Veel gestelde vragen

Hoe draag ik aan het onderzoek bij?

Je draagt bij door oeverchecks langs oevers bij jou in de buurt of waar je wilt te doen en ons te sturen. Pak de fiets en ga op stap. Je bezochte oevers worden tot een bepaalde oevervegetatiekwaliteit beoordeeld en op de kaart van de oeverchecks van 2021 gezet. Je wordt zo een van onze mede-onderzoekers.

Hoe je een oevercheck doet, hoe je de indicatorsoorten kunt leren en hoe je de app gebruikt zijn (hoop ik) duidelijk verklaard op de website. 

Heb je nog vragen? Schroom niet te mailen: oeverplanten@gmail.com. Veel vragen? Dan kunnen we ook whatsappen.

Aanmelden?

Er is geen nood om zich formeel aan te melden. Iedereen die oeverchecks doet en ze naar ons stuurt wordt mede-onderzoeker.  Niettemin waarderen we het contact met jullie.  Aarzel niet om contact met ons op te nemen, via de mail, de spreekuren of de workshops.

Hoeveel werk is een oevercheck?

Een oevercheck duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de oever (gemaaide gras vs. biodiverse oever) en de deskundigheid van de onderzoeker. Voor de nieuwsgierigen (die ook naar andere planten kijken) en voor de beginners (die tijd nemen om de indicatorsoorten goed te herkennen) kan een beoordeling ook langer duren.       

Je kunt één oever bezoeken of een groot aantal. Hoe meer hoe beter.

We zijn ook op zoek naar vaste vrijwilligers die bereid zijn om een volle dag elk twee weken tussen 15 mei en 15 september (dus 8 dagen in totaal)  aan het onderzoek te besteden of met andere taken van het project te helpen. Graag aanmelden op oeverplanten@gmail.com         

Wie kan meedoen? 

Iedereen die het leuk vindt en de 24 indicatorsoorten kan herkennen of ze wil leren herkennen. 

Je hoeft geen specialist te zijn. Er is veel informatie op de OEVERPLANTEN website om de indicatorsoorten te leren kennen: foto's, beschrijvingen, filmpjes, quizzen, enz. 

Wanneer?

Tussen 15 mei en 15 september.  

Sommige indicatoren zijn het meest opvallend in het begin van het seizoen (Gewone dotterbloem, Echte koekoeksbloem, Grote ratelaar), andere later in het seizoen (Heelblaadjes, Wilde bertram). Midden juli zijn bijna alle indicatoren in bloei, helaas zijn er ook tegen die tijd veel oevers die tot vrij dichtbij het water gemaaid zijn.  

Waar? Gebied voor het OEVERPLANTEN onderzoek

De provincie Zuid Holland. De grenzen van het gebied liggen niet vast. Eigenlijk is de ambitie om het onderzoek in de komende jaren op een grotere schaal uit te voeren.

Je kiest zelf de locaties, vlak bij je thuis of onderweg. Er zijn ook locatie vastgelegd waar we gegevens graag verzamelen of de ontwikkeling van de oevervegetatiekwaliteit willen volgen.

Voor meer informatie klik hier.

Oeverchecks herhalingen op dezelfe locatie: heeft het zin? 

De locatie is al dit jaar door iemand anders (of mijzelf) eerder onderzocht : heeft het zin om deze locatie opnieuw te bezoeken?

Herhaalde onderzoeken op dezelfde locatie hebben waarde. 

Een locatie op de kaart laten zetten

Wil je een locatie adopteren (voor enkele jaren na elkaar bezoeken) en op de kaart laten zetten? Graag: neem contact met oeverplanten@gmail.com 

Ik twijfel over de herkenning van een soort. Wat kan ik doen?

Neem een foto met je smartphone en gebruik de beeldherkenningsapp  ObsIdentify om de soort op naam te brengen.  

Op de website van Ontdek Natuur in jouw Buurt vind je de informatie om Obsidentify te installeren en te gebruiken. Klik hier.

Hoe installeer ik de APP?

Voor de informatie klik hier.

In vind de APP niet in de app store.

De Oeverplanten app is een webapplicatie en niet te installeren via de app store.

De instructies om de app te installeren vind je op de website:

Voor de informatie klik hier.

De APP wordt niet automatisch op mijn beginscherm gezet!

Je kan de app zelf op je beginscherm zetten. Volg de instructies hieronder voor Android of iPhone.

Ik heb geen smartphone: kan ik toch meedoen?

Een smartphone heb je nodig hebt om je locatie coördinaten vast te stellen zelfs wanneer je een papierformulier gebruikt. Maar het oeveronderzoek met zijn tweeën te doen is nog leuker! Misschien heb je een maatje die wel een smartphone hebt.

Mijn naam en e-mail

Ik wil niet mijn naam op de lijst van mede-onderzoekers op de website.

Dat kan. Als je niets vermeld plaatsen we je volledige naam als mede-onderzoekers. Als je dat niet wilt stuur dan een mailtje naar oeverplanten@gmail.com met het door jou gekozen pseudoniem. 

Ik wil de oeverchecks volledig anoniem doen.

Dat kan ook. Voor ons is het leuk om te weten wie je bent en af en toe contact met je te hebben maar je kunt zeker de oeverchecks anoniem doen. Schrijf maar dan 'anoniem' in plaats van je naam. 

Wil je voor jezelf de gegevens die je in de app hebt ingevoerd? 

De gegevens zijn meteen beschikbaar op de kaart in de app en op de website. We kunnen ook zorgen dat je de gegevens voor je onderzochte oevers in een Excel format krijgt. Stuur een mail naar oeverplanten@gmail.com.

Ik krijg de melding 'Kan je locatie niet accuraat genoeg bepalen

Geef je telefoon meer tijd om je locatie te bepalen door één scherm terug te gaan (tik op 'vorige') en probeer het opnieuw. In bepaalde omstandigheden moet je dit een paar keer herhalen.

Als dat het probleem niet oplost: vergroot de kaart met je twee vingers en klik op je locatie om zelf de speld nauwkeurig op de kaart te zetten.

Locatieproblemen komen vaker voor als je de oeverplanten app zonder 3g gebruikt (of als het weer bijzonder is) dan heeft de GPS van je telefoon meer moeite om contact  te maken met satellieten.