el porta a porta fa tard

A Santa Coloma l’eficàcia de la recollida selectiva de residus està estancada des de fa 20 anys per sota el 40%, la normativa de la Unió Europea obligava a assolir una taxa de reciclatge del 50% el 2020 i existeix la possibilitat de sancions econòmiques si no s’assoleix. La recollida «Porta a Porta» és el nou sistema que s’està implantant a molts municipis per tal de poder superar aquests límits i avançar en la sostenibilitat en la gestió dels residus.


El Ple municipal de novembre de 2021 va resoldre la licitació del nou servei: la recollida de residus «porta a porta» va ser adjudicada a l’empresa local El Rebelde. Últimes notícies indiquen que l’empresa al·lega problemes tècnics per poder implementar ja el nou servei i l’Ajuntament ha proporcionat un nou termini per esmenar la situació; sembla que l’inici de la nova recollida s’endarrerirà fins a l’octubre. L’Ajuntament ja fa tard; si fos per consciència ecològica, aquesta i d’altres iniciatives s’haurien d’haver tractat ja fa temps.


Com a Acció x Sta. Coloma, en principi estem d’acord amb el canvi del sistema, perquè la recollida «Porta a Porta» és el sistema més eficient i el que permet uns percentatges de recuperació de recursos més elevat, com es veu en aquest gràfic encapçalat per Torrelles i Tiana, amb aquest tipus de recollida des de fa anys. La nostra posició al respecte no és nova.


Els canvis d’hàbits no són mai fàcils. La recollida «porta a porta» implica uns canvis força rellevants, en comptes de dipositar els residus en els grans contenidors a voluntat, caldrà conservar-los al domicili, on es rebrà el servei de recollida segons calendari. L’entitat d’aquest canvi provoca que en alguns municipis on s’està implementant es produeixin crítiques i protestes, acompanyats de fenòmens com el “turisme de contenidor” que repercuteix sobre els pobles veïns. En el nostre municipi s’estan recollint signatures per demanar l’anul·lació del nou sistema.


Tothom tenim dret a mobilitzar-nos quan no ens sembla bé una cosa, el veïnat ha de ser escoltat en una actitud flexible per anar adaptant el nou sistema, sense delegar-ho tot a l’empresa contractada, ni carregar tot l’esforç sobre la ciutadania, sinó treballant en corresponsabilitat. El diàleg imprescindible amb la ciutadania ha de permetre arribar a la millor de les solucions.


Més enllà d’actituds electoralistes que poden aparèixer, i de l’esforç ciutadà que serà necessari, des d’Acció creiem que també caldria implementar mesures més aprofundides. Per exemple, taxes més justes com el pagament per generació de residus o canviar la forma de gestió i municipalitzar aquest servei. I, més enllà del reciclatge, desincentivar la producció de residus en origen (ús d’ampolles retornables, canvis de normativa sobre envasat per a la indústria, una gestió diferent per part d’Ecoembes,...). Ens vam declarar ‘poble sense plàstics’ i es van repartir bosses de la compra reutilitzables, però cal anar molt més enllà.