el transport públic a santa coloma

La mobilitat en transport públic al nostre municipi va millorar fa 3 anys amb l’ampliació de la zona tarifària a diversos municipis de l’Àrea Metropolitana de manera que ens va permetre pagar només 1 zona per anar fins Barcelona, el cost es reduïa un 50% per la gent que fan ús d’aquest servei. L’altra cara de la moneda va ser l’arribada del Tribut Metropolità, que tanta polèmica va suscitar i que, aparentment, ja ha estat acceptat.

Però encara tenim moltes mancances, una d’elles serien les targetes de transports bonificades (T-16 per a joves, T-4 per a gent gran, i d’altres) que encara no estan incloses a la zona 1. Les persones usuàries d’aquests títols de viatge poden moure’s pel poble i anar cap a Sant Vicenç dels Horts, però necessiten una altra tarja per anar a Sant Boi o a Barcelona.

L’altre gran assumpte pendent és la ampliació del servei d’autobús L76 que facilita la mobilitat dintre del municipi i cap a Sant Boi. El veïnat de Santa Coloma ja hem perdut el compte dels anys que porten reclamant un augment de la freqüència de pas de l’autobús o l’arribada a barris com el de Sant Roc. Fins a on podem saber, doncs la informació tampoc està completa, la licitació d’aquest servei per part de l’AMB que és qui té la competència, es va iniciar al 2017. Inclou serveis a diversos municipis i té un import molt elevat (uns 30 milions d’euros anuals). Desprès de superar diverses reclamacions, va ser adjudicat, per fi, a l’abril de 2021. Es va tornar a apel·lar l’adjudicació al mes de maig i es va aturar de nou el procés. Estem a l’espera de la sentència del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

Resulta ben contradictori que les mateixes administracions que teòricament volen afavorir el transport públic davant el vehicle privat per tal de facilitar la vida a les persones i millorar el medi ambient, no siguin capaces d’articular una solució, encara que sigui temporal, per a oferir aquest servei a la ciutadania. Tothom té dret a poder moure’s sense dependre d’un vehicle privat i tenir accés a drets bàsics com l’educació, la salut o la feina.

Ens consta que la ciutadania no entén aquesta situació i continuarà les seves reclamacions, a les que donem suport. D’altra banda, considerem que l’AMB i l’Ajuntament (i potser també d’altres Ajuntaments afectats), s’han de moure per a que s’agilitzin els tràmits que portin a la solució d’aquests problemes per tal d’avançar cap a un servei de transport públic col·lectiu adaptat a les necessitats del territori. I entretant, si cal, posar en marxa el més aviat possible un servei alternatiu de millora.