Utmanande undervisning
Begreppet utmanande undervisning kopplas ofta till forskaren James Nottingham (2013). Enligt Nottingham behöver varje elev få uppleva en lagom grad av utmaning inför en ny aktivitet. Enligt Nottingham är det också bra för eleven och oss alla att då och då få befinna sig i den s.k. lärandegropen, behöva anstränga sig, för att sedan gärna med stöd av andra uppleva känslan av att ha bemästrat utmaningen och komma upp ur gropen med nytt lärande i bagaget. (Se figur).
I kommunikationen med eleverna uppmanar Nottingham lärare dock att undvika ord som utmanande och svårt och att i stället beskriva uppgiften som intressant eller spännande. Elever tacklar utmaningar på olika sätt (jmf. t.ex. med Carol Dwecks tankar kring olika s.k. mindset). Hur lärare ger beröm till elever och för vad lärare berömmer eleven spelar också en central roll. Eleven behöver få träna på att bemöta utmaningar men också uppleva att det är helt accepterat att då och då misslyckas. Här har det s.k. klassrumsklimatet en central betydelse.
Motivationens och engagemangets betydelse för elevens lärande betonas i flera andra diadaktiska modeller för undervisning. En av de mest kända modellerna är den s.k. 5E-modellen. Modellen utarbetades av Bybee[1] m.fl. och bygger på de fem begreppen engagera, utforska, förklara, utvidga och utvärdera (på engelska engage, explore, explain, elaborate/expand, evaluate). Ofta avbildas modellen som pusselbitar där alla bitar är viktiga delar i lärandet.
[1] Bybee, R., Taylor, J. A., Gardner, A., Van Scotter, P., Carlson, J., Westbrook, A., Landes, N.(2006). The BSCS 5E Instructional Model: Origins and Effectiveness. Colorado Springs, CO BSCS.
I bilagan hittar du en beskrivning på vad de olika delarna kan innebära. Beskrivningen är tänkt som ett underlag och en checklista t.ex. då läraren planerar en ny sekvens. Området ´utvärdera´ kopplas ihop med de fyra övriga delarna under hela arbetets gång. Se utprintbar bilaga här: