Aktiviteter

Vad heter den här fågeln?

Såväl nationellt som internationellt visar forskningsresultat på att elevernas kunskaper kring olika växt- och djurarter har försämrats. Många av dagens elever har svårt att namnge de vanligaste småfåglarna eller trädslagen i omgivningen. Begreppet "plant blindness" beskriver hur unga har svårt att urskilja skillnader mellan olika arter. Utomhuspedagogik där eleverna har möjlighet att på ett naturligt sätt studera och dokumentera växter och ex. insekter i olika miljöer kan hjälpa upp läget. Andra tips är ex.

  • Eleverna skapar egna spel där namn och utseende på olika arter tränas. Spelen kan vara digitala eller analoga. Eleverna har sedan möjlighet att upprepade gånger prova och spela varandras spel.

  • Färdiga spel ex. Beetles-materialet kring skalbaggar http://www.metsa.fi/beetleslife/oppimateriaalit?fbclid=IwAR3NmAVF7iDVK3WRlT5OF8MdbNcpARlph31LZUzDPZVxlYJ3rHp_LhCK5Ag

  • 5-minuters minilektioner. Varje lektion under en viss period inleds med "dagens fågel", "dagens insekt" eller "dagens växt". För varje fågel beskrivs utseende, läte och någonting som är speciellt för just den här arten. Ex. hackspettens tunga.

Vattnets kretslopp

En sammanställning av olika aktiviter som konkretiserar vattnets kretslopp

Materialet till spelet om vattnets kretslopp är uppdelat på

Eduwater är ett finländskt skolprojekt kring hållbar vattenförbrukning (Suomen Ympäristökeskus SYKE). Inom projektet har man bl.a. utarbetat informationsmaterial och ett brädspel kring vattenförbrukning. Materialet (åk F - 9 ) är på finska.

Kolets kretslopp

Texten till tärningarna i spelet om kolets kretslopp hittas här

Skyltar till stationerna i spelet hittas här

Anpassning - ett modellförsök med "larver" på ängen

Klipp tio små garntrådar av åtta olika färger, totalt 80 trådbitar, och sprid ut dem på en duk. Låt en grupp elever sannbt cirkla runt duken och plocka trådar. Sluta när det är endast åtta trådar kvar. Låt de kvarvarande trådarna "fortplanta" sig och ge upphov till vardera nio nya trådar av motsvarande färger, återigen totalt 80 trådar. Upprepa övningen ngra gånger. Gör stapeldiagram över resultaten. Hur påverkas resultatet om en brokig duk med mönster används jämfört med enfärgade dukar? Källa: Bioresurs

Björkmätarnata (Källa: Att lära in ute för hållbar utveckling)

  • Välj ut tre björkar och märk dem med vita band.

  • Märk ut området där eleverna får springa

  • Utse två elever till insektätande fåglar

  • Övriga elever är björmätare, några r svarta (med band) och resten av eleverna är ljusa björkmätare

  • Ljusa björkmätare kan rädda sig genom att röra vid en björk med band.

  • Det får vara högst två elever vid björken och den elev som kom till trädet först måste springa iväg om en fjärde elev rör vid björken.

  • De svarta björkmätarna har inget träd att söka skydd vid

  • Björkmätare som blir uppätna söker sig utanför lekområdet

Steg 2: Utsläpp från industrier har gjort vissa björkar mörka. Byt ut banden till svarta band på björkarna och lek igen.

Industriutsäppen har minskat och de vita björkarna är igen fler. Finns det fördelar med att det finns variationer inom en art?

Vilka variationer finns det band människorna?

Fragmenteringsleken (Källa: Att lära in ute för hållbar utveckling)

Ringa in en begränsad yta i skogen med ett rep på minst 20 m. De flesta eleverna i klassen förvandlas nu till vargar och går in i ringen. Två elever får i stället vara jägare och stannar utanför ringen. Vargarna går runt i skogen (ringen). Jägarna håller sig invid skogskanen och försöker ta vargarna. Som räckvidd har de armlängden som sträcker sig från ringens kant. När en varg blir tagen blir den i stället jägare. Kör leken i 30 sekunder. Utse en räknare och redovisa resultatet med hjälp av ett stapeldiagram av t.ex. kottar.

Bygg e kraftledning genom skogen med ett rep till. Jägarna får gå längs kraftledningen. Kör igen 30 sek. Gör en ny stapel av skjutna vargar i diagrammet.

Nu anläggs en väg tvärs genom skogen på adra ledden men ännu et rep. På ena sidan avverkas skogen. Vargarna går gärna i den avverkade delen för att söka byte, men jägarna får också springa in i den halvan av ringen när vragarna är där. På vägen kör dessutom farliga bilar (läraren?). Kör leken igen 30 sek. resultatet visas i två nya staplar- en för skjutan vargar och en för trafikdödade.

Slutligen ska det byggas sommarstugor i området (sittunderlag). I stugorna bor det människor som kanske tycker om vargarna men skrämmer iväg dem m de kommer nära. Eftersom det är så få vargar får det bara vara fyra jägare. Alla som inte får jaga kan flytta in i stugorna eller köra bilar. Kör leken tills avrgarna är utrotade. Avsluat med att lägga n de sista vargarna i stapeldiagrammet.

Artrace (Källa: Att lära in ute för hållbar utveckling)

  • Eleverna delas in i grupper om 3-4 elever

  • Varje elevgrupp får ansvar för ett ekosystem (dike, gräsmatta, barrskog, äng, strand, bäck, parkeringsplats) som kommer att besökas under utfärden.

  • Väl framme vid första ekosystemet lägger läraren ut en vit duk på marken. Alla grupper får under 3 minuter försöka samla så många arter som möjligt och hämta arten till duken. Läraren berättar om arten är ny och gruppen håller koll på sitt antal. Då tiden är ute räknas artantalet iop för lagen och för ekosystemet. Upprepa vid de olika ekosystemen. Arterna från de olika ekosystemen samlas i en plastpåse och tas med till skolan (inte djur och insekter).

  • I skolan får leverna gruppvis göra en näringsvv av sitt eosystem på ett stort papper. Insekter ritas in. Varje grupp presenterar sin näringsväv för de övriga grupperna. Är männsikans påverkan positiv eller negativ?

Övriga stationer

Sötvattenresurser på jorden, demonstration

Fotosyntes och respiration, molekyler med modellera

Fotosyntesstafett

Föremålets livscykel

Kretsloppsbingo, begrepp för åk 7-9

Klimatvänlig mat? Planera en hälsosam och hållbar måltid, med koldioxidkalkylatorn

Instruktion till arbete kring näringsvävar

Bekanta sig med periodiska systemet och grundämnen: Skriv ditt namn på kemiska

Bergarternas kretslopp som spel med instruktion hittas här

Bergartsspel enligt NASA, Rocking the Rock Cycle (eng)

Skyltar till materialets ursprung

Östersjöpussel, material för att förstå sig på Östersjön, filmlista, material

Begreppsbubblor på NO

Energimaterial från WWF

Utomhuspedagogik, Skogen i skolan (swe)

Gör din egen bottenprovtagare. Natur och Miljö https://www.youtube.com/watch?v=zHLsWKc3Obs&feature=youtu.be

Många klassiska brädspel och andra spel kan omformas till utespel. Innehållet kan också bytas ut och man kan i stället plocka in ett tema som för tillfället är aktuellt. Exempelvis spelet Afrikas stjärna kan enligt årstiden bytas ut till Vårens stjärna (värväxter). Beskrivning på det här spelet och många fler utespel finns (på finska) i Suomen Latus material Pedagogiset pihapelit https://www.suomenlatu.fi/media/ulkoile/lastentoiminta/vinkit/pedagogiset-pihapelit-kaikki-pieni-2.pdf



Miljöjournalisten är ett svenskspråkigt läromedel som kombinerar journalistik och miljökunskap på ett nytt och fräscht sätt. Miljöjournalisten har producerats av Natur och Miljö och Tidningen i skolan. (13 - 18 år) https://www.miljojournalisten.fi/till_eleven/


Djur i nacken (Skogen i skolan) Lek för att lära sig känna igen olika djurater och deras egenskaper https://www.skogeniskolan.se/sites/skogeniskolan.se/files/files/exercises/djur_i_nacken.pdf