Het team Redelijk Eigenzinnig was redelijk uniek binnen Onderzoekende School?!. Niet de gebruikelijke secundaire school stond centraal, maar wel een opleidingsonderdeel van de VUB. De twee enthousiaste onderwijsbegeleiders Linde en Sophie gingen dit jaar de uitdaging aan om probleemgestuurd onderwijs (PGO) te integreren en dat was dan ook meteen het centrale thema voor het onderzoeksteam.

Bijzonder veel vragen werden aan het begin van ons traject gesignaleerd: ‘Hoe zal de interdisciplinaire samenwerking van studenten verlopen?’, ‘Op welke manier kom je tot een uitdagende probleemtaak?’, ‘Welk soort begeleiding is vereist?’, ‘Op welke manier draagt deze onderwijsmethode bij aan de realisatie van de leerdoelen waarrond het opleidingsonderdeel is opgebouwd?’, ‘Hoe kunnen we meer authentiek onderwijs vormgeven?’ etc. Na verschillende vergaderingen en een bevraging bij de studenten, besloot ons team om na te gaan wat het effect is van meer doelgericht ontworpen werkvormen en hulpmiddelen op de 'kritische reflectie' en het 'maatschappelijk engagement' van de studenten(teams).

Er werden een aantal gerichte interventies gedaan voor het vormgeven van het onderwijsmateriaal (het 'moduleboek') en de onderwijsmethoden (de 'werkcolleges') van het tweede semester en we gingen na wat de effecten hiervan waren op de leercurve en tevredenheid van de studenten. Dat deden we aan de hand van een survey en rubric-scoring van de portfolio's die door de studententeams werden ingediend. De reis die ons team maakte door dit onderzoekstraject heen, stond ons toe de leerdoelen, het onderwijsopzet en de onderwijsmethoden van het opleidingsonderdeel verder te optimaliseren.

Onderzoekend team: Cedric, Ilja, Joke, Jozefien, Linde (coach), Michiel, Sophie (coach)

Studenten

Michiel De Proost

Na een opleiding filosofie en genderstudies besloot ik om mijn studieparcours af te ronden met de specifieke lerarenopleiding niet-confessionele zedenleer. Geïnspireerd door Bell Hooks was ik namelijk benieuwd naar de mogelijkheden van educatie als vrijheidspraktijk. Toen ik bij een infomoment over Onderzoekende School?! vernam dat er praktijkonderzoek zou verricht worden bij Redelijk Eigenzinnig, was ik meteen gefascineerd. Ik kreeg de kans om de werking van het vak met een kritisch team te onderzoeken. Dat hierbij ook nog gestreefd werd naar eenheid van theorie en praxis sprak mij enorm aan.

Bruggenbouwer

Cédric van Drieberge

Ik had de unieke ervaring om in twee onderzoekende teams aan de slag te gaan met twee totaal verschillende onderwerpen. Bij het team Redelijk Eigenzinnig hebben we als team gefocust op de kritische reflectie en het maatschappelijk engagement van de studenten binnen probleemgestuurd onderwijs. Er zijn acties uitgevoerd om studenten meer te ondersteunen en als product kwamen we tot een rubric die zou kunnen dienen als hulpmiddel voor de evaluatie. In dit team zijn we vaak de diepte ingedoken aan de hand van literatuur of gesprekken over wat het betekent om een kritische en maatschappelijke geëngageerde student te zijn. Al met al een zeer boeiende ervaring!