Νεοελληνικής Φιλολογίας

Αμπατζόγλου Άννα

Η Άννα Αμπατζόγλου είναι υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπονεί την διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Από τον Ποιητικό και Εικαστικό Ρίτσο στους Γερμανούς Εξπρεσιονιστές Ζωγράφους – Μια Διακαλλιτεχνική Ερμηνευτική Προσέγγιση». Τα τρέχοντα ακαδημαϊκά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την σύγκλιση λόγου και εικόνας, τόσο στην νεοελληνική ποίηση όσο και στην ευρωπαϊκή καλλιτεχνική πρωτοπορία, μέσα από το πρίσμα των αισθητικών θεωριών του 20ου αιώνα. Η μεταπτυχιακή της διατριβή, την οποία εκπόνησε το 2016 κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές» στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ίδιου Πανεπιστημίου, φέρει τον τίτλο «Η Κατασκευή του Χώρου και του Χρόνου στην Ύστερη Ποιητική Περίοδο του Γιάννη Ρίτσου και του Τάσου Λειβαδίτη».

Αναστοπούλου Ευτυχία

H Ευτυχία Αναστοπούλου εργάζεται στη Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα στο τμήμα της Μπενακείου Βιβλιοθήκης συλλογών πολιτικών προσωπικοτήτων. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Νεάπολις – Πάφου στον τομέα της Σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Παιδαγωγικού τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην «Νεότερη ελληνική ιστορία και στη διδακτική της». Πτυχιούχος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου της σχολής « Ιστορία του ελληνικού πολιτισμού». Διπλωματούχος της σχολής Πιάνου του Ωδείου Αθηνών.

Ανωμερίτη Χρύσα

Η Χρύσα Ανωμερίτη γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία (2016-2020) στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και συνεχίζει σήμερα ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος σπουδών "Κοραής" (2021–). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα πεδία της Συγκριτικής Φιλολογίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Παράλληλα, είναι πτυχιούχος πιάνου, έχοντας αποφοιτήσει από το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης (2002-2014). Τέλος, γνωρίζει πολύ καλά τόσο την αγγλική όσο και την γαλλική γλώσσα.

Βασιάδη Άννα

Η Άννα Βασιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία και Ρουμάνικη γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, Universitatea din Bucureşti. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημιουργική Γραφή από το ΕΑΠ και το Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο ΕΚΠΑ, στο τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη λογοτεχνική μετάφραση, τη συγκριτική προσέγγιση των κειμένων καθώς και σε ζητήματα πρόσληψης, επίδρασης και διακειμενικότητας. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της, συγκαταλέγεται η ποίηση.

Διαμάντη Βικτωρία

Η Βικτωρία Διαμάντη είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2016 με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2018), ύστερα από την υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας με τον τίτλο «Λαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη»: Κ. Π. Καβάφης και Ζωγραφική. Από το 2019 εκπονώ την διδακτορική μου διατριβή: «Πιότερο ἐπιθυμῶ νὰ δῶ παρὰ νὰ πῶ»: Η συνομιλία της ποίησης και της ποιητικής θεωρίας του Κ. Π. Καβάφη με τις εικαστικές τέχνες, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Συμμετέχω ως βασική ερευνήτρια του ερευνητικού προγράμματος "Η ελληνική λογοτεχνία στο διαδίκτυο: νέες τάσεις και νέοι τύποι δημιουργών και αναγνωστών λογοτεχνίας στο ψηφιακό περιβάλλον".

Γιλμάζ Κωνσταντίνα - Αϊσέ

Η Κωνσταντίνα-Αϊσέ Γιλμάζ έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ακόμα, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ‘’Κοραής’’, στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με αντικείμενο τη Νεοελληνική Φιλολογία, ενώ τώρα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας, στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Ακόμα είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Γκοσίου Σταματία (Τίνα)

Η Σταματία (Τίνα) Γκοσίου είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «ΚΟΡΑΗΣ» με ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία και πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται, κυρίως, στο πεδίο της νεοελληνικής ποίησης· ιδιαιτέρως στην περιοχή της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής ποιητικής παραγωγής. Οι μελέτες της —στηριζόμενες, επί το πλείστον, στα ερείσματα της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας— προσανατολίζονται, (και) πέρα από την ερμηνευτική προσέγγιση της ποίησης ως αυτοτέλειας, στη ζήτηση της σύγκλισης και της συνάφειάς της, ως πρωτεύουσας έκφανσης της τέχνης του λόγου, με τις εικαστικές τέχνες (ιδιαζόντως με τη γλυπτική) μέσα από το πρίσμα μίας διακαλλιτεχνικής προβληματικής.

Ζαμπάκη Νικολέτα

Η Νικολέτα Ζαμπάκη είναι Υποψήφια Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Utah University των Η.Π.Α., και παρακολούθησε μαθήματα στο MIT των Η.Π.Α., στο Harvard Extension School, στο Stanford University, στο Oxford University, στο Universität Tübingen στη Γερμανία, στο Eötvös Loránd University στην Ουγγαρία, κτλ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι Μετά-Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές, η Συγκριτική Φιλολογία, η Θεωρία της Λογοτεχνίας και η Σύγχρονη Φιλοσοφία. Είναι Editor στο περιοδικό Journal of Ecohumanism και μέλος της ερευνητικής ομάδας εκπαίδευσης του V.I.N.E. στο Glenn Research Center της NASA, στο Posthumanism Research Institute του Brock University στον Καναδά, του δικτύου Environmental Humanities Network στο Warwick, κτλ. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και είναι πολύγλωσση ερευνήτρια (Αγγλικά, Γαλλικά, Ρουμάνικα, Ρώσικα, Κινέζικα, Ουγγρικά, Τουρκικά, Μάορι). Συνεπιμελείται με την Καθηγήτριά της, κα. Πέγκυ Κάρπουζου, δύο εκδοτικές σειρές με τίτλους “Posthumanities and Citizenship Futures” στον εκδοτικό οίκο Rowman & Littlefield, και “Environmental Humanities” στον βρετανικό εκδοτικό οίκο TPLondon.

Ζαχαράτου Ευφροσύνη

Η Ευφροσύνη Ζαχαράτου είναι πρωτεύσασα, αριστούχος πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και βραβευθείσα υπότροφος ΙΚΥ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ και υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια που αφορούν τη λογοτεχνία, τη διδακτική των νέων ελληνικών και καινοτόμες δράσεις στην εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Υπηρετεί στο 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών – «Γεννάδειο. Ασχολείται με τη διοργάνωση ομίλων αριστείας, εθνικών και ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συντονίζει την εποπτεία της Διδακτικής Άσκησης φοιτητών/φοιτητριών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, είναι επιμορφώτρια στην «Ταχύρρυθμη Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και στα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα της Λογοτεχνίας.

Καϊράκη Αφροδίτη

Η Αφροδίτη Καϊράκη είναι ερευνήτρια κινηματογραφικών σπουδών, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με πεδίο επιστημονικής έρευνας ταινία μικρού μήκους και διήγημα. Το 2022 εκδόθηκε το πρώτο μου δοκίμιο με τίτλο «Μεταμοντερνισμός και Νέο Χόλιγουντ» από τις εκδόσεις Αιγόκερως. Επιμελούμαι σεμινάρια με θέμα τον κινηματογράφο, ενώ εισηγήσεις μου έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Στα ενδιαφέροντά μου συγκαταλέγεται η παραγωγή και σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους, με συμμετοχή σε φεστιβάλ όπως Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας κ.α. Είμαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλόριζου «Πέρα από τα σύνορα». Εργάζομαι ως μόνιμη φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καλαβρός Μιχαήλ

Ο Μιχαήλ Καλαβρός γεννήθηκε στην Αίγινα το 1997. Σπούδασε Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α.. Ακολούθησε την κατεύθυνση Μ.ΝΕ.Φ. και αποφοίτησε με "Άριστα" το 2020. Είναι τελειόφοιτος του ΠΜΣ "Κοραής" (Ε.Κ.Π.Α.) με ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία. Γνωρίζει την Αγγλική (επίπεδο C2) και Ιταλική (επίπεδο Β2) γλώσσα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται κινούνται κυρίως στη νεότερη ποίηση.

Καλογήρου Γεώργιος

Ο Γεώργιος Καλογήρου έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και προχώρησε σε σπουδές δεύτερου κύκλου στη Νεοελληνική Φιλολογία και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτήν την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή (Επόπτης καθηγητής: Δ. Αγγελάτος) με τίτλο «Ποίηση της θεωρίας και θεωρία της ποίησης στο πλαίσιο της μετανεωτερικής συνθήκης: Ο μετα-λυρισμός ως τρόπος στη νεοελληνική ποίηση των δεκαετιών του 1970 και 1980». Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέρονται σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ιστορική εξέλιξη του ελληνικού μοντερνισμού, τη λογοτεχνική παραγωγή της Πρώτης Μεταπολεμικής γενιάς και την παρουσία των λογοτεχνικών ειδών στην ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Κοφινά Στεφανία

Η Στεφανία Κοφινά είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (Κλασική Φιλολογία) και τώρα είναι τελειόφοιτη του Π.Μ.Σ. Κοραής με ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τη Συγκριτική Φιλολογία και συγκεκριμένα τον κλάδο των διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων.

Κούκη Ιωάννα

Η Ιωάννα Κούκη, μετά από σπουδές και ενασχόληση με την Παιδαγωγική επιστήμη στην Αθήνα, ζει και εργάζεται μόνιμα στο Παρίσι από το 2014. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στη φιλολογία στο πανεπιστήμιο Paris 7-Denis Diderot, ασχολήθηκε με την εικονογραφημένη ποίηση, τη φιλοσοφική ερμηνεία των αρχαίων μνημείων στη νεοελληνική λογοτεχνία, την ανάλυση του οικιακού χώρου στη νεοελληνική ποίηση αλλά και την υφολογική σύγκριση της γαλλικής και ελληνικής πεζογραφίας του Μεσοπολέμου που αποτέλεσε και τη μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία. Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής την ώθησαν στη διδακτορική της διατριβή, που αποτελεί την πρώτη υφολογική συγκριτική έρευνα ανάμεσα σε ελληνικά και γαλλικά πεζά του Μεσοπολέμου. Εξειδικεύεται στα πρώτα μεσοπολεμικά έργα του Louis-Ferdinand Céline, Blaise Cendrars, Raymond Queneau, αλλά και Γιώργου Σεφέρη, Γιώργου Θεοτοκά, Στρατή Δούκα και Γιάννη Σκαρίμπα, αναλύσεις των οποίων παρουσιάζει σε συνέδρια ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα με την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, παραδίδει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα υφολογίας στη γαλλική πεζογραφία του 20ου αιώνα στο Τμήμα Φιλολογίας, Τέχνης και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Paris Cité. Ταυτόχρονα, εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Λιάπη Μαρκία

Η Μαρκία Λιάπη γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Γενικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και Θεατρολογίας. Ζει και εργάζεται ως φιλόλογος στη Θεσσαλονίκη.

Λούρη Χριστίνα

Η Χριστίνα Λούρη γεννήθηκε στην Αθήνα (1988). Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2005-2010) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές-ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία- στο ίδιο Τμήμα κατά τα έτη 2014-2017. Εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο: «Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και το ζήτημα του λογοτεχνικού ύφους: Η Απολογία του Ιώσηπου Μοισιόδακα». Από το 2019 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα της εν εξελίξει διατριβής της «Η πεζογραφία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και το ύφος (γλώσσα, ρητορική, αφήγηση): Ιώσηπος Μοισιόδακας, Δημήτριος Καταρτζής, Αδαμάντιος Κοραής». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη νεοελληνική φιλολογία του 18ου- αρχές 20ου αιώνα. Γνωρίζει σε άριστο επίπεδο την αγγλική γλώσσα. Διατηρεί προφίλ στο academia.com με ενδεικτικές εργασίες της και συμμετοχές της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαρκόπουλος Ιωάννης (Γιάννης)

