طراحی محتوا

از یک ساختار و چارچوب برای ارائه محتوای آموزشی استفاده کنید

بر اساس الگوهای طراحی آموزشی ساختار مناسب برای آموزش شامل: مقدمه، بیان اهداف، یادآوری پیش دانسته‌ها، ارائه محتوای آموزشی، خلاصه و نتیجه‌گیری می‌باشد. بهتر است قبل از ارائه محتوای جدید مفاهیم پیش‌نیاز ارائه شود که به دانش‌آموزان در یادگیری مفاهیم جدید کمک کند.

در ارائه محتوای آموزشی از تکنیکهای فعال استفاده کنید

استفاده از مثال‌های ملموس و متناسب با سن فراگیران، مرتبط بودن با تجارب روزمره زندگی موجب می‌شود که فراگیران ارتباط بهتری با محتوا برقرار کنند. استفاده از عباراتی مانند فکر کنید، تصور کنید، به نظرتان، چگونه فکر می‌کنید و... موجب می‌شود فراگیران بازنمایی ذهنی بهتری انجام داده و با محتوا درگیر شوند.

سعی کنید حواس بیشتری از دانش‌آموزان را درگیر کنید.

تحقیقات مختلف نشان می‌دهند، هرچقدر حواس (پنج‌گانه) بیشتری از فراگیران درگیر شوند یادگیری، بهتر اتفاق می‌افتد. پس به‌جای استفاده صرف از صدا و یا تصویر، سعی کنید حواس دیداری و شنیداری دانش‌آموزان را هم‌زمان درگیر کنید.

از ابزارهای ساده و در دسترس جهت تولید محتوا استفاده کنید.

یکی از ساده ترین ابزارها برای تولید محتوا (ضبط تصویر معلم در حال تدریس) تلفن همراه است. با توجه به در دسترس بودن این ابزار به راحتی می توان از قابلیتهای آن برای تولید محتوا بهره برد. برای ضبط، تلفن همراه را در جایی ثابت قرار دهید. دقت کنید که پشت به منبع نور نباشد. سعی کنید مطالب را کوتاه بیان کنید (زیر 10 دقیقه)، در مکانی ساکت اقدام به ضبط کنید. استفاده از دست سازه ها در این روش می تواند تاثیر آموزش را افزایش دهد.

قبل از شروع تهیه محتوا و یا ضبط فیلم آموزشی همه شرایط را فراهم کنید.

بهتر است متن نوشتاری گفتار قبل از ضبط تهیه شود، این کار به معلم کمک می‌کند که بر نکات اصلی متمرکز شود. همچنین داشتن متن گفتار موجب می‌شود مشکلات کلامی، تپق و... کمتر بروز پیدا کند.

در تهیه اسلایدها از اصول طراحی آموزشی تبعیت کنید.

یکی از روش‌های مؤثر آموزشی، تهیه اسلاید همراه با گفتار معلم و ضبط آن می‌باشد. اسلایدها بهتر است ساده بوده و از آوردن عناصر اضافی، پس‌زمینه شلوغ پرهیز شود. فونت‌های بکار رفته از نظر نوع قلم، رنگ، اندازه بایستی در همه اسلایدها با یکدیگر هماهنگ بوده و از تنوع زیاد برخوردار نباشند. به جای متن می‌توان از تصاویر، نمودارها استفاده کرد. گفتار معلم باید رسانه قالب باشد و منابع دیداری در اسلاید مکمل توضیحات معلم باشند و مفاهیم مهم و کلیدی را مشخص کنند. یکی از اشتباهات رایج تهیه متن در اسلاید و روخوانی آن می‌باشد که مناسب نیست.

در ضبط صدا و گفتار قواعد آن را رعایت کنید.

بهتر است گفتار از حالت رسمی خارج شده و به شکل محاوره‌ای و صمیمی ارائه شود. از بکار بردن کلمات و اصطلاحات پیچیده پرهیز شود. سرعت ارائه گفتار بایستی متناسب با سطح درک و فهم مخاطبین باشد. متناسب با محتوای آموزشی از فن‌های فرازوفرود صدا، تأکید، مکث و... استفاده کنید.

به اصول کلی و ظاهری در تولید محتوا توجه کنید.

رعایت نکردن اصول کلی ممکن است در تولید محتوا بر اثربخشی آموزشی که تهیه می‌کنید تأثیر بگذارد. از جمله کیفیت صدا و تصاویری که استفاده می‌کنید دارای اهمیت هستند و بایستی از کیفیت لازم برخوردار باشند. به‌عنوان‌مثال وجود نویز (صداهای اضافه) در صدا موجب آزار مخاطبین می‌شود. همچین حجم فایل آموزشی که تهیه می‌شود نبایستی بالا باشد زیرا در دانلود آن کاربر با مشکل مواجه می‌شود. مدت ارائه محتوای آموزشی نباید خیلی طولانی باشد. بهتر است محتوا را به‌صورت بخش‌بندی شده تنظیم و ارائه دهید. همچنین فرمت فایل تهیه شده بایستی استاندارد باشد و فراگیر تا پخش آن با مشکل مواجه نگردد. برای فیلم‌های آموزشی فرمت mp4 و mkv، برای صدا فرمت mp3، برای اسلایدها فرمت pptx و pdf و برای متون آموزشی فرمت docx و pdf پیشنهاد می‌گردد.

برای محتوای آموزشی خود شناسنامه تهیه کنید.

محتوای آموزشی که تهیه می‌شود حاصل زمان و انرژی است که معلم برای تدریس مبحثی خاص اختصاص می‌دهد. پس شایسته است اطلاعات معلم در ابتدا پس از عنوان تدریس آورده شود. مدرسه یا موسسه آموزشی می‌تواند یک قالب تهیه و همراه با فونت‌های موردنیاز در اختیار معلمان قرار دهد. معلمان می‌توانند نام و اطلاعات خود را به‌صورت زیرنویس یا واتر مارک درج کنند. این امر به یکپارچگی محتوای تولید شده در مدرسه کمک می‌کند.

صبور باشید و به مرور مهارت کسب کنید.

تولید محتوا بسیار وقت‌گیر است و نیاز به تجربه و مهارت دارد. ممکن است نتایج اولیه چندان رضایت‌بخش نباشد، ولی به‌مرور با کسب تجربه نتایج بهتری به دست می‌آورید. صبور باشید و از تولید محتوای آموزشی جذاب لذت ببرید.