8. VOCABULARI PER ENTENDRE EL DESENVOLUPAMENT DE L’ECONOMIA

Índex de la producció industrial: sèrie de variacions anuals, a preus constants, del component industrial del PIB o producte industrial.

Inflació: elevació continua del nivell general, la qual cosa representa una desvaloració persistent del diner.

Inversió estrangera directa: Fluxos d’inversió d’un països en uns altres fets amb el propòsit de crear empreses o de participar en la gestió empresarial de les empreses de les quals s’adquireix una part del capital.

Prima de risc o premi per risc (en anglès: Risk premium) és la remuneració addicional que s'ha d'oferir a un inversor per tal induir-lo, premiar-lo, perquè inverteixi en un projecte arriscat en lloc de restar en una inversió segura.

Producte interior brut (PIB): magnitud bàsica de qualsevol economia que mesura la suma dels valors de la producció final de béns i serveis que produeix la població activa d’un país a l’interior del seu territori durant un període de temps, generalment un any. Es comptabilitza tota la riquesa que es produeix al país: per exemple, les rendes d’una empresa japonesa establerta a Espanya. es comptabilitzen en el PIB espanyol i no pas en el japonès.

Producte interior brut per càpita (PIB per càpita): és el PIB d’un país dividit entre el nombre d’habitants. Com a indicador, dóna una dimensió més real del nivell de riquesa, perqu+e facilita les comparacions entre països en uns termes més exactes. No és iguaal un determinat PIB prodiït per sis milions d’habitants que el que produeixen seixanta milions.

Producte Nacional Brut (PNB): és el producte interior d’un país quan se n’ha deduït la part corresponent a les rendes de capitals estrangers que hi ha invertits i s’hi ha sumat la part corresponent als beneficis que produeixen les seves inversions a l’estranger. Així, el valor de les rendes produïdes per la sucursal d’una empresa japonesa instal·lada a Espanya es comptabilitza en el PNB japonès.

Productivitat: relació entre la producció assolida i als recursos utilitzats.

Reconversió industrial: política per mitjà de la qual es tracta d’estimular processos d’adaptació ràpida de la indústria, o donar-los suport, o d’algun factor de producció, d’un país determinat en unes condicions tècniques o econòmiques modificades sobtadament.

Renda: ingrés corrent de qualsevol procedència que reben les famílies.

Taxa d’atur: proporció que representa la desocupació o l’atur sobre el total de la població activa (ocupada o no).

Valor afegit brut (VAB): diferència entre els ingressos d’una empresa o sector, per la venda dels seus productes i els pagaments fets a unes altres empreses, o sectors, per les adquisicions de primeres matèries, tecnologia o productes intermedis.

Fonts:

· Reelaborat de J. Maluquer de Motes:

Història econòmica de Catalunya segles XIX i XX.

· M. Garcia – C. Gatell. Nou Temps. Història del món contemporani.

· http://ca.wikipedia.org/wiki