Voor het tweede jaar op rij engageerde een aantal leerkrachten van het KTA Jette zich voor Onderzoekende School?!. In 2015 maakte deze school een ommezwaai van traditionele examens naar permanente evaluatie in de eerste graad van de B-stroom. Dit jaar volgde ook de tweede graad BSO. Zowel voor leerkrachten als leerlingen was dit een moeilijke overgang. Vorig jaar boog een onderzoeksgroep zich over de betekenis van permanente evaluatie. Dit jaar gingen wij dieper in op de concrete uitwerking van permanente evaluatie in de klaspraktijk en de communicatie naar leerlingen toe. De leerkrachten testten heel wat evaluatievormen uit in de klas en dit resulteerde, samen met een theoretisch deel, in een handleiding voor leerkrachten over permanente evaluatie in KTA Jette. De leerlingen werden in een aantal focusgroepen bevraagd over hun mening omtrent (permanente) evaluatie. Met behulp van deze resultaten werd een folder ontwikkeld om leerlingen en ouders te informeren over permanente evaluatie op het KTA Jette.

Onderzoekend team: Annie, Anabel, Charlotte, Edith, Els, Inez, Inge, Jinte, Julie, Kathleen, Lies, Mersédes, Tamara, Teresa, Vanessa, Jinte

Studenten

Jinte Vanden Driessche

Na de eerste sessie bleek duidelijk dat er zowel bij leerlingen als bij leerkrachten heel wat verwarring leefde m.b.t. permanente evaluatie. We hebben onszelf dan ook voornamelijk tot doel gesteld om de verwarring weg te werken. We hebben hiervoor meermaals samen vergaderd. Steeds met het doel voor ogen en enkele leidende vragen in gedachten: wat is permanent evalueren? Hoe kunnen we deze leermethode verduidelijken voor zowel leerlingen als leerkrachten? Wat vinden de leerlingen van deze methode van lesgeven? De sessies van het onderzoekende team liepen niet altijd van een leien dakje. Het team bestond uit een grote groep mensen met veel verschillende persoonlijkheden en dat zorgt soms voor wrijvingen. Toch gingen we ervoor en ieder van ons hield het doel voor ogen om samen een betere leeromgeving creëren voor onze leerlingen. Op die manier eindigden we met verschillende tools en initiatieven waarmee we de kwaliteit van de permanente evaluatie probeerden te verhogen en het begrip permanente evaluatie trachtten te verduidelijken.

Teresa Verschueren

Ik besloot na het afronden van mijn studie Agogische Wetenschappen, de specifieke lerarenopleiding te volgen aan de VUB. Ik stapte in het Onderzoekende School?! verhaal, niet alleen omdat ik geloof in de kracht van een team, maar ook omdat ik graag verder kijkt dan het traditionele evaluatiesysteem. Met het Onderzoekende School?! team van KTA Jette aan de slag gaan rond permanente evaluatie, dat zag ik zeker zitten. Samen met Anabel zette ik voornamelijk mijn schouders onder het ontwikkelen van een tool om de communicatie omtrent permanente evaluatie voor de leerlingen te verbeteren.

Anabel Wilboorts

Vanuit mijn vooropleiding Agogische Wetenschappen ontwikkelde ik een grote interesse in maatschappelijke en sociale veranderingsprocessen. De kracht van onderwijs en vorming hebben daarbij altijd veel aandacht gekregen. In het project Onderzoekende School?! kreeg ik de kans om zo’n veranderingsproces binnen het onderwijs mee vorm te geven. Ik stelde me al langer vragen bij de effectiviteit van het traditionele evaluatiesysteem. In mijn eigen middelbare school werd ook gewerkt met een ander evaluatiesysteem, waardoor ik destijds al in aanraking kwam met ‘hoe het anders kan’. Vanuit mijn eigen ervaring op school en mijn opleiding aan de VUB werd ik dus geprikkeld om mee in dit project te stappen.

Bruggenbouwer

Inge Bogaert

Op KTA Jette werd dit jaar het onderwerp ‘permanent evalueren binnen beroeps- en technisch onderwijs’ naar voor gebracht. Het was meteen duidelijk dat het afbakenen van de onderzoeksvraag een grote uitdaging met zich meebracht, voornamelijk binnen een grote groep van leraren. Maar het enthousiasme om samen naar oplossingen te zoeken bracht de verwachtingen en de dromen alsnog in dezelfde richting. Daarnaast was het niet eenvoudig om steeds het belang van het onderzoek voor het leerproces van de leerlingen voorop te plaatsen. Deze taak werd opgenomen door de studenten van EhB en VUB binnen het onderzoekende team. Zij brachten zeer plichtsbewust het perspectief van de leerlingen binnen in het team. Nog meer communicatie en afstemming van acties en resultaten tussen leerlingen en het onderzoekende team lijken een meerwaarde voor het creëren van een bredere leeromgeving voor alle leerlingen.

Dit jaar werd ik voor de eerste maal geïntroduceerd in het proces van Onderzoekende school?!. Ik was heel benieuwd naar hoe de uitwerking van zulke professionaliseringsinitiatieven op school zou aangepakt worden. Over het algemeen is mijn indruk na dit eerste jaar dat de meerwaarde vooral zit in het samenwerken binnen het schoolteam, maar ook door overleg met andere trajecten van Onderzoekende School?!. Het geeft de school de mogelijkheid om ook buiten de muren te gaan kijken naar hoe andere scholen hun projecten en acties vanuit dit onderzoeksproces in de praktijk implementeren.