Ο Διευθυντής
Νίκος Θεοδωρόπουλος
Απονομή απολυτηρίων Δημοτικού στο 2ο ΣΔΕ Πάτρας
Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2025 η απονομή των απολυτηρίων Δημοτικού στους εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ Πάτρας που συμμετείχαν στις εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού στις 8 Δεκεμβρίου, με σκοπό τη συνέχιση της φοίτησης στο 2ο ΣΔΕ Πάτρας, μια στιγμή βαθιάς αξίας και συμβολισμού, που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η εκπαίδευση παραμένει δικαίωμα, ελπίδα και δεύτερη ευκαιρία για όλους.Η τελετή αποτέλεσε έναν ουσιαστικό σταθμό προσωπικής υπέρβασης και προσπάθειας, αποδεικνύοντας ότι η δύναμη της μάθησης ανοίγει δρόμους, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Την απονομή των απολυτηρίων Δημοτικού στους εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ έκανε ο Διευθυντής κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο Εκπαιδευτικός Άγγελος Γκουντάνης (μέλη της τριμελούς επιτροπής απολυτήριων εξετάσεων),απευθύνοντας μήνυμα στήριξης στον θεσμό της εκπαίδευσης εντός των καταστημάτων κράτησης. Επίσης κ. Θεοδωρόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πάτρας προσέφερε στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου τετράδια και γραφική ύλη, ένα δώρο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό, που συνοδεύει την προσπάθειά τους για γνώση, αυτοβελτίωση και επανένταξη.
Η απονομή των απολυτηρίων δεν σηματοδοτεί μόνο την ολοκλήρωση ενός κύκλου μάθησης, αλλά και την επιβεβαίωση ότι η παιδεία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα προς την ελπίδα, την αξιοπρέπεια και ένα διαφορετικό αύριο. Ευχόμαστε ο δρόμος που ανοίχτηκε σήμερα να συνεχιστεί με δύναμη, επιμονή και πίστη στις δυνατότητές τους.Η επικοινωνία μας αποτέλεσε πεδίο άντλησης εικόνων,λέξεων,ονείρων και προτάσεων για την ιδιαίτερα απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις διαδικασία της εκπαίδευσης των κρατουμένων.
Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά το Διευθυντή του ΣΔΕ κο Μιχάλη Καραγεωργίου για την αγαστή συνεργασία και τη φιλοξενία,ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς για τη σημαντική τους προσφορά.
Ο Διευθυντής
Νίκος Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του σχολείου μας με τον Διευθυντή Θεοδωρόπουλο Νικόλαο, τους εκπαιδευτικούς Γκοβίλα Μαρία, Γκουντάνη Άγγελο, Μπιλάλη Άννα και τη σχολική νοσηλεύτρια Λαμπρινή Μπαλάσκα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενεργός Πολίτης – Τοπική Ιστορία».
Το πρόγραμμα της δράσης περιλάμβανε θεματική περιήγηση στην αίθουσα του Δημοσίου Βίου, όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με σημαντικές πτυχές της ζωής στη Ρωμαϊκή Πάτρα. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έξι σημαντικά μνημεία της πόλης μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, αξιοποιώντας εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (VR).
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα εξής μνημεία: το Τείχος Δυμαίων, το Ρωμαϊκό Ωδείο, η Ρωμαϊκή Γέφυρα, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Ρωμαϊκό Λουτρό και το Ρωμαϊκό Στάδιο. Οι μαθητές παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι ψηφιακές εφαρμογές τους επέτρεψαν να «ταξιδέψουν» στο παρελθόν και να αντιληφθούν τη μορφή και τη λειτουργία των μνημείων στη ρωμαϊκή εποχή.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από την κ. Λίλα Κουτσουμπελίτη, αρχαιολόγο και επιμελήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιωματική και διαδραστική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές/τριές μας, ενισχύοντας τη γνώση τους για την ιστορία της πόλης τους, την πολιτιστική τους συνείδηση και τον ρόλο τους ως ενεργοί πολίτες.