O Γιάννης Μαρκόπουλος (Φλώρινα, 1994) είναι διδακτορικός φοιτητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχει πραγματοποιήσει μέρος των σπουδών του στα πανεπιστήμια Universidad Internacional (Μεξικό), King’s College London και Universitat Autònoma de Barcelona, όπου και συνεπιμελήθηκε μια ανθολογία σύγχρονου ισπανικού διηγήματος που σχεδιάζεται να εκδοθεί στα ελληνικά. Παράλληλα, είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Σενάριο για Κινηματογράφο και Τηλεόραση στο Escola de Cinema de Barcelona. Ως σεναριογράφος, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον παραγωγό Ηρακλή Μαυροειδή (Μήλα, 2020) στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τη ζωή και το έργο του πλαστογράφου του 19ου αιώνα Κωνσταντίνου Σιμωνίδη (σε φάση ανάπτυξης).

Μητσέας Γεώργιος

Ο Γεώργιος Π. Μητσέας γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου πραγματοποίησε ακολούθως και τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διδακτορική του διατριβή εστιάζει στην πολιτιστική πολιτική του καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά (1936-1941).

Αγνή Μπαγκέρη είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα και ίδρυμα το 2019. Τη συγκεκριμένη περίοδο εκπονεί τη διπλωματική της εργασία με τίτλο ««Ο ευαίσθητος ψίθυρος της Ελένης Σ. Λάμαρη: η γυναικεία ποίηση στις αρχές του 20ου αιώνα». Τον Σεπτέμβριο του 2022 συμμετείχε στο Α΄ Συμπόσιο Νέων Ερευνητών Νεοελληνικών Σπουδών με τίτλο: «Νέες προσεγγίσεις σε θέματα νεοελληνικών σπουδών» παρουσιάζοντας τμήμα της διπλωματικής εργασίας της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κυμαίνονται γύρω από θέματα ποιητικής της μεταπολεμικής γενιάς καθώς και ζητήματα φύλου και ταυτότητας στην ποίηση.

Μπαμπλέκη Μαρία

Η Μαρία Μπαμπλέκη είναι αριστούχος απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2019-2022). Τον Ιούλιο του 2022 ολοκλήρωσε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο «Λόγος και Εικόνα στους τίτλους των ποιημάτων του Ανδρέα Εμπειρίκου: Υψικάμινος, Ενδοχώρα και Γραπτά ή Προσωπική Μυθολογία». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο πεδίο των διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων της νεοελληνικής ποίησης του 20ου αιώνα, όπως εντοπίζονται στον άξονα σύγκλισης Λογοτεχνίας, Ζωγραφικής και Γλυπτικής. Στην παρούσα φάση την απασχολεί ερευνητικά ειδικότερα η εφαρμογή των παραπάνω προσεγγίσεων στο πεδίο της τιτλολογίας.

Μπαράκη Παρασκευή

Η Παρασκευή Μπαράκη το 2011 αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ακολουθώντας την ειδίκευση της Μεσαιωνικής &Νεοελληνικής Φιλολογίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου με ειδίκευση τη Νεοελληνική Φιλολογία. Το 2015 παρουσίασε τη μεταπτυχιακή διατριβή της με τίτλο «Εκφάνσεις του γλωσσοκεντρισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία: Νάνος Βαλαωρίτης, Ανδρέας Παγουλάτος, Θεοφάνης Μελάς». Το Σεπτέμβριο του 2021 έγινε δεκτή στον Γ΄ κύκλο σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, αναλαμβάνοντας την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής με τίτλο: «Όψεις των αμερικανικών μεταμοντερνιστικών τάσεων γραφής στην μεταπολεμική ελληνική ποίηση: Το ποιητικό έργο του Νάνου Βαλαωρίτη και η ποιητική γενιά του 1970». Κατά το πρώτο έτος της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της συμμετείχε με ανακοίνωση στο 7ο Colloquium Mεταπτυχιακών Φοιτητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών, που διεξήχθη στην Κομοτηνή 4-5 Φεβρουαρίου 2022. Ο τίτλος της ανακοίνωσης της ήταν ο εξής: «Το Ανώνυμο ποίημα του Φωτεινού Αϊ-Γιάννη: ο Νάνος Βαλαωρίτης και η αμερικανική avant-garde της δεκαετίας του 1960». Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα της εντάσσονται η μεσοπολεμική και μεταπολεμική ελληνική ποίηση και πεζογραφία, ζητήματα μοντερνισμού και πρωτοπορίας, καθώς επίσης και η συγκριτική γραμματολογία.

