Het Koninklijk Atheneum Emanuel Hiel is geen groentje meer in het project Onderzoekende School?!. Niet alleen was ze één van de pilootscholen, maar ze is ook een schoolvoorbeeld van praktijkonderzoek dat verandering brengt. Dit jaar was het team klein maar gemotiveerd om uitdagingen aan te gaan. We konden op de schouders van reuzen staan want voorgaande teams werkten een leerlijn ‘onderwijsloopbaanbegeleiding’ (OLB) uit om leerlingen te helpen bij het maken van een positieve studiekeuze. Tijdens GOK-uren wordt er gewerkt aan OLB-begeleiding en dat over alle graden. Aan de hand van een talentgerichte benadering werken leerkrachten en leerlingen samen met het oog op studiekeuze, onderzoekscompetenties, reflectie en leervaardigheden.

Vorige jaren werd er vooral gefocust op het engageren van leerlingen in het studiekeuzeproces en het betrekken van leerkrachten. Dit jaar namen we een ander aspect onder de loep, namelijk de rol van ouders in het studiekeuzeproces. Ouders zijn partners van de school en belangrijke personen in het leven van jongeren. Daarom hebben we getracht zowel de stem van ouders als die van leerlingen te horen om nader te bepalen hoe studiekeuze en het plannen van de toekomst door hen ervaren wordt. De leerlingen van het tweede jaar werden ingezet als ‘reporters’ om surveys bij ouders af te nemen. Tijdens de OLB-dag organiseerden we focusgesprekken om te bevragen hoe leerlingen een studiekeuze maken en wie ze bij dit proces betrekken. Hoe zien leerlingen de toekomst op korte en lange termijn? Hoe gaan ze om met eventueel advies van hun ouders? Vervolgens analyseerden we onze bevindingen om good practices nog te kunnen verbeteren, opportuniteiten te bepalen, bepaalde problemen te benoemen en mogelijke oplossingen te bedenken.

Onderzoekend team: Nadia Amez, Julie Robinet (coach), Jo Tondeur, Louise Van Stichel,

Studenten

Louise Van Stichel

Als toekomstige leerkracht zie ik in dat het reilen en zeilen van een school veelzijdig en gecompliceerd is. De stappen die we dit jaar op KA Emanuel Hiel hebben genomen, deden mij als nieuweling voor de klas inzien dat onderwijs een plaats heeft in deze wereld die verder rijkt dan de muren van het schoolgebouw. Door te werken rond OLB van leerlingen, door leerkrachten en nadenkend over de rol van ouders hielden we rekening met meerdere perspectieven. Zelf volgde ik jaren geleden een studierichting die niet aanvoelde als de juiste en pas op de universiteit studeerde ik iets dat mij tot vandaag fascineert. Ik weet hoe belangrijk weloverwogen keuzes zijn en daarom sprak dit specifieke praktijkonderzoek me aan.

Bruggenbouwer

Jo Tondeur

Bij de start van het schooljaar stonden we op KA Emanuel Hiel met slechts twee leraren en een studentleraar voor een hele uitdaging om toch iets te betekenen als onderzoekende school. Deze moeilijkheid leidde echter snel tot opportuniteiten. Een klein sterk team kan snel knopen doorhakken waarvan de belangrijkste: onze leerlingen betrekken tijdens het onderzoeksproces. Leerlingen hebben zelf data verzameld door hun ouders te interviewen over hun talenten. En hoewel het niet eenvoudig was om met een klein (leraren)team onderzoekende school verder te zetten, kunnen we - door onze doelgroep actief te betrekken - nu pas echt spreken van een All Inclusive Onderzoekende School?!