Bernadotte-EKen i Pau, Frankrike

2018 firade ätten Bernadotte 200 år på den svenska tronen. Kungafamiljen besökte Jean Baptiste Bernadottes födelsestad Pau i sydvästra Frankrike den 8 Oktober detta år. I samband med detta planterade H.M.K. Carl XVI Gustaf en ek i Beaumont Park, i stället för magnolian som tidigare hade planterats av kung Oscar II 1899, för att hedra sin anfader.

Pau i södra Frankrike är Jean Baptiste Bernadottes födelseort. Den 7 september 1818 kröntes han till kung av Sverige och Norge i Nidarosdomen i Trondheim under namnet Karl XIV Johan.

Måndagen den 8 oktober 2018 besökte den Svenska Kungafamiljen Pau för att fira 200-årsminnet. Bl a återinvigde Kungen det nyrenoverade Bernadottemuseet (Musée Bernadotte), som ligger i huset där Jean Baptiste Bernadotte föddes 1763.

I samband med återinvigningen lämnade Kungen över en gåva i form av en faksimil av Karl XIV Johans adoptionsakt. Efter det gavs en guidad tur i museet som hölls av museichefen Aurore Méchain.

Vid slutet av dagen åkte Kungen, Drottning Sylvia, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till Parc Beaumont, som även Oskar II besökte år 1899, där han den 11 april planterade en magnolia.

På samma plats tog Carl XVI Gustaf ett symboliskt spadtag för en ek som planterats där magnolian en gång i tiden stod.

Som gåva från Pau överlämnade borgmästaren en stickling från Oskar II:s magnolia till Kronprinsessan för plantering vid Haga slott. I sitt tal sade Kronprinsessan att hon såg fram emot att ta med sticklingen hem till arvfurstinnan Prinsessan Estelle, och att hjälpa henne att plantera den vid deras hem, Haga slott, nästkommande vår. Detta nämner även Kungen i sitt Nyårstal i Sveriges Radio, vilket du kan lyssna på nedan eller läsa om i Enköpings-Posten.