Ο Διευθυντής
Θεοδωρόπουλος Νικόλαος
Οι εκπαιδευτικοί
Γκοβίλα Μαρία, Γκουντάνης Άγγελος, Μπιλάλη Άννα
Η σχολική νοσηλεύτρια
Μπαλάσκα Λαμπρινή
Διαδικτυακή ξενάγηση των εταίρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στα πλαίσια του
ΕΤwinning Προγράμματος "Window to thw World: Museums".
Με αφορμή την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, η Ε΄ και η ΣΤ΄ Τάξη με τον Διευθυντή Θεοδωρόπουλο Νικόλαο και την εκπαιδευτικό του Ολοημέρου Μπιλάλη Άννα οργάνωσαν μία διαδικτυακή ξενάγηση στα σχολεία – εταίρους του Προγράμματος των 4 χωρών (Ισπανία, Πολωνία, Τουρκία, Ρουμανία).
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους etwinning φίλους τους και να τους ξεναγήσουν με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους στις 3 αίθουσες του Μουσείου, αλλά και στον πρώτο όροφο με τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (VR). Oι εκπαιδευτικοί απάντησαν σε ερωτήσεις μαθητών και κάλεσαν όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες να επισκεφθούν το Μουσείο της πόλης μας.
Η ξενάγηση έγινε στα πλαίσια των συνεργατικών δράσεων του Προγράμματος, όπου ξεναγούνται οι μαθητές κάθε μήνα, τουλάχιστον σε ένα διαφορετικό είδος Μουσείου.
Ο Διευθυντής
Θεοδωρόπουλος Νικόλαος
Η εκπαιδευτικός του Ολοημέρου
Μπιλάλη Άννα
Συμμετοχή στην έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας για το πρόβλημα της διέλευσης οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου.
Σε έκτακτο συμβούλιο της τοπικής Κοινότητας Καμινίων συμμετείχε στις 17 Δεκεμβρίου 2025 μετά απο πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καμινίων ο Διευθυντής μας Νίκος Θεοδωρόπουλος σε μια προσπάθεια για λήψη μέτρων και ενεργειών για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της επικινδυνότητας και της όχλησης που έχει δημιουργήσει η ολοκήρωση της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου καθώς πάρα πολλοί διερχόμενοι οδηγοί προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμοί διοδίων εισέρχονται από την Παλαιά Εθνική Οδό.Στη συνάντηση συμμετείχαν το τριμελές τοπικό συμβούλιο καθώς και εκπρόδωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Εκκλησιαστικού συμβουλίου της τοπικής ενορίας.Αποφασίστηκε να αποσταλλούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμος,Περιφέρεια,Υπουργείο) προτάσεις λύσης ή περιορισμού του σοβαρού προβλήματος επικινδυνίτητας για την ασφάλεια των μαθητών μας καθώς το Δημοτικό μας σχολείο βρίσκεται πάνω στην Παλαιά Εθνική Οδό στην οποία πλέον η διέλευση των οχημάτων Βαρέων και ΙΧ είναι τεράστια.Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταόκριση από τους αρμόδιους φορείς θα γίνει νέα συνάντηση για να κλιμακωθούν περαιτέρω οι ενέργειες και οι δράσεις.
Ο Διευθυντής
Νίκος Θεοδωρόπουλος
Χορηγία εξωτερικού απινιδωτή στο σχολείο μας
Αφού εκπαιδεύτηκαν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και τη Χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS/AED Provider Course) και την αντιμετώπιση της απειλητικής εξωτερικής αιμορραγίας (Stop the Bleed Course)οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Καμινίων,του Νηπιαγωγείου Τσουκαλαιϊκων καθώς και η Σχολική Τροχονόμος αρχικά,αφού στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν πολίτες των κοινοτήτων που έρχονται σε επαφή καθημερινά με πολύ κόσμο(αυτοκινητιστές taxi,φαρμακεία,καταστηματάρχες των περιοχών,πρόεδροι των κοινοτήτων,γονείς κ.α.) , ο απώτερος στόχος της δημιουργίας ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκτασιν ασφαλούς κοινότητας επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στη σχολική μας μονάδα.
