Brutus

BRUTUS is een project van de Universitaire Associatie Brussel waarbij studenten uit het hoger onderwijs (EhB en VUB) ingezet worden om leerlingen uit middelbare scholen te begeleiden in het leerproces voor een bepaald vak. Dit kan gaan van huiswerkbegeleiding, leren leren of het herhalen van leerstof. Het project biedt enorm veel voor leerlingen die vinden dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Leerkrachten die vinden dat één van hun leerlingen wel eens zo een BRUTUS-les zou moeten bijwonen kunnen dat ook. Het kan dus zowel verplicht als op eigen initiatief zijn dat leerlingen aan dit project mee doen. De sterktes van dit project zijn dat leerlingen er gebruik van kunnen maken om hun punten te zien stijgen maar beginnende leerkrachten kunnen hier ook enorm veel uit leren. Het is eigenlijk een perfecte kans om te weten te komen wat je sterktes en zwaktes zijn zowel voor leerlingen als beginnende leerkrachten. Het is dus een mooie samenwerking waar het leren centraal staat. Het voordeel van dit project is dat je veel vrijer bent in de manier waarop je de leerstof herbekijks of de leerlingen iets probeert bij te brengen. Op het einde van de dag is het enige dat belangrijk is dat de leerlingen er effectief iets aan hadden. Wat belangrijk is is dat het leren versterkt wordt, dat de motivatie omhoog gaat en dat die ervaring op zich leerrijk maar ook leuk kan zijn. Dat het voor de leerlingen duidelijk wordt dat leren leuk kan zijn.

Robin Sel

Mijn ervaring met het project is alleszins wel positief. Ik heb er veel geleerd maar ook veel plezier aan beleefd. Mijn band met de leerlingen werd elke les sterker en sterker en ik denk dat dat iets is waar elke leerkracht naar streef. Wat mij echt het vrolijkst maakte was dat ik de leerlingen effectief heb geholpen. Hun motivatie ging omhoog, ze waren geïnteresseerd in het vak en ze vertoonden inzicht. Dingen die in het begin nog werkpunten waren. Natuurlijk voor hen het allerbelangrijkst was dat die punten omhoog gingen. Wat ons ook samen lukte en dit door de manier waarop ik hen les gaf. Dat is wat ik steeds wens te bereiken en het geeft mij enorm veel zin om in het onderwijs te stappen. Als ik leerlingen op deze manier kan helpen geeft mij dat enorm veel voldoening.

Jonas Vercoutter

Ik ben laatstejaarsstudent aan de VUB. Dit jaar ben ik mijn twee opleidingen aan het afronden: de specifieke lerarenopleiding aardrijkskunde en de master geografie (profiel: ruimtelijke analyse van de omgeving). Na 6 jaar studeren verlang ik meer dan ooit naar het afstuderen. Het aanvatten van de stages dit academiejaar voelde dan ook als een verlossing van het klassieke studeren. Aangezien ik al mijn volledige schoolloopbaan graag wiskunde doe, koos ik dit vak als tweede vakdidactiek. Na de lessen vakdidactiek in het eerste semester, werd ik nu dus voor de leeuwen (lees: welpen) gegooid. Ik kan terugkijken op een leuke en leerrijke stage. Het is fijn om eens les te geven op maat van een kleine groep leerlingen, zonder druk van de leerplannen. Ik moest vaak improviseren, omdat de leerlingen op het laatste moment een toets of een taak wouden bespreken. Hier wordt je als leerkracht echter sterker van. Via deze sessies heb ik beter leren omgaan met zwakke leerlingen, wat een onmisbare vaardigheid is voor elke leerkracht. Ik ben blij dat ik deel mocht uitmaken van dit prachtig project!

Jana Sorel

Ik ben Jana, een geografe met een hart voor kinderen en jongeren. Dit jaar besloot ik dan ook om de SLO te volgen om beide passies te combineren. Tijdens deze opleiding kreeg ik de kans om aan het BRUTUS-project te participeren. Ik deed dit voornamelijk omdat ik leerlingen wilde helpen hun drukke leven te organiseren. Zelf heb ik ook een drukke tijd achter de rug, waarin ik mijn hobby’s, een studentenjob én school combineerde. Ik wilde de leerlingen dan ook helpen om de motivatie terug te vinden door hen te begeleiden. In dit project heb ik mezelf én de leerlingen zien ontwikkelen, hoe mooi is dit?!

Taaltutoring

Voor het tutorproject werden er studenten gerekruteerd die dienen als begeleider bij het tutorlezen van de Scholengroep Brussel. Ik heb leerlingen ondersteuning geboden bij hun leerproces. De leerlingen krijgen deze begeleiding omdat ze vaak oefenkansen missen in het Nederlands. Deze tutorstage loop ik in de Toverfluit te Sint-Jans-Molenbeek. In deze school kan je terecht voor diverse studierichtingen in alle graden en onderwijsvormen. De school heeft twee locaties, namelijk een ‘school for business’ te Molenbeek, een andere voor opleiding binnen de verzorgingssector te Anderlecht.

