5 anys d'Acció

Veníem del sotrac de la crisi econòmica, de les mobilitzacions contra les retallades i en defensa dels serveis públics, contra l’atur i els desnonaments, del 15M i de la demanda d’una nova política. De l’inici de la reivindicacions pel dret a decidir i d’un procés constituent per Catalunya.

En molts pobles i ciutats es van promoure nous processos de confluències locals per agrupar forces progressistes i d’esquerres de cara a les eleccions municipals. A Sta. Coloma de Cervelló aquesta confluència no va ser possible, particularment amb Progrés, candidatura d’origen veïnal que havia evolucionat cap a una EPM ( Entesa per al Progrès Municipal) en l’òrbita de ICV i que feia molts anys que governava de fet a l’ajuntament. Es tractava d’haver pogut combinar l’experiència de gestió municipal amb la incorporació de més gent, ara motivada, a donar un nou impuls a un municipalisme transformador mitjançant un renovat projecte polític local obert a la participació.

Com a conseqüència va aparèixer Acció com a col·lectiu local, els objectius eren impulsar un espai d’intervenció directa de la gent en els afers del poble i una gestió municipal més oberta, eficient i atrevida. Es va constituir una agrupació d’electors/es, model que requereix la recollida d’avals entre el veïnat, per a presentar la candidatura “Acció Ciutadana” a les eleccions municipals del 2015. Els resultats electorals la situen com la segona opció més votada amb 655 vots, un percentatge de vot del 18,6% i dos regidors (i a molts pocs vots del tercer). Es va decidir no pactar per entrar al govern municipal, fer una oposició constructiva i propositiva dins l’ajuntament i seguir promovent, des de fora, diferents iniciatives, la participació en el projecte.

Tot es va anant normalitzant i es van fer evidents les dificultats per a que les propostes i iniciatives presentades per Acció sobre molts aspectes de la gestió municipal i de l’actuació de l’ajuntament, es consideressin per part de l’equip de govern -Progrés, ERC i PDCat- que aplicava sistemàticament el rodet de la seva majoria. A la segona part del mandat es va optar per fer una rotació dels regidors que ens representaven a l’ajuntament per tal de compartir l’experiència institucional entre més persones. També s’anava constatant, com a col·lectiu, les dificultats per a mantenir en el temps la participació.

Al maig del 2019, Acció va decidir tornar a presentar-se a les eleccions municipals i impulsar la candidatura “Acció per Sta. Coloma de Cervelló”, novament com a “agrupació electoral” que obligava a revalidar confiança i suports entre la gent. Es van valorar la feina feta i l’experiència dels 4 anys anteriors amb representació a l’ajuntament, el relleu que s’havia produït a l’alcaldia i renovació de candidats/es en Progrés, l’apertura de ERC que ara impulsava la candidatura “Col·laborem” i l’aparició de noves candidatures. En aquesta ocasió ens definíem a més de com una candidatura municipalista, oberta i diversa, també com una candidatura d’esquerres, ecologista, feminista, sobiranista i republicana. En unes eleccions on el vot va estar molt mediatitzat per les tensions polítiques derivades de la situació política a Catalunya, es van obtenir 352 vots, el 8,8% i una regidora.

Acció és un projecte municipalista local però interessat per la realitat política general, per això ens relacionem amb moviments i organitzacions socials i polítiques amb qui compartim objectius, reivindicacions i lluites. De fet a l’acte polític de l’última campanya electoral van participar una exdiputada de la CUP i una d’En Comú Podem. Al llarg d’aquests anys ens hem relacionat amb altres candidatures semblants d’altres municipis de la comarca i, per exemple, en el seu moment vam participar a la trobada “MUNICILAB” organitzada per Barcelona En Comú. En aquestes últimes eleccions vam relacionar-nos amb la xarxa “Municipalistes per la República des de Baix” i fa poc hem assistit a la “Trobada de Regidors/es” promoguda per la CUP i a “l’Assemblea de càrrecs electes” convocada pel Consell per la República.

Pel que fa al conflicte nacional que vivim a Catalunya, a Acció, on participem persones amb identitats diverses i sensibilitats diferents, compartim com dèiem a la presentació de la candidatura a les eleccions que: “per tenir més llibertats cal defensar la sobirania, el dret a l’autodeterminació i una proposta republicana”. Com a candidatura, dins i fora l’ajuntament, ens hem mobilitzat per denunciar la repressió i a favor del dret a decidir del poble català. Moltes de nosaltres també, hem participat de les iniciatives locals com ara el referèndum 1-O, diferents espais, trobades i assemblees de debat i en la creació del CDR local quan, pel protagonisme de la gent, va aparèixer aquest moviment arreu del territori amb el propòsit de relacionar la lluita nacional i social.