Nurtsit niityix

12.2.2021

Tästä alkaa Korso vaikuttaa- ysiluokkalaisten ryhmän viimeinen suuri projekti NURTSIT NIITYIX. KoVa-tyylilleen uskollisina nämä urheat nuoret ottavat rennosti ja asian kerrallaan.

"Suunnitelmissa on niityn perustaminen koulumme alueelle, koska haluamme ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, pelastaa pörriäisiä ja luoda uuden oppimisympäristön myös tulevia koululaisia varten. Alamme mahdollisesti tekemään niityttämisohjeita myös muille Vantaan kouluille, mikäli projekti lähtee lentoon ja meille jää vielä motivaatiota sitä jatkaa."

Alku ainakin näyttää lupaavalta! Kaupunginvaltuutettu Eve Rämö toimii jälleen apunamme ja laittoi jo viestin Vantaan kaupungille. Alustava kysely ehti jo bongoilla ainakin viidelle Vantaan työntekijälle totuttuun tapaan ja lopulta löytyi henkilö, jolle voimme laittaa suoraan viestiä. Kaikki näyttävät suhtautuvan ajatukseemme kannustavasti! Hurraa!

Kuka voi auttaa?

Ihan pelkällä kannustuksella asiat eivät kuitenkaan hoidu. Töitä on paljon edessä.

"Tarvitsemme apua käytännön järjestelyissä. Tavoitteena olisi tehdä niitystä koulun ja kaupungin yhteinen projekti, mutta rahoitus on vielä epäselvää. Lisäksi aikuisväki on huolissaan työturvallisuudesta varsinkin niittämisen kohdalla (hui. viikate!). Ymmärrämme toki ongelman, mutta tiedämme myös, että siihen voidaan löytää ratkaisu.

Sitten on vielä niityn kunnossapito kesän aikana. Oppilaita ei tietenkään voi vaatia kesälomalla tänne tulemaan, mutta ajattelimmekin lähinnä kaupungin työntekijää, joka käy joka tapauksessa leikkaamassa nurmikon koulun alueelta. Niityn hoito tapahtuisi kyllä siinä samalla."

Aina kannattaa kysyä ihmisiltä, joilla on kokemusta. Ties vaikka joku kunta olisi jo herännyt kanssamme samaan ideaan. Laitoimme ensimmäiseksi kyselyä Villin Vyöhykkeen poppoolle. Heillä jos jollain luulisi olevan meille hyviä vinkkejä! Tavoitteena on luoda ihan uudenlainen vantaalainen yhteistyön malli, jossa kaupunki ja koulu toimivat yhdessä.

Villi Vyöhyke vastasikin heti ja näyttää todella hyvältä. Heti löytyi hengenheimolaisia ja lisäksi kuulimme, että tekeillä on kokonainen opas kouluniittyjä varten. Jos oikein hyvin käy, myös meidän projekti voi päästä mukaan oppaaseen.

Mahtavaa.

Saas nähdä miten tässä käy!


Suunnittelu alulle

Tänään 5.3.2021 istahdimme pohtimaan projektille raameja. Kirjoitimme noin sata lippulappusta ja editoimme esiin olennaisimmat. Joitakin maailmanluokan oivalluksiakin irtosi tunnin ajankohdasta (loman jälkeinen perjantai, klo 14-15.30, juuri ennen etäkoulua) huolimatta. Ehkäpä pienimuotoinen väsymys siivitti meitä huippuajatteluun!

Lisäksi valitsimme projektille teemavärit. Erittäin oleellista.

Oivallus 1: On hirveästi ihmisiä ja tahoja, jotka voivat auttaa meitä- tai joilta voimme ainakin kysyä. Apua voi löytyä myös läheltä. Esimerkiksi oman ryhmän Paulan vaari saattaisi hyvinkin innostua mukaan tekemään.

Oivallus 2: Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja paitsi niittyjä myös koululaisia kohtaan. Miten saamme sanottua napakasti sen, että vaikka jotkut teinit eivät voisi vähempää kiinnostua niin on myös heitä, jotka kyllä kykenevät vaikka minkälaisiin juttuihin. Luulevatkohan ihmiset, että tämä on vain pöhkö päähänpisto (sen lisäksi, että tappajapunkit hyökkää ja rikkaruohot on rumia ja kalliita)?

Oivallus 3: Jos niitystä tulee ihana, sen reunalla voisi ottaa kesällä rippikuvat ja muutenkin. Insta-ystävällisiä kasveja siis!