Tijdens de leessessies kregen de leerlingen een oefenvorm rond een vrij thema en een opgelegd thema. Voor de vrije thema’s heb ik me gebaseerd op hun schrijfopstel dat ze in het begin van het schooljaar moesten maken. In dit opstel schrijven de leerlingen hun hobby’s en voorkeuren neer. Het leek me interessant teksten te zoeken rond hun interesses om hen zo gemotiveerd te maken.

Er zijn veel verschillende thema’s aan bod gekomen zoals sport, koken, vakantie, Disneyland, etc. Mijn leerlingen vonden het vooral leuk om in competitievorm te werken waardoor deze ook vaak naar voor kwam.

Lore De Lombaert

In totaal moest ik drie leerlingen begeleiden; Cansel, Nordine en Seda. In het begin van de sessies ging ik er volledig voor. De leerlingen deden super goed mee en er was een zeer aangename sfeer. Er werd creatief aan de slag gegaan met de teksten en ik bood verschillende tekstsoorten aan. Onze stagebegeleider verwachtte wel heel veel van ons waardoor er enorm veel tijd kroop in de voorbereiding, zoals van knippen, plakken, naar de bib gaan, naar de winkel gaan, printen, knutselen ect. Dit was niet altijd goed te combineren met mijn andere vakken en thesis. Maar ik deed steeds enthousiast mee tijdens de sessies en probeerde dit over te brengen op de leerlingen. Ik heb er ook altijd een persoonlijke draai aan proberen te geven en sport te integreren in de opdrachten.

Schrijfcoaching

‘There’s no such thing as good writing. Only good rewriting.’

Deze quote van de Engelse schrijver Robert Graves vat het uitgangspunt van het Schrijfcoaching-project perfect samen. Het project helpt leerlingen bij het verbeteren van hun schrijfvaardigheid via functionele schrijftaken en coaching op maat. Onder leiding van pedagogisch begeleider Frank Delaere, taalcoördinator Kaat Cockx en leerkracht Nederlands Jasmina Sans gingen studenten Carolien Moons, Lisa Van Herck, Melissa Van Lindt en Ernst Verbeek als schrijfcoaches aan de slag in het Atheneum Go! for Business in Molenbeek. De schrijfcoaches begeleidden elk een groepje leerlingen uit het vierde jaar Economie-Moderne Talen. Het programma was opgebouwd volgens het blended learning-principe. Concreet ging het om een mix van begeleiding op afstand (via Smartschool) en contactmomenten. Tijdens de les Nederlands maakten de leerlingen schrijftaken die ze uploadden op Smartschool. Er werd bijzondere aandacht besteed aan de functionele aard van de taken: de onderwerpen moesten zo goed mogelijk aansluiten bij de vaardigheden die de leerlingen nodig hebben in het dagelijkse leven. Vervolgens verbeterden de coaches de taken aan de hand van een kleurencode en gerichte kanttekeningen. De leerlingen kregen nadien de kans om hun tekst te herschrijven aan de hand van de feedback. Tijdens de contactmomenten gingen de coaches aan de slag met oefeningen die aangepast waren aan de specifieke schrijfproblemen van de leerlingen. Ook hier werd steeds rekening gehouden met functionaliteit: de oefeningen waren inductief, doelgericht en ingebed in een levensechte context. In totaal werden er vijf contactmomenten georganiseerd en maakten de leerlingen vier schrijftaken.

Carolien Moons

Ik ben nu nog student, maar binnenkort leerkracht in het secundair onderwijs. Vorig jaar rondde ik de opleiding Taal- en Letterkunde (Nederlands-Engels) af aan de VUB en dit jaar behaal ik mijn lerarendiploma voor Nederlands en geschiedenis. In lijn met mijn diploma Nederlands wou ik voor mijn verbredende stage graag deelnemen aan het project tutoring. In het eerste semester ging ik aan de slag op het Atheneum Go! for Business in Molenbeek als leescoach. In het tweede semester werd ik in het kader van Brede School schrijfcoach op dezelfde school. Tijdens beide stages begeleidde ik leerlingen op maat om hun lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren.

Lisa Van Herck

Ik volg de SLO Talen (Nederlands-Engels). Voordien studeerde ik Taal- en Letterkunde en Journalistiek. Ik koos voor het Schrijfcoaching-project omdat ik graag wilde weten hoe ik leerlingen beter kon leren schrijven. Tijdens de andere stages is er immers weinig tijd om dieper in te gaan op onderwijsmethodes die focussen op de verschillende vaardigheden. Dankzij de schrijfcoaching heb ik voor het eerst via blended learning gewerkt. Verder heb ik evaluatietools leren kennen die leerlingen helpen bij het verbeteren van hun schrijfvaardigheid. De kennis die ik heb opgedaan ga ik later in mijn eigen klas toepassen.

