LISÄÄ LÄSNÄOLOA
ole olemassa!
Ihmisen tarve tulla kohdatuksi ilmenee monin tavoin. Täällä koulun arjessa saattaa käydä esimerkiksi niin, että iskee pakottava tarve haastaa kaveri juoksemaan opettajainhuoneen läpi tai käydä koputtamassa kaikkiin käytävän oviin. Voi myös olla, että olisi aivan valtavasti asiaa, eikä kukaan kuuntele. Joillakin meistä on viikossa päiviä, joina ei tule sanoneeksi sanaakaan muille.
Ruusuvuoressa on rehtori, jonka ovi on oppilaille auki. Turvallisen aikuisen luo on jatkuva jono. Tarvetta on niin paljon, että rehtorin aika ei mitenkään riitä kaikkien tarvitsijoiden riittävään kohtaamiseen.
Niinpä rehtorin ajatuksiin syntyi idea. Mitä jos tietoisesti lähtisimme hakemaan koulupäivään lisää läsnäoloa? Mitä jos opettajista löytyisi ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan uudenlaisen roolin osana työtään? Mitä jos olisi välitunteja, joina opettajan tehtävä olisikin olla turvallinen, näkyvä ja läsnäoleva aikuinen?
Valvojasta läsnäolijaksi
Rehtorimme Salla Kilpinen esitteli ideansa opettajainkokouksessa 2.2.2022. Opettajien vastaanotto oli innostunut! Ideoita syntyi ja reunaehtoja laadittiin siltä istumalta.
Yksi ehdotti rauhallista oleiluvälkkää, toinen musavälkkää ja kolmas keksi, että voisi istahtaa neulomaan jonnekin. Neulovalle ihmiselle on helppo jutella. Puheissa oli myös jo Transformer2030- koulutuksessa kehitelty idea koulun omasta turvallisesta tilasta. Sinne saisi tulla juuri sellaisena kuin on eikä minkäänlainen luokitteleva, pilkkaava tai syrjivä puhe ole sallittua. Jos jo opettajat saivat näin monta ideaa ties mitä oppilaat keksivät lisäksi!
Oleellisena huomiona todettiin, että kaikkien koulun aikuisten ei tarvitse lähteä mukaan toimintaan. Opettaja saa halutessaan edelleen hoitaa valvontansa kuten ennenkin; kiertämällä pihaa tai koulun käytäviä valvojan roolissa.
Nämä ovat hetkiä, joina Ruusis on parhaimmillaan. Opettajien ja koko koulun toimijuus ja pyrkimys kohti inhimillisempää ja parempaa koulua synnyttää jotakin ennalta-arvaamatonta ja rohkeaa. Yhteiset arvot ja pyrkimys kohti tulevaisuutta, jonka haluamme nähdä, tuuppaavat meitä utopian tielle.
Tältä sivulta voit seurailla miten LISÄÄ LÄSNÄOLOA- projekti etenee.
uusi kouluvuosi, uudet resurssit
Koulussa asat liikkuvat hitaasti, mutta päättäväisyydellä päästään pitkälle. Lukuvuonna 2022-2023 kokonaista KAKSI opettajaa saa yhden viikkotunnin verran palkkaa siitä, että edistää ja toteuttaa Lisää läsnäoloa- projektia. Minä olen heistä yksi ja olen jo kollegan kanssa ryhtynyt pohtimaan turvallisen tilan mahdollisuuksia. Olen innoissani ja erinomaisen ylpeä meidän koulusta ja sen johdosta.
Tähän päädyttiin:
koko koulu on välkällä joka päivä klo 12.00- 12.30
em välkkää kutsutaan "toimijuusvälkäksi"
kuka tahansa koulun aikuisista voi tarjota toimintaa toimijuusvälkälle
jos ope pitää toimijuusvälkkää hän saa kuitattua kaksi valvontaa muista valvonnoista (esimerkiksi: yleensä opettajalla on noin viisi 15 min valvontaa viikossa. MInulla on kaksi toimijuusvälkkää, joten valvon enää yhden tavallisen valvonnan viikossa)
myös nuoret saavat ehdottaa toimintaa välkälle kertomalla jollekin koulun aikuisista toiveensa
lukuvuoden 2023- 2024 toimijuusvälkkien pitäjät ilmoittautuvat jo keväällä 2023 lukujärjestyksen tekijöille. Näin saadaan jaettua loput valvonnat tasaisesti ja reilusti kaikille.
Ja tällaisia välkkiä syntyi:
Kuvisvälkkä ja turvallinen tila
Puutarhavälkkä
Onko maailmassa virhe? Valita Virtaselle, Avaudu Apolle tai Kitise Kiiralle- välkkä
Ruokalan koristeluvälkkä
Oppilaskunnan hallitus
Pelejä, esim UNO (ilman kännykkää)
Palapelivälkkä
Kässävälkkä
Kirjakerho
Lisäksi oppilaiden toiveista silloin tällöin toteutui tai toteutuu tulevaisuudessa:
Legoja!
Kynsistudio
Jutteluvälkkä
Hiljaista ja hämärää- päiväunivälkkä