Oivallus 4: On aika järkevää miettiä mitä haluamme tehdä vähintään. Kesä tulee nopsaan. Pidetään taivas rajana, mutta varmistetaan, että JOTAIN näkyvää jää Ruusikseen tämän porukan perintönä.

etäunelmia

Perjantai 19.3. 2021

Etäkoulu on alkanut, mutta onnistuuhan tämä näinkin. Päädyimme miettimään projektin minimejä uudestaan ja ideoimme ISON NIITYN perustamisen rinnalle MININIITYT kivikoriaitojen päälle.

Meidän koulun pihalla on kymmeniä metrejä kivikoreja. Ne ovat rumia tai mitäänsanomattomia, niiden päällä ei voi istua (sattuu pyllyyn) ja ne tekevät koko pihasta jotenkin.... oudon ja ruman.

Saisikohan niiden päälle mininiittyjä? Jos, niin minkälaisia? Voisiko rumista saada kauniita tai ainakin kiinnostavia?

Ensin pohdimme ilman sen suurempaa kritiikkiä mitä kaikkea niissä VOISI olla.

Sitten googlailimme linkkejä ja vinkkejä- mikähän on OIKEASTI mahdollista? Saattaa olla, että täytyy kysellä vähän paremmin aiheista tietäviltä vielä täsmätietoja.

MYÖS ISO NIITTY ETENEE

Saimme erinomaisen ilahduttavan sähköpostin Vantaan kaupungin ihmisiltä. Pihavastaava Marika kannusti meitä eteenpäin ja lupasi tulla katsastamaan mahdollisia paikkoja isolle niitylle. Keskustelussa oli mukana myös Jussi-Pekka tilakeskusesta, pätevöitetty vihervalvoja (mitä ikinä se tarkoittaakaan) Minna ja valvova puutarhuri Jukka. Jukka lupasi meille apuja varsinkin ammatti- ja koneapua vaativiin suoritteisiin!

Miten mahtavaa! Kutsuimme koko konkkaronkan mukaan etätunnille lähitulevaisuudessa.

Ensi viikolla mietimme asioita eteenpäin ja koitamme päästä jonkinlaiseen käsitykseen siitä miten helppoa tai vaikeaa on saada maa-aines pysymään aitojen päällä ja millä aikataulla ja kenen toimesta nämä kaikki suunnitelmat mahtaakaan toteutua.

Suunnitelmia

Etenee, etenee... lumetkin ovat jo melkein sulaneet, joten kohta päästään hommiin. Etähommina teimme suunnitelmia erilaisista teemoista kivikoriaitojen päälle. Loistavia ideoita, esimerkiksi

  • hotellialue (hyönteishotelleja ja pöyttäjäystävällisiä kasveja)

  • mehikasvialue, jossa myös pieniä rakennuksia ja muuta mielikuvitusta innostavaa

  • aidanpätkä sateenkarevalla värityksellä

  • linnuille vesiallas

  • marjoja, marjoja ja lisää marjoja

  • teema; "boheemi"

  • hautausmaan aita

Ja ties mitä muuta!

Ammattiapua

Perjantaina 16.4.2021 niittyhommat nytkähtivät taas loikan eteenpäin, kun Viheriköistä saapui Emma Sokala kylään Ruusikseen. Ilmeni, että suunnitelmamme eivät ole lainkaan hullumpia, joskin tarkennusta vaaditaan vielä paljon. Emma myös ihmetteli kovasti millä ihmeellä aiomme saada suunnitellut kasvatuslaatikot kivikorien päälle... Saattaa olla aivan aiheellinen ihmettely! Jää nähtäväksi, mutta ilman muuta aiomme ainakin yrittää ja sen jälkeen tilata Emmalta kasveja joko ainoastaan yhteen pikkuruiseen laatikkoon (minimitavoite) tai useampaan.

Samalla kierrettiin koulun sisäpihat eli löhöpiha läpi ja se aiheutti ammatti-ihmisessäkin ihailua! Eipä ole joka koulussa löhöpihaa. Eipä ole omaa Korso valittaa- ryhmääkään, joten sinänsä käy järkeen.

Emma antoi meille tehtäväksi etsiä paahteisen paikan perennoja, joita haluamme istuttaa. Lisäksi löhöpihalle suositeltiin lisää pensasmustikkaa (Alvar ja Aino- lajikkeet), puutarhavadelmaa (Maurin makea vadelma) ja jonkinsortin mustaherukkahässäkkä, joka muistuttaa pientä puuta vaikka onkin pensas.

