perehdytys
A1. MEDIAPOLKU

Katso miten mediapolku on toteutettu Linnainmaan koululla (2017 syksy).

MEDIAPOLKU koostuu 4-5 työskentelypisteestä, joissa kussakin oppilaat pääsevät kokeilemaan median tuottamista mobiilivälineillä ja helpolla ohjelmilla. Mediapolulla on neljä työpistettä, jossa kussakin on aikaa noin 10 minuuttia työskentelyyn. Rata kierretään pisteestä toiseen ja vaihto tehdään yhteisestä merkistä., jolloin oppilaat tallentavat työt. Työvälineinä käytetään iPAD:jä, jotka ovat valmiina työpisteissä. Ennen kierrosta työpisteet esitellään (n. 15 min) . Kunkin ryhmän koko on noin 5-7 oppilasta ja työpisteissä 1 ja 2 ryhmä jakaantuu puoliksi. Kierroksen päätteeksi katsotaan yhdessä muutama esimerkki (n. 5 min). Varsinaiset työt toimitetaan koululle (O365) viikon kuluttua pajasta.

Harjoitusten havainnollisuus, välitön palaute ja kokeiluun kannustava ilmapiiri tarjoavat oivalluksen median tuottamistavoista sekä vahvistavat oppilaan ilmaisuvalmiuksia ja itsetuntemusta. Radalla käytettävät ohjelmat on valittu niin että ne löytyvät helposti myös oppilaiden omiin puhelimiin. Tehtävät löytyvät myös mediakorteista, jonka luokka saa mukaansa koululle.

Noin kahden tunnin mediapolku voidaan toteuttaa sekä studiossa että koululla.

TYÖSKENTELYPISTEET

1. Animaatio (kaksi työpistettä)

Ohjelmana iMotion

Luo kaksi tai kolme hahmoa joko legoilla tai muovailuvahalla. Toteuta 10 sekunnin animaatio hahmoilla. Yllätä katsoja. Seuraava ryhmä jatkaa siitä mihin edellinen jäi.


2. Musiikki äänitehoste (kaksi työpistettä)

Ohjelmana GarageBand

Luo 15:n sekunnin tunnelma kuviteltuun elokuvaan tai tunnusmusiikki keksittyyn tv-sarjaan. Luo äänet itse tai hyödynnä ohjelman valmiita ääniä. Hyödyntäkää useampia ääniraitoja.


3. Trikki

Ohjelmana Green Screen ja materiaalit cc-haulla netistä (https://search.creativecommons.org)

Vieraile jossain päin maailmaa ja tee haastattelu paikallisesta asukkaasta tai tee haastattelu kuvitteellisesta tai todellisesta asiantuntijasta esimerkiksi pelisuunnittelijasta videopelien keskellä. Kuvaa haastattelut trikkiseinän edessä ja vaihda taustaksi valitsemasi kuva tai video. Hae kuva tai video CC-haulla netistä. Haastattelun kesto on korkeintaan minuutti. Ryhmä voi tehdä haastatteluja eri taustoilla niin monta kuin ehtii (yleensä 2-3).


4. Toimittaja (haastattelut luokan ulkopuolella)

Ohjelmina kamera ja Book Creator

Valitse aiheeksi harrastus, koulu tai media tai jokin muu kaikille oppilaille tuttu aihe. Tehkää aiheesta muutama haastattelu. Työtehtäviä ovat kuvaaja, toimittaja, valaisija ja haastateltavat. Kierrätä työtehtäviä haastatteluissa. Valitkaa haastatteluista yksi tai useampi ja toteuttakaa aiheen pohjalta lehden etusivu (Book Creator). Lisätkää sivulle otsikko ja yksi tai kaksi kuvaa (CC-haku)

OSALLISTU JA VINKKAA. Klikkaa taulua ja lisää vinkkejä. Voit muokata ja hallita omia kirjoituksiasi.