Τη δωρεά του απινιδωτή έκανε δια μέσου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας η εταιρεία “Patras Broadband” η οποία πραγματοποιεί δωρεές και εγκαταστάσεις απινιδωτών σε πολλές σχολικές μονάδες της Αχαΐας. Το σχολείο μας πληροί τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση, καθώς απέχει περισσότερο από 10 λεπτά από νοσοκομειακή και προνοσοκομειακή φροντίδα.
Ειλικρινείς ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στην εταιρεία του κου Ανδριανόπουλου “Patras Broadband” για την χορηγία του εξωτερικού απινιδωτή μια πράξη σημαντική που θωρακίζει τη σχολική μα μονάδα.
Θερμές ευχαριστίες επίσης στην ομάδα «ATLS ΕΛΛΑΣ», που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδιαίτερα στον γονέα του σχολείου μας τον Κο Κηπουργό για την επικαιροποίηση των γνώσεων για τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή που λάβαμε μαζί με τη χορηγία και την τοποθέτηση του απινιδωτή την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025.
Οι κοινότητες της περιοχής μας πλέον πρέπει να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς αφού έχουν πιστοποιηθεί περισσότερα από 60 άτομα στη χρήση εξωτερικού απινιδωτή και αφού πλέον υπάρχει εξωτερικός απινιδωτής στο Δημοτικό Σχολείο Καμινίων
Ο Διευθυντής
Νίκος Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης στο Αρχαιολάμπ Πάτρας
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολάμπ Πάτρας, όπου παρακολούθησαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ιστορία της Ρωμαϊκής Πάτρας και τα μνημεία που έχουν διασωθεί έως τις μέρες μας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά γνώρισαν τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της πόλης τους και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους μέσα από την προβολή βίντεο και τη συμμετοχή σε διαδραστικά ιστορικά κουίζ. Παράλληλα, συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε θεατρικά παιχνίδια, αναπαριστώντας μονομαχίες Ρωμαίων και μουσικούς αγώνες, βιώνοντας με δημιουργικό και παιγνιώδη τρόπο πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαία ρωμαϊκή εποχή.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία μάθησης, συνδυάζοντας τη γνώση με τη βιωματική δράση και ενισχύοντας το ενδιαφέρον των μαθητών για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό.
Οι Εκπαιδευτικοί
Μαρία Γκοβίλα , Άγγελος Γκουντάνης, Λαμπρινή Μπαλάσκα
Επίσκεψη στο 1ο Ειδικό Σχολείο Πατρών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, οι τάξεις Δ΄ και Ε΄ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 1ο Ειδικό Σχολείο Πατρών.
Στον χώρο του Σχολείου μάς υποδέχτηκε η διευθύντρια. Στη συνέχεια μας μίλησε για το Ειδικό Σχολείο, για τα παιδιά που φιλοξενεί, για τον ρόλο που διαδραματίζει στην εκπαίδευση αυτών των παιδιών και μας έλυσε πολλές απορίες. Γνωρίσαμε τις αίθουσες, φιλοξενηθήκαμε σε αυτές, φάγαμε δεκατιανό μαζί με τα παιδιά και συζητήσαμε μαζί τους. Παίξαμε κοινά παιχνίδια και στολίσαμε με πολύ κέφι όλοι μαζί, μαθητές και δάσκαλοι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στο τέλος ανταλλάξαμε όμορφα χειροποίητα δωράκια. Τα δικά μας δωράκια τα είχαν κατασκευάσει γονείς, θέλοντας να προσφέρουν το ελάχιστο στη σημερινή μας επίσκεψη.
