Oevercheck met het papier formulier

Wat je nodig hebt

1. Een smartphone waarmee je je locatie coördinaten kunt vinden, meeste moderne telefonen kunnen het. Zonder coördinaten kunnen je gegevens niet gebruikt worden.

2. Één veldformulier per plek die je van plan bent te bezoeken

3. Een potlood (en gum)

4. De folder (met de indicatorsoorten in beeld en de handleiding)

Voorbereiding thuis

1. Oefen hoe je locatie coördinaten vast te leggen

Heb je Google Maps of Maps ?

In Google Maps of Maps zie je je huidige locatie als een blauwe punt met een blauwe cirkel. Zoom uit. Wacht todat de cirkel zo klein mogelijk wordt. Houd je vinger precies op de blauwe punt; er verschijnt een rode markering. Tik op de markering om de coördinaten te zien. Ze lijken op 52.1867 , 4.5073. Bekijk de video.

Probleem ? Misschien heeft Google Maps geen toegang naar je locatie. Ga naar 'instellingen' dan 'Google Maps' dan 'Locatie' en geef toegang.

Heb je topografische apps ?

Topo GPS, Pocket Earth of dergelijks ... dan weet je wat te doen :). We krijgen de coördinaten graag in de vorm 52.1867 , 4.5073 .

2. Maak kennis met de 24 indicatorsoorten

Doe deze QUIZ om te ontdekken welke indicatoren je niet kent.

Bezoek de pagina's 'De indicatoresoorten' met fotoplaten en links naar filmpjes om de indicatorsoorten goed in beeld te krijgen.

Test opnieuw je kennis en doe oevercheck simulaties op de pagina QUIZZEN.

3. Print veldformulieren

Print één veldformulier voor elke plek die je wilt gaan bezoeken.

Als alternatieve is er ook de app (OFFLINE: op stap met een app) of een ONLINE veldformulier (bezoek de Downloads pagina voor de QR code en link).

3. VELDFORMULIER.pdf

4. Print en vouw een foldertje om mee te nemen

Het foldertje is een handig hulpje; het bevat de handleiding, een illustratie van elk 24 indicatorsoort en een kleine kaart van het onderzoek gebied.

Print de folder dubbelzijdig met 'korte kant boven‘ en vouw ze lengtewijze langs de verticale lijnen dan in 3 om een 5x7 cm boekje ervan te maken.

2022 Folder.pdf

Oevercheck handleiding

Instructie video 'De oevercheck' (4.5 minuten)

Bedankt aan Freija Roos voor het filmen en de montage.

1. Kies een deel van de oever (van een sloot, kanaal of meer) dat ongeveer 40 meter lang, onafgebroken en zo recht mogelijk is. Ook met ruwweg gelijke vegetatie.

2. Ga naar het begin van de 40 meter lange oeverdeel en sta 1 meter van de waterrand af. Noteer alle indicatorplanten die tussen het water en jezelf staan op een stuk grond van ruim 2 meter breed.

3. Check de aanwezigheid van elke soort in de volgorde van het veldformulier zodat je geen soort mist. De indicatorplanten staan afgebeeld in de folder. Plaats een kruis in het hokje voor 'soort gezien' en laat het hokje leeg voor 'soort niet gevonden'. Ook niet bloeiende planten doen mee.

Op het veldformulier zijn de indicatorsoorten in groepen gerangschikt van indicatoren voor slechte naar goede oevervegetatie kwaliteit (rood-geel-groen), zodat je ter plekke en meteen een visuele uitslag over de vegetatie kwaliteit van je onderzochte oever krijgt.

4. Ga 10 meters verder langs de sloot en doe hetzelfde. Herhaal dit elk 10 meter (ongeveer 10 stappen), in totaal 5 opnames.

5. Op de derde locatie: noteer daar zorgvuldig je coördinaten.

Het kost soms wat tijd om nauwkeurige coördinaten (een kleine blauwe cirkel) te krijgen.

Terwijl je wacht: kijk of er een beschoeiing is tussen het land en het water en antwoord dan 'NEE' of 'JA' of een commentaar op de vraag 'Beschoeiing?'.

Let op: de beschoeiing kan bedekt zijn door vegetatie en moeilijk zichtbaar.

Beschoeiing? JA
Beschoeiing? NEE
Voorbeeld foto van een onderzochte oever

6. Aan het einde van het 40 meter oeverdeel: controleer of het formulier compleet is (naam, datum) en neem een foto van de net onderzochte oever (zie voorbeeld foto).

Neem ook meteen een foto van het formulier.

Stuur meteen de 2 foto's samen (1 foto van de onderzochte oever en 1 foto van het veldformulier), in één mail, naar oerverplanten@gmail.com

Onmiddellijke visuele vegetatie kwalitiet waardering op het veldformulier

Het veldformulier is gemaakt met de opzet dat je meteen een beeld kan krijgen van de vegetatie kwaliteit van een oever aan de hand van een ingevuld formulier.

3. VELDFORMULIER.pdf

Terug thuis

Bezoek de website opnieuw. Je onderzochte oever verschijnt na 7 - 10 dagen op de kaart van 2021 met één van de volgende kleuren: groen (goede kwaliteit oevervegetatie), geel (redelijk) oranje (matig) of rood (slecht).