Tässä oppilaiden ehdotuksia perusteluineen:

  • AHOMANSIKKA, koska mansikka

  • PUNATÄHKÄ Sopisi hyvin koulun pihalle kauniiden kukintojen takia, houkuttelee alueelle myös kauniita perhosia kukintojen aikaan. Kukinta heinä-syyskuussa

  • PIKKUKURJENMIEKKA Nätti, kukkii aikaisin (toukokuussa), kestää kuumaa

  • Tarhakylmänkukka on pieni 15-20cm pituinen kukka. Sen saa väreissä valkoinen, sininen ja punainen ja se on tosi kaunis. Se kukkii toukokuussa joten sen voisi istuttaa nyt ja se kukkisi ja oltaisiin vielä koulussa silloin. Sen voi istuttaa aurinkoiselle tai lievästi varjoiselle paikalle joten voimme istuttaa sen. Se tarvitsee läpäisevän, vähäravinteisen, kalkitun ja hiekkapitoisen pohjan. Kukinnan jälkeen kukkaa koristavat hopeiset siemenpallot.

  • KOMEAMAKSARUOHO Se on nätti ja pinkki :)

  • Raparperi! Tykkään isoista lehdistä. Se on itseasiassa tosi söpö, kun hetken katsoo. + Kuvittele tulevaisuuden KoValaiset syömässä oman koulun raparperipiirakkaa.

  • Sammalleimu (Phlox subulata)Kukkii keväällä, toimii kivipuutarhoissa. Peittää hyvin rumia asioita (kiviaidat). Kauniin värisiä ja hyväntuoksuisia. Myös näistä on erivärisiä.

Laatikoita ja lauteita

Maanantai 26.4. 2021 oli ehkäpä harmaa ja sateinen päivä, mutta voi, miten UPEA se olikaan! Ei se ole KoVa eikä mikään joka ei uskalla luottaa omaan visioon ja tovereiden apuun. Koska visiönäärimme olivat edelleen etäkoulussa pyysimme joitakin erityisen käteviä henkilöitä ja käsityöope-Jukan hätiin ja niin lähti syntymään mahtavat istutuslaatikot kivikoriaitojen päälle ohikulkijoiden varsin pessimistisistä kommenteista huolimatta.

Koululle oli ostettu valmiiksi lehtikuusilankkuja, terassiruuveja ja istutuskangasta sekä vakuuttava määrä kulmarautoja. Näistä askarreltiin lootia, joita tulikin komeasti yli 15 metriä! Tavoitteena meillä oli "edes yksi semionnistunut" ja saimmekin valmiiksi vaikka kuinka monta priimaa. HURRAA!!

Joihinkin väleihin laitettiin suunnitelman mukaan "penkkejä" eli lauteita, joilla voi hyvin istua tai jopa pötköttää.

Hommat jatkuvat perjantaina ja viikon päästä istutetaan jo ensimmäiset kasvit.

Kuvakavalkadi kertoo ajasta ennen ja jälkeen.... totesimme hyvin alkuvaiheessa, että ei me pihasta ainakaan RUMEMPAA saada, vaikka vähän mokattaisiin. No ei mokattu!

Jatkuu kuvien jälkeen

7.5.2021 historiALLINEN PÄIVÄ

Tänään oli tähänastisen Nurtsit niityix-historian pisin ja tehokkain päivä.

Sekä iso niitty että kivikoiriaidat pääsivät eteenpäin hirmuisen loikan reippaiden talkoolaisten ansiosta. Mukana tekemässä oli koulun kaikkien ikäluokkien edustajia nuorimmista oppilaista varttuneimpiin opettajiin.

Kaikkialla tapahtui ja lähes yhtäaikaa. Kivikoriaidoille istutettiin pölyttäjäystävällisiä perennoja ja kylvettiin hiekka-multaseokseen niittysiemenet. Sisäpihoilla revittiin, kitkettiin, roudattiin, lakaistiin ja istutettiin sateisesta ilmasta huolimatta hiki pinnassa. Yksi joukko puutarhaintoilijoita halusi välttämättä lähteä vielä läheiseen puutarhaliikkeeseen ostoksille, sillä mikä olisi mahtavampaa kuin valita ITSE väriloisto laatikoon? Lopuksi paistettiin tietenkin myös lettuja- erityiskiitos Riitalle ja Riikalle muurikkamestaroinnista!