Η δράση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι μαθητές μας, ενώ στην αρχή ήταν διστακτικοί, με την πάροδο της ώρας ανέπτυξαν επικοινωνία με τα παιδιά, γνωρίστηκαν, συζήτησαν και έπαιξαν μαζί τους. Έκαναν φίλους, διαμόρφωσαν στάσεις και απέκτησαν νέες εμπειρίες. Τα σχόλια που μας ανέφεραν ήταν πολύ θετικά.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Σχολείου και ιδιαίτερα τη διευθύντρια, που είχε επιμεληθεί τη φιλοξενία μας και να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους και καλά Χριστούγεννα!!
Οι εκπαιδευτικοί
Σαραντούδης Γεώργιος
Γκουντάνης Άγγελος
Βιωματική Δράση Συμπερίληψης από τους μαθητές της Δ΄ Τάξης
Στο πλαίσιο των συμπεριληπτικών δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας του Δημοτικού Σχολείου Καμινίων, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025 διοργανώσαμε μια ιδιαίτερη δράση με τους μαθητές της Δ΄ τάξης.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα βιωματικό παιχνίδι ρόλων, όπου άλλαζαν θέσεις και δοκίμαζαν πώς είναι να κινείσαι στο σχολείο με αναπηρικό αμαξίδιο. Μέσα από τη δραματοποίηση σε πραγματικό χώρο, μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι πρακτικά ελάχιστες και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την αξία της πλήρους συμπερίληψης στον σχολικό χώρο. Παίζοντας όλοι μαζί, παρατήρησαν πώς μπορεί ένας μαθητής με αναπηρία να κινηθεί μέσα στο σχολείο και διαπίστωσαν ότι η αλληλοκατανόηση και η συνεργασία κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην καθημερινή ζωή και στις σχολικές δραστηριότητες.
Μετά τη βιωματική δράση, ακολούθησε συζήτηση για τα συναισθήματα των μαθητών ανάλογα με τον ρόλο που είχαν κάθε φορά. Οι μαθητές μοιράστηκαν τους αρχικούς ενδοιασμούς και φόβους τους σχετικά με την προσέγγιση ατόμων με αναπηρία, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς βιώνει την καθημερινότητά του ένας μαθητής με αναπηρία, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη ευαισθησία και σεβασμό απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα.
Η εκπαιδευτικός
Παπαδοπούλου Κατερίνα
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης σε στενή συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου πραγματοποίησαν μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για κάποιες αναπηρίες οι οποίες είναι εμφανείς αλλά και για κάποιες άλλες που δε φαίνονται αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. Στη συνέχεια συμμετείχαν ενεργά σε ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια ανάλογα με το είδος της αναπηρίας προκειμένου να βρεθούν έστω για λίγο στη θέση των ατόμων με αναπηρία και να βιώσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Για παράδειγμα, είχαν στο παπούτσι τους ένα ρεβίθι που θα τους ενοχλούσε με σκοπό να κατανοήσουν πως κάποια πράγματα που για τους περισσότερους είναι αυτονόητα όπως τα έντονα φώτα ή οι διαφορετικές υφές μπορούν να ενοχλήσουν σε μεγάλο βαθμό ένα άτομο με αυτισμό. Επιπλέον, κάνοντας χειλεανάγνωση προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έλεγε ο/η συμμαθητής/-τρια τους βιώνοντας τη δυσκολία της επικοινωνίας για τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα. Ο βασικός στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές ότι η αναπηρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και να αναπτύξουν κατανόηση, σεβασμό και ενσυναίσθηση απέναντι στα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.
Η εκπαιδευτικός του Τ.Ε. Θεοδωράκη Γεωργία
Γονείς αρωγοί σε δράση
Στο πλαίσιο των δράσεων συμπερίληψης, γονείς του Σχολείου μας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή χειροποίητου αστεριού-δώρου.
