سنجش پایانی

نگاه نو به سنجش پایانی داشته باشیم

اکنون بیشتر محتاج این نگرش هستیم که زودتر باید به سمت نوعی آموزش برویم که در آن دانش‌آموز بدون حضور سنگین و نگاه سنجشگر همیشگی ما انجام دهد، ببیند، بشنود،‌ بسازد، بخواند، تصور کند،‌ خلق کند و بسنجد. برای رسیدن به چنین آموزشی که در آن دانش‌آموز مسئول یادگیری خود است، راه طولانی در پیش داریم. شرایط حال حاضر به ما این فرصت را داده است تا بیشتر کنترل یادگیری را به دست دانش‌آموزان بسپاریم. با این کار ما خطرپذیری را به دانش‌آموزان می‌آموزیم. بسیاری از متخصصین سنجش در دنیا بر این باورند که در آینده سنجش‌های پایانی جای خود را به سنجش‌های تکوینی می‌دهند و زمان و انرژی که برای سنجش‌های پایانی مورداستفاده قرار می‌گیرند در جهت یادگیری و عمق بخشیدن به آن استفاده خواهند شد.

از سنجشهای تکوینی جزئی در طول سال برای سنجش های پایانی استفاده کنید.

هدف اصلی سنجش پایانی رسیدن به این اطمینان است که آیا دانش‌آموز مهارت و یا دانش لازم را فراگرفته است یا نه. معمولاً سنجش‌های یک‌باره در پایان سال یک سنجش سطحی از دانش و مهارت دانش‌آموزان هستند. دانش‌آموزان معمولاً برای امتحانات خود را آماده می‌کنند و قبل و پس از امتحانات سطح مهارت و دانش آن‌ها می‌تواند بسیار پایین‌تر از روز امتحان باشد. به‌کرات شنیده‌ایم که معمولاً دانش‌آموزان سریعاً مطالب درسی را پس از امتحان پایانی از یاد می‌برند؛ اما اگر معلم از ابتدا شفاف بیان کند که امتحان پایانی نخواهیم داشت و نمره پایانی کلاس از چندین مؤلفه تشکیل می‌شود (مثلاً میانگین سنجش‌های تکوینی) دانش‌آموزان سعی می‌کنند در طول سال سطح یادگیری خود را بالا ببرند و فقط معطوف به‌روز امتحان نباشند.

از پروژه ها برای سنجش پایانی استفاده کنید

در سنجش‌های پایانی مرسوم مانند امتحان پایانی، معمولاً توانایی‌های سطح پایین (مانند یادآوری و دانستن) سنجیده می‌شوند؛ اما در سنجش پایانی بر اساس پروژه‌های کلاسی توانایی‌های سطح بالا (مانند ترکیب کردن، ارزشیابی کردن و خلق کردن) می‌توانند موردسنجش قرار گیرند. در این نوع سنجش معمولاً دانش‌آموزان آزاد هستند تا از هر منبعی برای انجام پروژه استفاده کنند. انگیزه آن‌ها برای انجام پروژه بیشتر است و استرس و نگرانی آن‌ها بسیار کمتر. حتی می‌توانید پروژه گروهی تعریف کنید و اعضای هر گروه را برای سنجش دیگر اعضای گروه موظف کنید. در کنار انجام پروژه‌های کلاسی، دانش‌آموزان بسیاری از مهارت‌های مهم دیگر را نیز ارتقا می‌دهند. مهارت حل مسئله، تفکر نقادانه،‌ خلاقیت، ارائه، کار گروهی، مدیریت منابع و بسیاری از مهارت‌های مهم که در زندگی واقعی به آن‌ها نیاز دارند.