneming.nl hebt maak er dan eerst een.

ObsIdentify

Locatie keuze 

De geschikte omgeving voor een oevercheck is langs langzaam stromend water in het polderlandschap en de bebouwde kom. Je kiest zelf de oeverlocaties waar je interesse in hebt, vlak bij thuis of onderweg, of je gaat naar een monitoring locatie die op de kaart staat getekend. 

Zo ziet een monitoring locatie op de kaart uit: 2 rechthoeken (soms heel klein) en een streep intussen.

Om naar een locatie met google maps te navigeren: tik op de locatie op de kaart in de app.

De oevercheck begin je willekeurig vanuit de rechthoeken (links of rechts) maar niet vanuit de streep. Als er links wordt gestart loop je rechts. Zo kan je niet buiten de oeverlocatie aan het einde van je oevercheck belanden.

Wil je een locatie adopteren (voor enkele jaren na elkaar bezoeken) en/of een locatie op de kaart laten zetten Graag! Neem contact met oeverplanten@gmail.com 

Vragen ? Misschien vind je de antwoord op de pagina 'Veel gestelde vragen' Bijv.: Oeverchecks herhalingen op dezelfde locatie: heeft het zin?

Woon je vlakbij Leiden of heb je zin in om die omgeving te bezoeken?: neem je fiets en ga bijvoorbeeld langs de belevingsroutes 'Leidse Ommelanden' op zoek naar oeverlocaties. 

Klik hier voor informatie.

Langs de Zilverroute (Voorschoten) en de Boerenkaasroute (Zouterwoude, Leiden) zijn er meerdere OEVERPLANTEN monitoring locaties.

Toch een papier formulier?

We krijgen liever je oeverchecks via de oeverplanten app. Heb je toch een sterke voorkeur voor een papieren formulier? Dat kan. Tik dan hier: Oevercheck met een papieren formulier.

Foldertje om mee te nemen

Binnen de app heb je toegang naar foto's van de indicatorsoorten. Het foldertje is dus echt niet nodig maar misschien vind je het een handig hulpje; het bevat de handleiding, een illustratie van elk 23 indicatorsoort en een kleine kaart van het onderzoek gebied.  

Print de folder dubbelzijdig met 'korte kant boven‘ en vouw ze lengtewijze langs de verticale lijnen dan in 3 om een 5x7 cm boekje ervan te maken.

Folder 2023.pdf