Konungens Kinesiska TempelTräd

Konungens Kinesiska TempelTräd ~ Ljungaviken, Sölvesborg

13 september 2012

Den 13 september 2012 planterade Hans Majestät Konungen Carl XVI Gustaf 1 vårdträd för den nya stadsdelen Ljungaviken, ock för den gång- & cykelbro som knyter ihop stadsdelen med det äldre Sölvesborg. Trädet var 1 av många kinesiska tempelträd [ Ginkgo biloba ] som finns utmed gatorna i Ljungaviken. Den planerade planteringen var nära att gå i stöpet då den helt enkelt glömdes bort efter testpromenaden på bron. Kungaparet fick kliva ur bilen igen istället för att åka vidare till nästa besöksmål. Efter att ha planterat trädet tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Viveka Olofsson, fällde H.M.K. den något ironiska kommentaren: Nu blir alla hundarna på Ljungaviken glada!

1Tree.se besökte Konungens Kinesiska TempelTräd 1 solig sommardag i mitten av juli 2019.Foto af Mellyrn.se

Sölvesborgsbron

Den 756 meter långa Sölvesborgsbron över Sölvesborgsviken invigdes den 25 maj 2013 med att knyta ihop så väl band ock stadsdelar med fest, brolopp ock en 756 cm lång rulltårta.

Första spadtaget togs av den 30 september 2011 av barngrupperna Tigrarna, Kaninerna & nyckelpigorna från Markgatans Förskola i Sölvesborg. Den 4 september 2012 lyftes den första 60-metersbågen över Sölvesborgsviken på plats. I december samma år öppnades så den 756 meter långa (läs: EUropas längsta) gång- & cykelbron för allmänheten.


från pressrelease från BARA Mineraler 🔗 till pdf

Måndagen den 19 augusti 2013 gjorde Kristina Höijer, parkansvarig på Sölvesborgs kommun, en inspektion av de träd som bland andra, Kung Carl XVI Gustav planterade i Hekla Porös Skelettjord förra året i området Ljungaviken. Ljungaviken är ett planteringsområde som kräver ett tåligt och pålitligt jordsubstrat för att få ett bra resultat. Utvärderingen på plats visade att etableringen och utvecklingen av träden hittills ser mycket bra ut.

Den 17 mars 2016 släppte PostNord Sölvesborgsbron som frimärke. Formgivet av Bertil Skov Jørgensen efter 1 foto taget av Joachim Persson, rejophoto. Gravör var Lars Sjööblom.

Detta uppmärksammades bl a av svt Blekinge


Länkar till sidor med mer information: