Què passa amb el PDU de la Colònia Güell

10 preguntes freqüents i les nostres respostes.

1. Què és un PDU?

Un pla director urbanístic (PDU) és una figura de planificació urbanística del territori que la Generalitat fa servir en ordenacions d'abast supramunicipal. Si en voleu saber més podeu llegir a l'enllaç "què és un pla director urbanístic" de la pàgina web del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

2. Per què no estem d'acord amb els PDU?

Perquè pensem que aquesta eina de planificació urbanística s'està fent servir per evitar altres planejaments de rang superior que poden obstaculitzar el creixement urbanístic amb criteris ecològics sensibles a la ocupació dels espais lliures d'edificació, com per exemple el nou PDU metropolità. En els darrers dies el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat un PDU a l'Hospitalet i un altre a Sant Boi, Gavà i Viladecans.

Nosaltres estem d'acord amb la valoració que fa SOS Baix Llobregat i l'Hospitalet i que podeu llegir al següent enllaç: Les sentències d'anul·lació dels PDU donen a l'AMB l'oportunitat de replantejar el futur PDU metropolità.

3. Per què el PDU de l'entorn de la Colònia Güell no és una bona solució pel desenvolupament local?

Pensem que la única opció de planejament realment ecològica és NO créixer en taca d'oli sobre l'espai natural. Precisament va ser una economia basada en el creixement urbanístic una de les culpables de la crisi de l'any 2008 i pensem que la crisi pandèmica que estem vivint també ens dona lliçons de com la nostra relació amb l'entorn natural ha de ser d'una altra forma, menys agressiva. A l'abril del 2019, la gent d'Acció vam fer una reflexió, per nosaltres encara vigent, al voltant del que suposa aquest PDU. La podeu llegir a aquest enllaç: ATUREM el PDU de l'entorn de la Colònia Güell

4. Per què no és bona solució per l'habitatge de joves i famílies que no volen marxar del poble?

Crear nous habitatges en un espai natural, a més de no ser una solució ecològica, és la solució que interessa als que faran beneficis amb aquesta promoció perquè és molt més fàcil i barat construir en un terreny pla fora de l'espai urbà consolidat. Pensem que abans d'ocupar espais naturals cal fer servir els habitatges buits, requalificar en habitatge el sostre en desús (per exemple les construccions industrials), i fer servir l'obra nova per solucionar altres problemes urbanístics de la ciutat mitjançant petites promocions que millorin l'espai urbà ja construït. I si després de provar aquestes opcions encara cal habitatge, llavors parlem de com créixer. I si cal créixer, segur que el lloc no és un connector ecològic, tal com està definit l'entorn de la Colònia Güell en el PTMB (Pla Territorial Metropolità de Barcelona).

Si voleu saber-ne més del que proposàvem abans de l'aparició d'aquest PDU, podeu llegir aquests articles que vam escriure els anys 2016 i 2017 al nostre butlletí "Gent d'acció":

L'accés a lhabitatge de la gent jove

Els plans pel nostre entorn

Necessitem habitatge social

5. En quin punt està ara el PDU de l'entorn de la Colònia Güell?

En aquests moments s'ha acabat el procés de selecció de l'equip redactor del PDU. L'equip guanyador és una unió temporal (UTE) de 3 empreses, entre les quals destaca la coneguda Mediapro (grup del sector audiovisual) mitjançant MediaUrban, la seva "agència de creació de continguts urbans". A MediaUrban l'acompanyen en l'adjudicació l'empresa de Bèlgica BUUR que segons la seva pàgina web són "planificadors urbans apassionats". La tercera empresa de la UTE és Urban Land & Projects, despatx d'advocats de dret administratiu. Si voleu conèixer la nostra opinió sobre aquesta adjudicació, la podeu llegir aquí: El PDU de l'entorn de la Colònia Güell avança

6. En quin punt està el procés participatiu que s'havia de fer abans de la redacció del PDU?

Aquest procés participatiu ja no es farà abans de la redacció del PDU perquè la redacció ja ha començat. Dins del procés de contractació han fet un annex per contractar "el suport documental i tècnic en els processos de participació ciutadana al llarg de l'execució del contracte". Podeu veure tota aquesta informació en aquest enllaç al portal de contractació pública de la Generalitat: redacció del PDU de l'Entorn de la Colònia Güell


7. Per què no estem d'acord amb el procés participatiu que es farà?

Creiem que no és una participació real si no es pot proposar qualsevol opció, com per exemple dir que NO volem construir en el Entorn de la Colònia Güell. Pensem que les decisions majoritàries haurien de ser vinculants per la redacció del PDU, i en aquests processos professionals i guiats de participació no es recullen les opinions majoritàries de la població. Caldria una consulta popular o referèndum per prendre les decisions més importants. Segons la informació que hem anat obtenint a partir de diferents preguntes al govern de l'Ajuntament i al consell assessor urbanístic, entenem que construir és una decisió que ja està presa. Desenvolupem aquests arguments en aquest article que vam escriure al març del 2019: Com es prenen les decisions urbanístiques a Santa Coloma

8. Per què el PDU no és millor que l'antic Pla de l'Entorn?

Es dona la paradoxa que l'antic Pla de l'Entorn protegia en certa forma aquest espai perquè era un pla inviable econòmicament. Efectivament era un Pla que feia una gran agressió a l'espai natural però les condicions aprovades en el pla (costos d'urbanització de carrers, rieres, vials, 50% d'habitatge VPO...) no donava beneficis, per tant ningú ho tirava endavant. Tal com ens van dir al Consell Assessor Urbanístic, el nou PDU es fa per desencallar els planejaments que no es poden desenvolupar. Pensem que qualsevol planejament que ocupi l'espai natural, és igual de dolent, sigui rentable o no.

Si voleu conèixer l'antic Pla de l'Entorn que substitueix el nou PDU el podeu veure en aquest enllaç:

Pla parcial urbanístic residencial de l'entorn de la Colònia Güell

I si voleu veure l'impacte en la mobilitat que comporta 1400 habitatges en aquest lloc, aconsellem veure les carreteres en l'estudi de mobilitat d'aquest Pla parcial en aquest enllaç:

Estudi d'avaluació de la mobilitat generada

9. Com podem ajudar a protegir l'entorn de la Colònia Güell?

Des de fa un temps existeix la Plataforma "Salvem l'Entorn de la Colònia Güell", pensem que és l'espai on la gent pot participar des d'un punt de vista veritablement ecològic i participatiu en la defensa d'aquest territori.

Si us interessa podeu veure la tasca que fan en el següent enllaç: Salvem l'entorn de la Colònia Güell

10. Com podem ajudar a defensar el territori del Baix Llobregat davant l'especulació urbanística?

"Salvem l'entorn de la Colònia Güell " forma part de "SOS Baix Llobregat i l'Hospitalet", que agrupa diferents plataformes veïnals i ecologistes que defensen el territori davant aquesta ofensiva d'especulació immobiliària.

Podeu veure qui són i què proposen en el següent enllaç: SOS Baix Llobregat i l'Hospitalet