“Vijf jaar na het vreedzame BLM-protest in Halle: bewustwording blijft essentieel."
"Een plek die antiracistisch engagement levend houdt en voorziet in historische duiding.”
"Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de BLM-manifestatie in Halle zijn we ter plaatse nog eens poolshoogte gaan nemen en spraken we met passanten. Veel voorbijgangers kenden de Black Lives Matter-beweging en herinnerden zich zelfs George Floyd, maar de meesten waren verrast dat ook Halle in 2020 zo massaal in actie kwam."
Op 25 mei 2020 werd George Floyd door politiegeweld om het leven gebracht. De beelden veroorzaakten wereldwijd verontwaardiging en protest, ook in België. Tienduizenden mensen betoogden, ondanks de coronamaatregelen. Ook in Halle vond op 7 juni 2020 een ingetogen eerbetoon plaats, met die 8 minuten en 46 seconden stilte als beklijvend moment van het vreedzame protest. Sindsdien werd de plek met de koloniale beelden niet langer een plaats van koloniale herinnering, maar is het een plek van bewustwording en antiracisme geworden.
Vijf jaar na de historische BLM-manifestatie in Halle: stilstaan bij de blijvende betekenis
Op zondag 7 juni 2020 kwamen in het stadspark van Halle ongeveer 300 mensen samen voor een ongeziene lokale Black Lives Matter-manifestatie. Dit unieke, vreedzame protest werd gedreven door verdriet en hoop en weerspiegelde de wereldwijde roep om rechtvaardigheid na de brutale dood van George Floyd (‘Ik kan niet ademen’). Het protest leidde in Halle tot een ambitieus dekoloniseringstraject - ondertussen een voorbeeld in Vlaanderen -, met onder meer Leopold II die van zijn sokkel werd gehaald, de plaatsing van duidingsborden en het ontsluiten van informatie op de stadswebsite.
Mijlpaal
Een stilte-moment van 8 minuten en 46 seconden herinnerde aan de tijd die de agent met zijn knie op de nek van de weerloze George Floyd zat, tot hij dood was. “We hadden enkele tientallen mensen verwacht, het werden er honderden. Ongezien en vooral jongeren. Vijf jaar later blijft racisme, in al zijn vormen, een hardnekkig probleem. Maar dat neemt niet weg dat het protest in 2020 wel degelijk iets in beweging zette,” benadrukt een lokale activiste die toen een sleutelrol speelde en de BLM-beweging ziet als een mijlpaal en kantelpunt. “De stappen die toen nadien zijn gezet, zoals de spijtbetuiging van koning Filip en de parlementaire commissie over het koloniaal verleden, tonen dat verandering mogelijk is. Zowat alle maatschappelijke instellingen sprongen op de BLM-kar, waardoor veel loskwam. Black Lives Matter was nooit een pleidooi voor zwarte superioriteit; het draait om gelijke kansen voor iedereen. Ook lokaal blijft dat besef brandend actueel.”
Van touchscreen naar QR-code
Recent besliste het stadsbestuur om de informatie aan de koloniale beelden in het Albertpark voortaan via een QR-code toegankelijk te maken in plaats van het verdwenen digitale scherm te herstellen. “Het digitale scherm mag dan verdwenen zijn, de educatieve functie van deze plek blijft behouden,” zegt Stef Lories van Dekoloniseer Halle. “De QR-code is een handig compromis dat het antiracistisch engagement zichtbaar bevestigt. Deze plek is sindsdien niet langer enkel een herinnering aan het koloniaal verleden, maar ook een mijlpaal die herinnert dat verandering begint met bewustwording, en dat dit blijvend onderhoud vraagt.”
7.06.2020
Halle
7.06.2020
Halle
7.06.2020
Halle
7.06.2020
Halle
Juni 2025
Juni 2025
Juni 2025
Juni 2025
Juni 2025
Juni 2025
Juni 2025
Juni 2025
Zondag 7 juni 2020 :
eerste keer dat in Halle zoveel mensen samen kwamen tegen racisme.
Zondag 7 juni 2020 :
een historische dag.
Zondag 7 juni 2020 :
onuitwisbare herinnering.
Zondag 7 juni 2020 :
wie erbij was,
zal het nooit vergeten.
"Je voelde de hartslag van de geschiedenis. Wij schreven geschiedenis." - Terugblik van een deelnemer.