Ernst Verbeek

Eigenlijk is de doelstelling van deze module het leraarschap in een breder perspectief te zien dan alleen de verantwoordelijkheid van een leerkracht tegenover de lerende, maar bij dit project heb ik zelf vooral geleerd hoe ik mijn didactische vaardigheden moet verbeteren, wat voor mij evenwel een goede ervaring was. Vooral de feedback sessies waren daarbij erg nuttig. Wat op mij een positieve indruk heeft achtergelaten is de commitment en empathie van de studiebegeleiders als leerkrachten t.o.v. hun leerlingen. Wat ik me ook gerealiseerd heb, is dat de brede keuze aan mogelijke onderwerpen bij het werken met schrijftaken een goede manier is om veel VOETen aan bod te laten komen.

Melissa Van Lindt

Ik ben een historica die er vorig jaar voor koos om de lerarenopleiding te volgen. Voor mijn verbredende oefenstage (VOS) ben ik als schrijfcoach aan de slag gegaan in het KA Molenbeek. Dit was een zeer verrijkende stage. Het was zeer boeiend om met een klein groepje leerlingen – in mijn groepje zaten drie toffe madammen – aan de slag te kunnen gaan. Zowel over mezelf, als over mijn leraarschap en natuurlijk ook over het motiveren en begeleiden van leerlingen op een persoonlijke basis leerde ik veel bij. Het was een project met een groot aantal uitdagingen, waarbij het voor mij zeer duidelijk werd waarin ik nog kan groeien als leraar.

Sporttutoring

Mijn tutee zit in het 5de middelbaar (Humane Wetenschappen). Samen met mijn mentor heb ik mijn tutee de afgelopen maanden begeleid tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding. Mijn tutee leidt aan spatiale diplegie cerebrale parese waardoor hij motorisch beperkt wordt. Hij fuctioneert volledig autonoom, wordt niet begeleid door een buddy of iets dergelijks. Aan de hand van de redelijke aanpassingen die ik uitwerkte, gebaseerd op verschillende principes, trachten we hem te includeren in de les, met succes.

Elke De Maeght

Ik ben 2de Master Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen. In deze opleiding krijgen wij de kans om bovenop onze afstudeervariant binnen de master, een extra minorprogramma af te werken. Op die manier kunnen we ervoor kiezen een lerarenopleiding te volgen. Deze lerarenopleiding bracht mij in contact met mijn zorgleerling. Mijn tutee is ondanks zijn beperking een enorm gedreven jongen en stond open voor elke oplossing die je hem aanreikte. Ik heb geleerd dat kleine aanpassingen een wereld van verschil kunnen maken, dat je als school en als leraar een meerwaarde betekent en cruciale rol speelt en dat leerlingen met een beperking -mits de juiste begeleiding- enorm veel kunnen bereiken.

In kader van mijn verbredende oefenstage werd ik als tutor tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding ingeschakeld om ondersteuning te bieden aan een tutee met een bepaalde leer- of gedragsstoornis, resulterend in een voor hem moeilijker leerproces. Het doel was enerzijds om een band te ontwikkelen met de leerling door meer te weten te komen over zijn interesses tijdens en buiten de lessen LO en anderzijds om de gehele omkadering van de school in kaart te brengen. Gaande van welke maatregelen genomen worden om de ontwikkeling van de leerling te stimuleren alsook kennis te maken met de personen door wie hij begeleid wordt.

Het project zelf verliep tijdens het 2e semester in het Koninklijk Atheneum Vilvoorde, grotendeels tijdens de les van de betreffende tutee maar ook deels daarbuiten. De leerling in kwestie is een jongen uit de tweede graad die kampt met een ontwikkelingsstoornis namelijk ASS. De grootste kenmerken hieromtrent omvatten problemen op gebied van sociale en communicatieve ontwikkeling. Een doel hierbij was dan ook om na te gaan hoe deze leerling gemakkelijk geïncludeerd kon worden in de les.

Dries Thiry

Mijn naam is Dries en ik ben student Lichamelijke Opvoeding aan de VUB, afstudeerrichting fysieke activiteit, fitheid en gezondheid. Ik ben uiteraard geïnteresseerd in alles wat met beweging en sport te maken heeft. Zelf ben ik reeds 7 jaar actief als jeugdtrainer basketbal waardoor ik met heel wat jongeren in contact geraak. De ervaring die ik heb opgedaan tijdens deze stage, dewelke heel aangenaam als leerrijk was, zal dus niet enkel invloed hebben op mijn toekomstige prestaties als leerkracht, maar ook ver daarbuiten.