Costa Alsina Arnau

Minut de glòria i pòster - Arnau Costa.mp4

Physarum polycephalum: com la natura ens ensenya els camins.

ARNAU COSTA ALSINA

Hostalric - INS Vescomtat de Cabrera

Tutor: RAÜL FUNOSAS

Des de temps immemorials, els humans han tingut la necessitat de recórrer llargues distàncies. A peu, a cavall, amb barca… la humanitat va conquerir tot el planeta, expandint-se al llarg dels segles fins a la màquina de vapor, cotxes, vaixells, avions… fins avui. Tan sols cal mirar al nostre dia a dia, al nostre món globalitzat, per adonar-nos de la vital importància dels sistemes de transport. 

Vivim en una societat en constant moviment, en un frenètic formigueig que sovint ens torna cecs davant la foscor i sords davant el silenci. Però precisament en aquest entorn, amb una mica d’humitat i frescor, hi trobem uns organismes amb un comportament extraordinari: els mixomicets. Aquest treball els pretén donar veu perquè els puguem conèixer a través de l’estudi del seu comportament davant de diferents obstacles, estímuls i escenaris. Pretén enregistrar el seu creixement al llarg dels dies i establir comparacions entre diversos individus i, fins i tot, diverses espècies.

Per una banda, es proposa un laberint d’alta complexitat en el qual la ruta més eficient disponible entre dos punts d’aliment canvia amb el temps. Així, s’intenta explorar els límits de l’orientació i adaptació dels mixomicets en un escenari dinàmic, malgrat les dificultats tècniques que això comporta.

Per altra banda, basant-se en els últims avanços en aquest camp, aquest treball busca elaborar un model que millori l’eficiència del sistema ferroviari d’alta velocitat a Espanya: el segon més extens del món i, alhora, un dels menys utilitzats. Per aconseguir-ho, s’aprofita la capacitat d’aquests organismes per formar xarxes amb un excel·lent equilibri entre eficiència i resiliència per interconnectar les estacions més rellevants representades amb punts d’aliment sobre un medi d’agar-agar.