Hjem & hjemløshed - Herdis Jensen

AKTUEL UDSTILLING

I hele februar og marts måned vises malerier af Herdis Jensen på skolens afdeling i Aarhus. Samme udstilling har netop været vist i Hinnerup Kulturhus og anmeldelsen bragt i Kunstavisen i den anledning kan ses nedenfor.

Se også fotos fra ophængning af udstillingen. 

Fernisering - artist talk

Mød op på skolens store torv
fredag den 3. Marts kl. 10.45 

Hør Herdis Jensen fortælle om sin kunstneriske praksis. Du får  mulighed for at stille spørgsmål.

Min kunstpraksis

Af Herdis Jensen

Fra barneårene har jeg været optaget af det billedkunstneriske felt. Som barn var det tegningen, som optog en stor del af min tid og sidenhen har jeg udøvet billedkunsten via forskellige tilgange og udtryksformer

De sidste 30 år har min kunstneriske praksis været koncentreret og udøvet igennem maleriet sideløbende med, at jeg arbejder som pædagog på Skejby sygehus i en sengeafdeling under Center for Spiseforstyrrelser.

Siden 2007 har jeg i min praksis været optaget, og inspireret af temaer omkring hjem og hjemløshed.

Om mine malerier siger Sven Suhr: ”– på denne ellers så skønne planet er de fleste mennesker hjemløse! Og hjemløshed er bemærkelsesværdigt nok emnet i Herdis Jensens malerier. Umiddelbart vil de fleste vel synes, at hjemløshed er noget af det mest ubærlige, bare tanken om det er provokerende. Imidlertid mærker man ingen provokation i Herdiś billeder – ingen angstprovokerende udslettelse, ingen trøstesløshed. Emnekredsen præsenteres på en imødekommende måde, der står i skarp kontrast til den gru, hjemløshed afstedkommer”.

Artiklen fortsætter..

Min intention med det kunstneriske arbejde er at forsøge, at udtrykke den udefinerbare følelse af ensomhed og fortvivlelse, der kan være i at være hjemløs. Hjemløs uden et konkret og fysisk hjem eller man i sindet/sjælen søger efter et hjemsted. Samtidigt vil jeg formidle en ubestemmelig følelse af noget meningsfuldt, på trods af det forstemmende indhold. Paradoksalt nok kan man godt opleve noget, som meningsfuldt uden at man af den grund forstår meningen med det – og denne oplevelse må gerne være det bærende i tilegnelsen af mine værker.

”Skønt er det vi ser” – skønnere det, vi forstår” – men langt det skønneste er det vor forstand ikke kan rumme”, citat af Niels Steensen, kongelig anatom.

Livet i verden har en stor indflydelse og påvirkning på mig som menneske. Ikke mindst igennem mit arbejde, som socialpædagog på Center for Spiseforstyrrelser, gør også et stort indtryk på mine værdier og spørgsmål til livet.

”Billederne” af disse anorektiske og skrøbelige liv sætter tanker og refleksioner i gang i mig og minder mig om min og livets skrøbelighed.

Den ene side af livet: Ensomhed, sårbarhed, tvivl, mistillid, og håbløshed. Den anden side af livet er: Troen, håbet, kærligheden, fællesskabet og et liv som har meningsfylde.

Disse spørgsmål til livet sætter aftryk på min kunstpraksis igennem mine værker med begreber der kredser om: Tid, rum, rummelighed, ro, sindsro, stilhed, længsel, autencitet, fremmedgørelse, forfald, døden, uro, rastløshed, skrøbelighed, sårbarhed, tvivl, gå i hi, gemme sig, glemme sig, forsvinde, hjem, hjemløshed, tro, håb, frihed og evigheden.

I min kunstneriske virke vil jeg forsøge, at beskrive og udfolde den almene menneskelige eksistens uro sammenholdt med min egen eksistentielle uro og længslen efter det autentiske selv….som nok ikke findes. Undersøge begrebet ”at finde HJEM til sig selv”. Jeg vil udbrede min forståelse og analyse af hjem, hjemløshed og hjemsøgelse med afsæt i min egen livshistorie. Hvor tvivlen og oplevelsen af ikke at høre til er tilbagevendende. Jeg søger selv efter et HJEMSTED, hvor kunsten er en stor hjælper for mig i denne søgning.

”Jeg har en drøm om at finde det sted”

https://www.medlemsliste.bkf.dk/side.asp?wkid=8035&side=4&mergeid=1&debtorinfoid=2716


mail: herdis29@hotmail.com

instagram: herdis29

Facebook: herdis jensen

 


VÆRKFORTEGNELSE

Værkoversigt Herdis Jensen.pdf

MEDLEMSSKABER: 

2014 : BKF / Billedkunstnernes Forbund
2014 : PROKK / Foreningen professionelle kunstnere og kunsthåndværkere
2014 : KKS / Kvindelige Kunstneres Samfund
1993 - : Medlem af malergruppe under vejledning af maler Sven Suhr - uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi - Fortsat i denne gruppe. 