Επίσης έφτιαξαν μπισκοτάκια σε χριστουγεννιάτικα σχέδια τα οποία μοιράστηκαν ισάριθμα στα αστεράκια, προκειμένου να προσφερθούν στα παιδιά του 1ου Ειδικού Σχολείου Πατρών, από τους μαθητές και τις μαθήτριές των Δ΄ και Ε΄ τάξεων μας, κατά την επίσκεψή μας στον χώρο τους στις 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Όλοι ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς.
Απομένει μόνο να τα δοκιμάσουν οι μικροί μας φίλοι!
Η Εκπαιδευτικός
Οικονομοπούλου Ελένη
Όταν οι στάχτες γίνονται Ελπίδα
Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, το σχολείο μας συμμετείχε στη μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της 12ης Αυγούστου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από διάσημες χορωδίες της πόλης (Πολυφωνική, Belcantes-Belles, Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Ροές, Παιδική Χορωδία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δ.Σχ. Κάτω Αχαΐας), καθώς και την ξακουστής φήμης σοπράνο και συναδέλφισσα Έλενα Σουρμελή, που μαζί με την πιανίστα Έλενα Φέντκο έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.
Οι μικροί μας μαθητές, μέσα από το πρωτότυπο τραγούδι και τις διηγήσεις τους, έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα της αναγέννησης τόσο της φύσης όσο και των ανθρώπων μετά από τέτοιες καταστραφικές συνέπειες, όπως η φωτιά της 12ης Αυγούστου που μπορεί να κατέκαψε τα πάντα αλλά όχι την ελπίδα στις ψυχές των μαθητών/τριών μας.
Απ’ τη στάχτη γεννιέται το αύριο, μια ελπίδα, ένα φως λαμπερό
Και η καρδιά μας θα γίνει σπόρος να φυτρώσει ξανά το καλό
Είναι το μήνυμα που έστειλαν τα παιδιά μας μέσα από το τραγούδι τους και οφείλουμε να τα ακούσουμε. Μικρά στιγμιότυπα, λοιπόν, μιας μεγάλης ανάμνησης...
Εικόνες γεμάτες ελπίδα και αισιοδοξία...
Μοιράσαμε τον πόνο με ήχους και συναισθήματα...
Ξορκίσαμε το κακό με απαράμιλλη θέληση...
Προχωρήσαμε με βήμα σταθερό προς το αύριο...
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους του Δημοτικού Σχολείου Καμινίων, Μαρία Γκοβίλα, Άγγελο Γκουντάνη και Γιώργο Σαραντούδη, που έπλεξαν με το υφάδι των λόγων το τραγούδι μας...
Ευγνωμοσύνη στον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καμινίων, Νικόλαο Θεοδωρόπουλο, για τη συνεχή υποστήριξή του.
Στους μικρούς μας "αγγέλους", μια τεράστια αγκαλιά και την ευχή να φωτίζουν πάντα με την αγνότητα και την ακεραιότητά τους τα σκοτάδια του κόσμου τούτου...
Με τιμή
Εύη (Ευανθία) Βέρρα, μουσικός Δημοτικού Σχολείου Καμινίων
Παρακολούθηση Θεατρικής Παράστασης: «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνει το σχολείο μας, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025 επισκεφτήκαμε το Θέατρο Μπάρρυ για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια θεατρική απόδοση γνωστού παραμυθιού, με ερμηνείες προσαρμοσμένες στην παιδική ηλικία, ενώ η σκηνοθεσία συνέβαλε στη διατήρηση του ενδιαφέροντός τους. Η παράσταση πλαισιώθηκε από σκηνικά και κοστούμια με έντονα χρώματα και στοιχεία φαντασίας, τα οποία τράβηξαν την προσοχή των παιδιών και συνέβαλαν στη δημιουργία του παραμυθένιου κλίματος.
Μέσα από την αφήγηση αναδείχθηκαν βασικά μηνύματα, όπως η αποδοχή του διαφορετικού, η σημασία της καλοσύνης και η ιδέα ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν καθορίζει την αξία του ανθρώπου, δίνοντας αφορμή για σκέψη και συζήτηση στο σχολικό περιβάλλον.
