Konungens ÖlandsEk

 Stadsparken Kalmar

Konungens ÖlandsEk ~ Stadsparken Kalmar ~ 16 maj 2023 ~ Kl. 10:20

Kungen planterar en öländsk ek. Foto: Clemént Morin, KungaHuset.se

Strax före halv 11 på tisdagsförmiddagen den 16 maj 2023 anlände kungaparet till Stadsparken i Kalmar där Hans Majestät Konungen Carl XVI Gustaf genomförde en trädplanteringsceremoni som en del av H.M.K.s firande av 50 år på tronen. 

I parken hade en öländsk Ek [ Sic! ] ( med största sannolikhet [ Quercus robur ] ) från Halltorps hage satts ut och landskapsarkitekt Emma Andersson berättade om parkens historia medan biolog Jonas Hedin berättade om ekens historia och betydelse. Efter att Kungen öst på med jord vattnade drottning Silvia plantan i lådan.

I sitt tal under Jubileumsprogrammet senare under dagen sa H.M.K. :

Innan vi kom hit till Stortorget besökte vi Stadsparken, där jag planterade en ek. Eken har ju ett rejält rotsystem, både brett och djupt. Man kan tänka på samhället som en ek – knotigt och vildvuxet. Vår historia är rötterna, det som håller samhället upprätt när det stormar och ger näring till utveckling. Det är en fin bild att tänka sig att rotsystemet sträcker sig ut över hela landet. Överallt syns spåren av det som har varit. Även här i Kalmar!

Efter lunch på residenset besökte kungaparet Kalmar slott där de hälsades med Kungliga salut - 21 kanonskott avfyrade med 5 sekunders mellanrum. 

Detta var första gången sen 1800-talet som den Kunglig saluten hörts vid Kalmar slott.

📍 Google Maps visar vägen till Stadsparken i Kalmar

~

... mer information kommer att läggas till här ...