Het Koninklijk Atheneum Etterbeek (KAE) zet in op de volledige ontplooiing van jongeren: zij krijgen de kans om kennis te vergaren en sociale en creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Jaar na jaar biedt het KAE de leerlingen een geïntegreerde werkweek aan waardoor ze hun persoonlijkheid verder kunnen ontwikkelen.

Ook dit jaar werden er verschillende GWP’s georganiseerd, waaronder de GWP Londen. Deze GWP is op maat gemaakt voor de leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs. Eén van de doelen van de GWP-week is om de taalvaardigheid van de leerlingen te verhogen. Er wordt van hen verwacht dat ze Engels praten met elkaar en met de begeleiders. Daarnaast staat de GWP natuurlijk ook in het teken van de Engelse cultuur.

Het KAE werkte zoals elk jaar samen met enkele stagiaires die de Specifieke Lerarenopleiding volgen aan de VUB. Ons takenpakket bestond o.a. uit: de voorbereiding van twee activiteiten en de uitwerking van de bijhorende

werkblaadjes, de begeleiding en ondersteuning van het aanwezige lerarenteam in Londen, de begeleiding van de leerlingen bij het schrijven van hun artikels voor het GWP-krantje achteraf en verbeterwerk van de werkbundels voor het vak Engels. Aangezien we beiden een andere achtergrond hebben, zorgde dat ervoor dat we op een creatieve manier konden samenwerken. We besluiten dat de GWP een intens, maar vermoeiend avontuur is. Je draagt veel verantwoordelijkheid en leert inspelen op onverwachte situaties. Toch haal je ook voldoening uit de week als je langzaam maar zeker een band opbouwt met de leerlingen en merkt dat zij zich amuseren.

Sabrina Maertens

Ik heb voor de lerarenopleiding Kunstwetenschappen en Archeologie gestudeerd. Door deze achtergrond vind ik het belangrijk om leerlingen attent te maken op kunst en cultuur in hun omgeving. Kunst is een moeilijke materie en niet iedereen staat er voor open of krijgt dit van thuis mee, maar wanneer ik slecht één leerling in een groep weet te overtuigen of boeien ben ik al geslaagd in mijn opzet. De GWP heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. Voor deze GWP had ik namelijk nog geen stage gegeven voor een volledige klasgroep. Voor mij was het dus zowel een uitdaging als een eerste kennismaking. Het begeleiden van een grote groep leerlingen in een stad waar ik zelf nog nooit geweest was, bezorgde me in het begin wel wat stress, maar het liep al snel los en ik zou het zo opnieuw doen!

Hannah Janssens

Ik volg de SLO Talen. Ik heb dan ook reeds een bachelor in de Toegepaste Taalkunde (Engels, Spaans, Nederlands) en een master Meertalige Communicatie achter de rug. Mijn kennis van het Engels was dus zeker een strength die ik tijdens de GWP-week kon inzetten. Streng genoeg durven zijn was voor mij een uitdaging. Ik zag in dat dat soms noodzakelijk was om ieders veiligheid te kunnen garanderen. Je merkt echt dat je een verantwoordelijkheid draagt en dat het leraarschap soms verder reikt dan de klas- of schoolmuren. Op het einde van de stage waren er enkele leerlingen die in gebroken Engels probeerden uit te leggen dat iedereen me sympathiek vond. Dat deed me beseffen dat streng zijn niet altijd gepaard gaat met een onsympathiek imago. Kortom, de GWP was een vermoeiende, maar tevens leerrijke en fijne ervaring!