Η εκπαιδευτικός
Παπαδοπούλου Κατερίνα
Βιωματικό εργαστήριο, Συμπερίληψη και Μετασχηματίζουσα Μάθηση
Την Τρίτη 4/11/2025 οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο, το οποίο οργάνωσαν και υλοποίησαν η Σύμβουλος Εκπαίδευσης 6ης θέσης δασκάλων Αχαΐας, κ. Μαριάννα Μπαρτζάκλη και η εκπαιδευτικός ΠΕ70 ΕΑΕ του 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αχαϊας, κ. Ηλιάνα Σάρρα. Στο εργαστήριο οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την έννοια της συμπερίληψης και της αποδοχής του διαφορετικού. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η μετασχηματίζουσα μάθηση μέσω της αισθητικής εμπειρίας, βάσει της οποίας αξιοποιήθηκαν σπουδαία έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών. Οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους για την έννοια της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης και αποτύπωσαν τις σκέψεις τους δημιουργώντας το δικό τους εικαστικό έργο.
Το βιωματικό εργαστήριο παρακολούθησε η πλειοψηφία των δασκάλων του σχολείου (ποσοστό 70%).
Οι εκπαιδευτικοί
Γεώργιος Σαραντούδης, Ελένη Οικονομοπούλου, Άγγελος Γκουντάνης, Χριστίνα Λουκοπούλου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Νικολίτσα Λάζαρη, Γεωργία Θεοδωράκη
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Πάντα η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στη δοξολογία και στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μια σημαντική στιγμή τόσο για το σχολείο όσο και για την τοπική κοινωνία. Η παρουσία τους στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά μια πράξη που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και προβάλλει τις αξίες που συγκροτούν την εθνική ταυτότητά μας.
Φέτος οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας συμμετείχαν στη δοξολογία και εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Τσουκαλαίικα. Οι μαθητές/τριές μας παρακολούθησαν τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους με κατάνυξη , κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις απαγγέλοντας ποιήματα και τραγουδώντας τραγούδια σχετικά με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του σχολείου μας.
Με τη συμμετοχή τους οι μαθητές/τριές μας μετέφεραν αξίες και τίμησαν όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!
ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΒΙΛΑ
Εορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
Με μία συγκινητική εκδήλωση, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, τιμήσαμε στο σχολείο μας την επέτειο του << ΟΧΙ>>. Οι μαθητές των Γ΄και Δ΄ τάξεων που ήταν υπεύθυνοι για την εορτή, απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα εξαιρετικά ποιήματα, το συγκινητικό θεατρικό και τα υπέροχα τραγούδια. Πλήθος γονέων παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση την εορτή που κύλησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη μουσικό μας κ. Βέρρα Ευανθία που επιμελήθηκε το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης όπως και την κ. Τσίχλα Ευφροσύνη, υπεύθυνη του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής που μας βοήθησε στις πρόβες με τις χρήσιμες συμβουλές της.
Οι εκπαιδευτικοί
Σαραντούδης Γεώργιος
Ψάλτη Ελένη
Ημέρα Ψυχικής Υγείας στο Σχολείο μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτώβρη) το Δημοτικό Σχολείο Καμινίων στις 14/10 οργάνωσε μια ξεχωριστή δράση με θέμα: " Η ασπίδα μου στα δύσκολα" στην οποία συμμετείχαν η Ε και ΣΤ τάξη. Τη δράση συντόνισαν η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός του σχολείου.
Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες (με βάση τα κριτήρια της ηλικιακής ομάδας), όπως προβολή βίντεο, συζήτηση και κατασκευή ομαδικού κολάζ, ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να τα διαχειρίζονται αλλά και να βρίσκουν κάθε φορά το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για να τα μοιράζονται.
Μέσα σε κλίμα συνεργασίας, οι μαθητές έμαθαν πως η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και ότι είναι πολύτιμο να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον αλλά και τον εαυτό μας.
Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ30 και ΠΕ23
Γραμματικοπούλου Δήμητρα
Χειλαδάκη Κρινιώ Κωνσταντίνα
Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Φ.Ζαΐμη με στόχο τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών
Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025 το σχολείο μας επισκέφθηκε(μετά από σχετικό δια ζώσης αίτημα από τη Διεύθυνση του σχολείου και το Σύλλογο Γονέων) ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαϊμης,συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,προκειμένου να διαπιστώσει με αυτοψία την επικινδυνότητα για την ασφάλεια των μαθητών μετά από τα έργα και την εκτροπή που γίνονται από την κατασκευή της ΝΕΟ Πατρών-Πύργου.Επίσης να διαπιστώσει και τη μη σωστη λειτουργία του εργοταξιακού φαναριού που έχει τοποθετηθεί έμπροσθεν της σχολικής μας μονάδας.Ο Αντιπεριφερειάρχης αφού διαπίστωσε όλα τα παραπάνω δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άμεσα θα κάνει ενέργειες που σχετίζονται με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να πραγματοποιηθεί το καλύτερο δυνατό για την ασφάλεια των μαθητών/τριών.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στις κατασκηνώσεις π. Γερβασίου
Την Πέμπτη 9/10/2025 οι μαθητές & οι μαθήτριες του Δ.Σ. Καμινίων επισκέφτηκαν τις κατασκηνώσεις πατρός Γερβασίου στην περιοχή Συχαινά Πατρών. Οι μαθητές συμμετείχαν με ευλάβεια στη Θεία Λειτουργία, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή το κήρυγμα του εφημέριου του Ιερού Ναού, προσκυνήσαν τον τάφο του Αγίου Γερβασίου Παρασκευόπουλου, γευμάτισαν στην τραπεζαρία και γεύτηκαν τα νόστιμα κεράσματα, που είχαν ετοιμαστεί ειδικά για το σχολείο μας. Κατόπιν ξεναγήθηκαν στον χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων και έπαιξαν γύρω από τον αύλειο χώρο του ναού, στο γήπεδο, αλλά και στον χώρο, που είναι τοποθετημένα τα τραπεζάκια του πινγκ-πονγκ. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Γερβάσιο, στο κελί του Αγίου και να δουν και να μάθουν πολλά από τη ζωή και το έργο του Αγίου των Πατρών. Τέλος ο π. Γερβάσιος δώρισε στο σχολείο μας βιβλία σχετικά με τη ζωή και το έργο του Αγίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έμειναν κατενθουσιασμένοι από αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη! Η ζεστασιά, η απλότητα, η ομορφιά, η γλυκύτητα, η γαλήνη των ανθρώπων και του χώρου ήταν κάτι που αναδύθηκε από τα στόματα όλων.
Η εκπαιδευτικός
Χριστίνα Λουκοπούλου
Δράση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Πυρκαγιών
Το σχολείο μας επισκέφτηκε κλιμάκιο της Εθελοντικής Ομάδας Πυρόσβεσης και Διάσωσης Θεριανού Πατρών.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι στην πυρκαγιάς.
Ο επικεφαλής της ομάδας δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους μαθητές μας στις οποίες απάντησε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.
Επίσης μας έγινε επίδειξη χρήσης της μάνικας πυροσβεστικού οχήματος αλλά και του κοινού πυροσβεστήρα.
Τέλος οι μαθητές της Στ΄ είχαν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι << Σβήνω τη Φωτιά>> χρησιμοποιώντας την πυροσβεστική μάνικα.
Ευχαριστούμε την εθελοντική ομάδα για όσα αποκομίσαμε από τη δράση.
Ο εκπαιδευτικός
Σαραντούδης Γεώργιος
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Στο πλαίσιο του εορτασμού της 12ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2025, η οποία εναρμονίζεται, όπως κάθε χρόνο, με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας μετέβησαν στο αθλητικό κέντρο Νταλούζ .