CENSUREREDE UDSTILLINGER 

2014 : Höstsalong
2014, Edsvik Konsthall, Stockholm, www.edsvik.com
2014 : KS14, Kunstnernes Sommerudstilling, Tistrup , Denmark Forårsudstillingen
2014, Charlottenborg, København + Indstillet til en solo prisnominering Forårsudstillingen 2014
2013: KE13, Kunstnernes Efterårsudstilling
2013, Den Frie, København KP13, Kunstnernes Påskeudstilling
2013, Aarhus Kunsthal + modtaget Publikumsprisen KP13
2011, 2010, 2009, 2008:
KS11, KS10, KS09, KS08 , Kunstnernes Sommerudstilling, Tistrup, DK       
Antaget kunstværk trykt på KS10 Plakat, flyers mm. KP08, Kunstnernes Påskeudstilling 2008, Aarhus Kunstbygning 

ANDRE UDSTILLINGER 

2020 : Foredrag ved Hvorslev Kunstforening og om min kunstpraksis (9.09.2020)
2021 : Udstilling Galleri Troldspejlet - Jægergaardsgade - Aarhus C
2020 : Forårsudstilling Hvorslev Kunstforening - Ulstrup SLot - aflyst pga Coronakrise
2020 : Kunstbiblioteket Kbh, repræsenteret her de sidste 10 år..
2019 : Prokk Festugeudstilling Aarhus “30x30”, GIFC løbende udstillinger i verdens storbyer (aflyst 2020 pga coronakrise)
2018 : Galleri Kyhl/ Frisør Troldspejlet, Jægergaardsgade, Aarhus, DK
2017 : Sognegaarden Risskov, 8240 Risskov
2015 : “Hjem og Hjemløshed”, GIMSINGHOVED Kunst- og Kulturcenter Gruppeudstilling med: René Holm, Jens Galschiøt og Magnus Cederlund
2014 : Jonas’ Julekort 2014, Atelie September, KBH, 

PRISER / PUBLIKATIONER/ MEDIER 

- Årets KUNSTNER 2015, Aarhus Raadhus Kunstforening
- Prisnomineret, Charlottenborg Forårsudstillingen Kbh. 2014
- Publikumsprisen KP13, Kunstnernes Påskeudstilling 2013
- Bogen “101 Kunstnere” v. Tom Jørgensen, 2011
- PLAKAT KS10, Kunstnernes Sommerudstilling 2010
- Publikation “Virksomhedsplan for Aarhus Kommune 2010-11 herunder Hjemløseplan
- Artikel om kunstværket “Posevognen” på Aarhus Kommunes Intranet, 22-06-2010
- Artikel i månedsavisen “Hus Forbi” m. temaet “Skæv KUNST” nr. 90 oktober 2009
- Solgt værker til blandt andet: Aarhus Kommune, ophængt på Jægergaarden og Nattjenesten, Kirkens Korshær, Nørre alle 25, Aarhus C og kunstforeninger. 

Hjemløshedens Landskaber

Anmeldelse bragt i Kunstavisen i anledning af udstillingen i Hinnerup Kulturhus december 2022

Hjemmet er det mest centrale sted for næste alle mennesker uafhængig af deres geografi og kultur. Selv nomadiske folk har en forestilling om hjem, som de løbende skaber som rammen om deres aktiviteter. Begrebet hjemligt er for det meste forbundet med noget godt, varmt, genkendekedeligt og med sikkerhed. Det 'uhjemlige' - det tyske begreb: unheimlich - er præget af usikkerhed, afvisning, kulde, fremmedhed - det er en verden, vi gerne vil undgå, men som kan ligge og simre som en uheldssvanger tilstand på begivenheder, vi ikke rigtig har kontrol over eller indflydelse på. Flygtninge- og immigrantstrømme hører og ser vi meget om.

Anmeldelsen forsætter..


Mennesker, der flygter for at opnå sikkerhed eller 'bare' et arbejde til at forsørge sig ved. Selve flugten fylder aviser og TV-nyheder med dramatiske øjeblikke, men hvordan er det, når dramatikken er væk fra opmærksomheden? Herdis Jensen har i nu en årrække fokuseret på den side af tilværelsen, som vi enten slet ikke ser, eller som kun er flygtige sekunder i et pludseligt synsfelt. Nemlig de mennesker, der findes i vores virkelighed og som ikke har et hjemligt sted som omdrejningspunkt. Det kan være flygtningen eller vore egne borgere, begge har været på en social rutsjetur til ingenting. Den hjemløse er en socialt forarmet figur på den yderste kant af samfundet. Har du set det? Herdis Jensen har opsøgt steder, som hjemløse tyr til for at overnatte og hvile, og skildrer disse steder uden at søge efter det dramatiske eller konfrontatoriske i situationerne. Det er blevet en langt række skildringer med vægt på det æstetiske og formmæssige, men uden at glemme det moralske. For netop i hendes skildring er der en moralsk stemme, der siger: Se lige her! Lagde du mærke til tegnene? Herdis Jensen maler ofte nænsomme landskabsmalerier, hvor man f.eks. kun ser rester af et midlertidigt opholdssted som billedet "Københavns Byret" hvor der på trappen ligger en sovepose og en taske. Flere motiver er smukke parker eller gademotiver, hvor der gemmer sig små nærmest diskrete tegn på resterne af menneskelig aktivitet som et glemt liggeunderlag på en bænk, en tom indkøbsvogn ved siden af et midlertidigt sovested under en bro eller et lille telt i et opgivet sted under en bro ved en å. Der er den asiatiske kvinde, der er ved at ordne aviser til underlag for sit tynde tæppe. Der er også den unge brune mand, som sover på sit tæppe foran et tilskoddet vindue/plankeværk, og hvor hans hund ligger ved siden af på ryggen og sover. Herdis Jensen får skoddernes afskallede farver nuancer til at spille mod den sovende figur og ikke mindst det gule tæppe, det hviler på som en slags ørkensand, som matcher hundens farve. Det er smukke malerisk gennemarbejdede billeder med vægt på en afbalanceret komposition, hvor bruddet oftest ligger i detaljerne. En mindeværdig udstilling.


Kilde: Kunstavisen 17. december 2022 Sektion 1 Side 12
https://apps.infomedia.dk/mediearkiv/link?articles=e9488e92

"Det er smukke malerisk gennemarbejdede billeder med vægt på en afbalanceret komposition, hvor bruddet oftest ligger i detaljerne"

Fotos fra ophængning