Com gestionem el patrimoni ?

El patrimoni i la seva gestió és un tema recurrent a Santa Coloma de Cervelló, i és normal, en tenim molt i de gran qualitat en el cas del patrimoni natural i de l'històrico-arquitectònic. Són moltes les coses a dir de l'agressió que comportarà al patrimoni natural l'ocupació de l'entorn de la Colònia Güell amb el desenvolupament del futur PDU, però és de la gestió del patrimoni històrico-arquitectònic la raó d'aquest article.

Què cal fer amb el patrimoni? ...suposo que la majoria estem d'acord amb que cal protegir-lo. És aquest consens el que porta a les administracions públiques a la necessitat de cercar la forma de finançar el manteniment i restauració del patrimoni arquitectònic ...i aquí comença el problema, l'Ajuntament es pregunta d'on pot treure els diners per arreglar tants edificis,... i com el pressupost local és de mínims, doncs cerca les solucions fora del poble.

I és en aquest moment del procés de gestió, la decisió de demanar ajudar econòmica fora, quan s'entra en un procediment que lluny de solucionar el problema, l'empitjora. Per explicar-ho faré servir un dels últims casos que hem tingut al poble: la reforma de la coberta de la masia de Can Roc. En aquest cas s'arriba a la conclusió tècnica de que la coberta està en mal estat i per tant, abans de fer ús públic de l'edifici, cal arreglar-la. I ja tenim aquí la primera despesa, la redacció del projecte de rehabilitació, projecte que s'encarrega a "especialistes" en rehabilitació, i què fan? .... es decideix desmuntar i reconstruir tota la coberta existent (amb materials el més semblants als originals) que traduït en cost arriba a un total de 284.000 € !!!

Davant aquests preus el nostre govern local sembla que no pot fer una altra cosa que guardar el projecte i esperar a que caigui del cel algun tipus de subvenció. Aquest mateix procés és el que s'està fent a l'Escola Modernista i la Casa del Mestre de la Colònia Güell, que s'està rehabilitant poc a poc a mida que s'aconsegueixen subvencions. En aquest cas s’estan seguint criteris de rehabilitació integral mitjançant un projecte redactat fa més de cinc anys que, a la seva vegada, es va encarregar per resoldre allò ja definit en un estudi de patologies de fa 14 anys; tots dos documents redactats pel mateix equip d'arquitectes que el recent projecte de rehabilitació de la coberta de la masia de Can Roc.

Ja es pot veure que amb aquest procediment és impossible mantenir i restaurar tot el patrimoni de Santa Coloma, així que la primera reflexió que caldria fer és si les decisions tècniques d'aquests projectes són encertades, ...potser no se li pot demanar a construccions del segle XIV els mateixos requeriments que li demanem ara als edificis per a l'ús públic, ja que suposa enderrocar-lo tot i fer-lo de nou amb aparença d'antic, creant una espècie de "patrimoni fake". Fent servir una broma que utilitzem per explicar-ho: és com si per mantenir les Coves d’ Altamira esborréssim totes les pintures i les tornéssim a pintar amb una pintura del segle XXI que aguanti els flashos de les fotografies dels turistes.

Però deixant de banda la reflexió al voltant de les decissions tècniques (sempre difícils de criticar en aquest sistema sobreproteccionista en el que vivim), potser cal tornar a aquell moment en el que la protecció del patrimoni es va convertir en un problema a resoldre. Potser cal deixar de veure-ho com un problema i veure-ho com una oportunitat. Potser el patrimoni no només cal conservar-lo, potser cal posar-lo a disposició de la ciutadania com a matèria prima pel desenvolupament dels seus projectes col·lectius. Potser la solució no està fora, potser està a dins. Potser podríem tornar a proposar concursos d'idees per posar en valor els edificis patrimonials, tal com va fer Acció a la legislatura passada. Potser cal posar en dubte els usos que de forma automàtica pensem per aquests edificis, en un moment on cal habitatge social o altres necessitats d'emergència social. Potser la gestió pública del turisme local ajudaria a posar en valor aquests edificis i obriria camins per a la seva rehabilitació. Potser....

Inici