Transparència a l’ajuntament


Parlem-ne!

La transparència, l’accés a la informació pública i el govern obert són principis bàsics que permeten avaluar la qualitat democràtica del funcionament de les administracions públiques, com és el nostre ajuntament.

Des de l'oposició, tenir tota la informació sobre els temes en els que es treballa des de l’equip de govern ens permet estudiar-los, ser crítics i constructius i poder donar informació a la ciutadania des d’una òptica diferent a la del govern. En el nostre municipi, malauradament, no tenim mitjans de comunicació independents, no lligats al govern, a partits o a una agrupació electoral com la nostra.

És evident el volum de temes que es porten des de l’ajuntament i que la transmissió de la informació és una tasca més, però una tasca a la qual se li ha de donar la importància que té – que la ciutadania puguem saber de forma fàcil què es fa des del nostre ajuntament.

Expliquem 3 exemples en els que veiem problemes de transparència;

Els plens: Pèrdues i guanys

Degut a la situació de pandèmia, les reunions de l’ajuntament fa temps que es fan telemàtiques. Això ha aportat un ‘guany’ a nivell de difusió de la informació, cosa que havíem demanat feia temps i és que ara es poden seguir els plens en directe a través de youtube i el vídeo queda penjat a la xarxa.

Durant el ple hi ha un xat on la gent pot fer comentaris, però no es permet consultar aquest xat posteriorment, no entenem perquè. També hem perdut les preguntes que la ciutadania podíem fer al final del ple quan era presencial. Ho hem reclamat diverses vegades, però no se’ns ha fet cas. Per exemple a la Taula de Seguiment de l’emergència climàtica, també de l’ajuntament, es permeten preguntes a través del xat i això aporta riquesa al debat.

Per la nostra part, transmetem comentaris i preguntes dels nostres adherits a través de les votacions i ens comprometem a que la nostra regidora a partir d’ara segueixi el xat i traslladi al ple si hi ha preguntes.

No pot ser que perdem drets! Reclamem recuperar l’espai per a que la ciutadania puguem fer preguntes als plens municipals.

Les actes del Consorci del Pla Director de l’Entorn de la Colònia Güell (PDU)

Fa molts mesos que reclamem tota la informació que l’equip de govern té sobre el PDU (actes de les reunions, pressupost, perfil dels gerents que s’han contractat, informes ambientals ...).

Durant el més fort de la pandèmia vam entendre que era un moment en el que això no tocava i vam postposar les reclamacions. A partir de juny es van reprendre les reunions del Consorci; no ha estat fins a finals de novembre que hem rebut les actes de reunions que van des de 2010 fins ara.

Quan donàvem per fet que aquestes actes havien de ser públiques i que les podíem compartir amb la ciutadania, l’alcaldessa ens respon el següent

“El Consorci el que publicarà al web en quan pugui entrar en funcionament (s’està duent a terme ara mateix la licitació dels treballs del servei de comunicació) seran els acords de les diferents sessions, ja que segons la Llei de transparència el que ha de publicar és això segons ens informa la secretaria del Consorci.

A vosaltres, en tant que sou regidors i regidores, teniu accés a l’acta sencera atesa la participació de membres de l’equip de govern de Santa Coloma de Cervelló, i per tant, si ho demaneu com a regidores tal i com heu fet, teniu un accés privilegiat en base a l’article art. 164 DL 2/2003, i és per aquest motiu que heu de signar el compromís de confidencialitat amb una sèrie de compromisos respecte a la informació de la que disposeu com a càrrecs electes.

Segons m’informa la secretària del consorci, tan bon punt s’adjudiquin els treballs de comunicació es donarà accés al web amb tota la informació pública subjecte a la Llei de transparència.”

No entenem perquè encara no tenim tota la informació i perquè no es publiquen les actes de les reunions d’un consorci que es financia amb diners públics. Què amaguen!?

Farem les consultes legals pertinents sobre aquest tema.

La comissió d’habitatge

L’accés a l’habitatge a Santa Coloma, és un tema que des d’Acció ens preocupa i ho hem manifestat en diverses ocasions (per exemple en aquest article a l’Actualitat o al nostre Butlletí).

A principis de 2019 des de l’ajuntament es va organitzar una comissió d’habitatge i es va contractar una cooperativa per dinamitzar-ho, això es va anunciar a l’Actualitat i en la notícia es deia;

“L’objectiu final de la Comissió és definir una política municipal d’habitatge a través d’un procés participatiu, que podria desembocar en l’elaboració d’un Pla Local d’Habitatge.

Al llarg d’aquest procés, en fases següents, s’incorporaran també espais de participació oberts a la ciutadania, a les entitats i a altres col·lectius rellevants del municipi, per tal d’incloure punts de vista diversos i que millorin les propostes finals de la comissió.”

El procés es va quedar paralitzat en la participació dels regidors i tècnics. L’aposta principal que hem vist de moment per part de l’ajuntament en temes d’habitatge és construir sobre terrenys agrícoles a l‘entorn de la Colònia Güell.

Hem reclamat que es publiquin les conclusions d’aquella comissió que va acabar fa més d’1 any i mig i no hem rebut res.

L’accés a l’habitatge és un dret i cal treballar des de l’ajuntament per defensar-lo!

Cal recordar que l’Ajuntament és deu a la ciutadania i ha d’estar al nostre servei. I que la informació és un dret!