Εκεί οι μαθητές/τριες, μεταξύ άλλων, έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια που η κάθε τάξη είχε προετοιμάσει με τον δάσκαλο και τη δασκάλα της. Επίσης οι μαθητές και μαθήτριες έπαιξαν ποδόσφαιρο και βόλεϊ στα ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα του αθλητικού κέντρου.
Ήταν πραγματικά μία επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη που χάρισε στους μαθητές/τριές μας χαρούμενες αθλητικές στιγμές αλλά και ωφέλιμες καθώς ο αθλητισμός, πέρα από τη φυσική άσκηση/δραστηριότητα για τη θωράκιση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την κοινωνική σύνδεση και την ενεργό συμμετοχή στον δημόσιο βίο.
Η εκπαιδευτικός
Γκοβίλα Μαρία
Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών
Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025 στα πλαίσια του εορτασμόυ της Διεθνούς Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας Θεοδωράκη Γεωργία ενημέρωσε τους μαθητές/τριες για τη Νοηματική Γλώσσα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά τα παιδιά και έμαθαν κάποια επαγγέλματα στην νοηματική γλώσσα. Επιπλέον, προβλήθηκαν κάποια βίντεο στα οποιά υπήρχε και η διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ενώ οι μαθητές/-τριες μικρότερων τάξεων απέδωσαν τα λόγια ενός τραγουδιού με τα αντίστοιχα νοήματα. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα όχι μόνο την ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά και να μάθουν περισσότερα πράγματα για την κώφωση ή να τους λυθούν όποιες απορίες υπήρχαν αναφορικά με τα κωφά άτομα. Μέσα από τις δραστηριότητες τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι τα κωφά ή βαρήκοα άτομα δεν υστερούν σε τίποτα, αξίζουν τον σεβασμό μας και έχουν το δικαίωμα να επικοινωνούν με όλους/-ες και να συμμετέχουν ισότιμα και σε όλα τα περιβάλλοντα και τις καταστάσεις. Οι μαθητές/-τριες διασκέδασαν, έμαθαν και δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μόνο με τα χέρια τους τοποθετώντας για λίγα λεπτά τους εαυτούς τους στη θέση των μη ακουόντων.
Η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής του Σχολείου
Θεοδωράκη Γεωργία
Έναρξη Σχολικής Χρονιάς - Αγιασμός
Την Πέμπτη,11/09/2024,πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού για το σχολικό έτος 2025-2026.Μαθητές/τριες,γονείς κι εκπαιδευτικοί παρακολουθήσαμε με ευλάβεια τον π. Θεοφάνη Νούλα εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Καμινίων,τον Πατέρα Δημήτριο Μπιλιανό εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεϊκων καθώς και τον Πατέρα Ιωάννη Πανουτσακόπουλο που τέλεσαν τον Αγιασμό και μας ευχήθηκαν για τη νέα σχολική χρονιά.Στην τελετή παραβρεύθηκαν η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων κα Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καμινίων κος Πανίτσας Ιωάννης και ο Αντιπρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καμινίων κος Λάζαρης Γεώργιος οι οποίοι και ευχήθηκαν σε όλους μας καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με δύναμη και αντοχή ειδικά και μετά τις καταστροφικές πυργαγιές που έπληξαν τις περιοχές μας.
Επίσης παραβρεύθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου αναδεικνύοντας την καλή και αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Συλλόγου Γονέων,Εκπαιδευτικών και Μαθητών. Τέλος, ο Διευθυντής του σχολείου,αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στην τελετή,ευχήθηκε με τη σειρά του για τη νέα σχολική χρονιά,τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και ενημέρωσε γονείς και μαθητές για τον τρόπο λειτουργίας της σχολικής μονάδας.Ευχαριστούμε πολύ τους Σεβαστούς Πατέρες, τους εκπροσώπους των αρχών και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αδιάλειπτη υποστήριξή τους και συνεργασία μας.
Ο διευθυντής Θεοδωρόπουλος Νίκος