Μποζίνη Ελένη - Άννα

Η Ελένη-Άννα Μποζίνη είναι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στη Συγκριτική Λογοτεχνία. Αποφοίτησε από το Νεοελληνικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, από όπου έλαβε το πτυχίο της, και από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Συγκριτική Λογοτεχνία. Το εαρινό εξάμηνο του έτους 2021-22 εκπόνησε έρευνα στα πλαίσια της διατριβής της στο Τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Επίσης, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 ήταν Junior Fellow στο Κέντρο Διεπιστημονικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tubingen. Η διατριβή της αποτελεί μια συγκριτική μελέτη της εικονοποιίας της πληγής σε συνδυασμό με το μοτίβο του φωτός στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και της Anne Carson. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις σπουδές του σώματος στη λογοτεχνία, καθώς και την πρόσληψη της Κλασσικής λογοτεχνίας.

Μωραΐτης Ιωάννης-Ελευθέριος

Ο Ιωάννης-Ελευθέριος Μωραΐτης είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εκπονεί τη διατριβή του με αντικείμενο την ελληνική μεταπολεμική πεζογραφία, και συγκεκριμένα τις σχέσεις ανάμεσα στην κρατική εξουσία και τη λογοτεχνική παραγωγή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Παράλληλα, σπουδάζει Ιστορία και Θεωρία Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει συμμετάσχει σε φιλολογικά και ιστορικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παναγιωτάκης Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας Παναγιωτάκης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Κοραής (Νεοελληνική Φιλολογία) του ΕΚΠΑ, απόφοιτος του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και με το ηλεκτρονικό περιοδικό "Χάρτης". Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Ερωφίλη" και υπότροφος SYLFF.

Πάνας Χρήστος

Ο Χρήστος Πάνας έχει σπουδάσει φιλοσοφία και από το 2019 σπουδάζει νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ποιμενίδης Γιώργος

Ο Γιώργος Ποιμενίδης εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και τον πολιτισμό και στη νεοελληνική φιλολογία, ενώ εκπονεί τη διδακτορική μου διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ με θέμα «Σεξουαλικότητα και πολιτική στη μεταπολιτευτική λογοτεχνία».

Πρόκος Δημήτρης

Ο Δημήτρης Πρόκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011-2016, Λίαν Καλώς) και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νεοελληνική Φιλολογία (2017-2021, Άριστα) από το ίδιο ίδρυμα. Ένα μέρος των προπτυχιακών του σπουδών ολοκληρώθηκε στη Γαλλία (Université de Lorraine – Nancy). Από τον Απρίλιο του 2021, εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα τις λειτουργίες της επανάληψης στη νεοελληνική ποίηση, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας Δ. Αγγελάτου. Έχει εργαστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ, παράλληλα, ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, συμμετέχοντας σε συναυλιακές, δισκογραφικές και θεατρικές παραγωγές.

Ρούσση Ελένη

Η Ελένη Ρούσση είναι απόφοιτος του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει την πρακτική της ως βοηθός καθηγητή στο INALCO, Paris (Institut national des langues et civilisations orientales), στον παρόντα χρόνο εκπονεί την διπλωματική της εργασία στο πλαίσιο του ΠΜΣ Κοραής. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία του 20ου και του 21ου αιώνα, στη λογοτεχνική θεωρία και ειδικότερα στην αφηγηματολογία, τη διαλογικότητα και τη διερεύνηση της μεταμυθοπλασίας.