Kesäkukat jäivät vielä sisälle odottamaan ensi viikkoa, sillä viikonlopuksi on luvattu hallaa.

Kuvan alueet:

KELTAISELLA kivikoriaitojen kokeelliset niittyosiot

PUNAISELLA mahdollisia tulevia testialueita

SININEN, VIHREÄ ja PINKKI tänään Vantaan kaupungin kanssa sovitut alueet.

TURKOOSIN NUOLEN SUUNNASSA muutaman sadan metrin päässä on Ankkapuiston niittyalue. Tulevaisuudessa pohdimme saisiko matkalle pikkuniittyjä "perhoskäytäväksi".

ALKU AINA.... sittenkin helppoa?

Aloitimme aamulla anivarhain vastaanottamalla Vantaan kaupungin väkeä NIITTYKATSELMUKSEEN. Kuljimme koulun ympäri ja oppilaat esittelivät jo aiemmin mietittyjä paikkoja tulevalle niitylle. Mukana oli myös yksi BG-ope, yksi tutkijadosentti ja yksi puutarhavelho/korvaamaton apu/avustaja.

Ennakko-oletuksemme oli, että niityn perustaminen koulun alueelle kaupungin tukemana olisi vaikeaa. Oletus osoittautui hyvin nopeasti vääräksi. Tällaista saimme sovittua:

  • koulun pohjoispuolelle nurmialueelle perustetaan pieni varjoisan paikan niitty (kuvassa sininen alue). Nurmea jätetään koivun ympärille, mutta muuten se poistetaan.

  • koulun itäpuolelle tulee kaksi niittyä.

    • pinkki alue on rinne, jossa on nurmea, kiviä ja puita. Se jätetään yksinkertaisesti rauhaan ja katsotaan minkälainen siemenpankki löytyy.

    • vihreä alue niitytetään. Sammaleinen nurmi poistetaan ja tilalle tulee hiekkaa sekä mahdollisesti kalkkia. Vanhat marjapensaat jätetään. Tulevaisuudessa oppilaat voivat bilsan tunnilla astua suoraan luokasta niitylle. Alue on rinne, mutta siinä ei ole juurikaan kiviä, joten siinä voi treenailla viikatteen käyttöä.

  • koulun väki tutkii kevään 2021 kiireitä ja jos aikaa on, lainaa kaupungilta rautaharavat ja poistaa vihreän alueen sammalen käsipelillä ja tikkaripalkalla. Mikäli tämä ei onnistu, kaupunki hoitaa kuorimisen koneellisesti kesän aikana.

KAUPUNGIN VASTUULLA ON:

    • huolehtiminen sisäisestä tiedottamisesta (huolto tietää olla leikkaamatta nurmea pinkiltä alueelta esim)

    • hiekan ja kalkin toimittaminen ja levittäminen

    • vanhan nurmen kuoriminen siniseltä ja vihreältä alueelta, jos oppilasvoimin ei onnistu

    • jätteen poisvienti vuosittain

    • jatkossa; jää nähtäväksi!

KOULUN VASTUULLA ON:

  • niittysiementen hankkiminen ja kylvö (syksyllä 2021)

  • viikatteiden hankkiminen

  • niitto (ellei mene mahdottomaksi, jolloin kaupungin siimaleikkurit tulevat apuun...)

  • lähiympäristön asukkaiden tiedottaminen, esimerkiksi infokylttejä niittyalueiden reunoille

VÄLIETAPPI SAAVUTETTU!

Kyllä se niin on, että Nurtsit niityix sai aikaiseksi niityn! Eikä vain yhtä, vaan MONTA niittyä. HURRAA!!!

Nyt pitää odottaa monta vuotta ennen kuin niityt ovat loistossaan. Nuoret sankarimme ymmärtävät tämän hämmästyttävän hyvin ja toivottavasti palaavat moikkaamaan meitä kouluun jääviä myöhemmin.

ENSI LUKUVUONNA kampanja jatkuu uusien oppilaiden voimin. Katsotaan lähdemmekö tekemään tempausta Korson keskustaan, perustamaan uusia testiniittyjä, ottamaan yhteyttä naapurikouluihin vai jotakin ihan muuta!

Kuvakavalkadi kertonee päivän tunnelmat. Niiden myötä Nurtist niityix kuittaa tämän kevään uurastuksen päättyneeksi.

Kiitos kun olit mukana! Ota ihmeessä yhteyttä, jos haluat kuulla lisää :)

sanni.virtanen@eduvantaa.fi

takaisin etusivulle