Koloniale economie & Halle
"België werd rijk door Congo"
De economische ontwikkeling en industriële groei van België gaat hand in hand met de koloniale handel en zaken.
Het kolonialisme ligt aan de basis van het vermogen van de rijkste Belgen en de grote kapitaalgroepen in België.
De economische ontwikkeling in Congo onder het koloniale regime gebeurde in functie van de winsten van koloniale bedrijven. Niet in functie van de ontwikkeling van de Congolese economie, laat staan de ontwikkeling van de Congolese bevolking.
Hieronder drie concrete historische voorbeelden en sporen van de vervlechting tussen 'koloniale economie' & Halle :
Brug van Lecoq ?
Onder meer de aanleg van de spoorwegen in Congo kwam Belgische bedrijven ten goede want het materiaal was van Belgische makelij. De metalen bruggen werden door het atelier Lecoq uit Halle geleverd.
"Les Ateliers de Construction de Hal" in 1898 overgenomen van "Les Ateliers J.L.Lecoq" waren gevestigd waar nu Nederhem in Halle is :"De bedrijvigheid op dit terrein ging reeds van start in 1838. Het was een constructieatelier opgericht door August Lecoq. Er werden treinstellen, bruggen, metalen structuren, spoorwegmateriaal, … vervaardigd. In de volksmond heet de Nederhembrug trouwens ook wel “Brug van Lecoq”, een verwijzing naar de oprichter van het atelier. In augustus 1898 werd het atelier overgenomen door de “S.A. des Ateliers de Construction de Hal” en telde het 400 werknemers. Er werden metaalconstructies gemaakt die geleverd werden in alle continenten! De vestiging in Halle overleefde evenwel de economische crisis van de jaren ‘30 niet." Bron : Info Halle. Stedelijk Informatieblad december 2016, bladzijde 2.
Boten in Halle ?
Er was een tijd dat in Halle boten en vrachtwagens werd geproduceerd voor Congo.
Boten ? Bij Les Nouvelles Usines Bollinckx (°1890) in Buizingen werden onder meer boten - 'Remorques colonial' - gemaakt.
Vrachtwagens ? Met het oog op de ontwikkeling van zijn activiteiten op het vlak van vrachtwagens koopt de firma Miesse in 1926 de “Usines Bollinckx”, die in Buizingen beschikken over productieruimte en zo ontstaat de firma “Automobiles Miesse et Usines Bollinckx”.
Begin Colruyt ?
Waar is het begonnen met Colruyt ?
1928 : "Bakkerszoon Franz Colruyt begint in Lembeek een groothandel in koloniale waren (o.a. koffie, zout, suiker) om kruideniers in het Brusselse te bedienen."
2019 : de Colruyt Group is een toonaangevend bedrijf in België.