Σκουρής Ιωάννης

Ο Ιωάννης Σκουρής είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε Πτυχίο Φιλολογίας (2018, ειδίκευση Μεσαιωνικής & Νεοελληνικής Φιλολογίας) και Μεταπτυχιακό Νεοελληνικής Φιλολογίας (2021), κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν υπότροφος του Nippon Foundation – Sylff της Ιαπωνίας και εκπόνησε διπλωματική εργασία που αφορούσε τις (ανα)παραστάσεις βίας ως μηχανισμούς υποκειμενοποίησης στη νεότερη ελληνική ποίηση. Η υπό εκπόνηση διδακτορική του διατριβή μελετά την οντολογία του νομαδικού υποκειμένου, όπως αυτή συγκροτείται (ανα)παραστατικά με διαλεκτικές σχέσεις και πραγματώνεται στη (μετα)νεωτερική νεοελληνική λογοτεχνία από τα τέλη του 1960 έως τις αρχές του 2000 στον άξονα της οριακότητας και κατωφλικότητας. Η μεθοδολογία του εκκινεί από μορφώματα της Θεωρίας της Λογοτεχνίας –και συγκεκριμένα των Πολιτισμικών Σπουδών– καθώς και της σύγχρονης Ηπειρωτικής Φιλοσοφίας.

Σπυθούρης Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Σπυθούρης, γεννήθηκε το 1993 στην Κρήτη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο οικείο τμήμα και κατά την τρέχουσα περίοδο εκπονεί τη Διπλωματική του εργασία στο μεταπτυχιακό τμήμα των Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών με τίτλο: Όψεις των Πολιτισμών της Ανατολής στην ποίηση της γενιάς του ΄70. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται πέρα από την ποίηση της γενιάς του ΄70, η πεζογραφική παραγωγή της μεταπολιτευτικής περιόδου και η αναζήτηση του θρησκευτικoύ στοιχείου στην νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Νέο Πλανόδιο.

Σωτηροπούλου Έφη

Η Έφη Σωτηροπούλου είναι μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική της εργασία αφορούσε στη μελέτη του σώματος ως εκφραστικού ορίζοντα στην ποίηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου. Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική ποίηση του 20ού και 21ου αιώνα, στην έννοια της σωματικότητας και τις αναπαραστάσεις ενσώματων υποκειμένων στη λογοτεχνία, καθώς και σε διαμεσικές/διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις και θεωρητικά εργαλεία που μπορεί να συνδυαστούν με αυτές (αντλημένα καταρχήν από τη φιλοσοφία της φαινομενολογίας και του μεταμοντέρνου).

Τασιούλα Ανδρονίκη

Η Ανδρονίκη Τασιούλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πολιτικές Επιστήμες (MSc, Ευρωπαϊκή Οργάνωση και Διπλωματία) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και ως μηχανικός. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα φύλου, φεμινιστικής λογοτεχνικής κριτικής και μεταποικιακής θεωρίας.

Τζατζιμάκη Ελένη

Η Ελένη Τζατζιμάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση ΜΝΕΦ) της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (Master II) στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Sorbonne IV). Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Η ειρωνεία στο έργο του Βασίλη Αλεξάκη" στο Νεοελληνικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές.

Χονδρού Φανή

Η Φανή Χονδρού είναι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Νεοελληνικής Φιλολογίας: Κριτική, Ερμηνεία και Κειμενικές Σπουδές του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (από τον Οκτώβριο 2021) και απόφοιτη του ίδιου τμήματος με ειδίκευση στον τομέα των Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών (Μάιος 2021). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την ελληνική ποίηση και πεζογραφία του 20ού αιώνα και των σύγχρονων χρόνων και πιο συγκεκριμένα, αφορούν θεματικές που συνδέονται με την ιστορία, το τραύμα, τα έμφυλα ζητήματα, τις ταυτότητες και τη μνήμη.

Χορταριάς Γιώργος

Ο Γιώργος Χορταριάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Το 2011 αποφοίτησε από το Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο ίδιο Τμήμα ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 2017. Μέχρι σήμερα εκπονεί τη Διδακτορική του Διατριβή στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι γνώστης αγγλικής και ιταλικής γλώσσας και κάτοχος διπλώματος πληροφορικής και άδειας διδασκαλίας στην αγγλική γλώσσα. Έχει διδάξει Αρχαία και Νέα Ελληνικά στη Μέση εκπαίδευση, στον ιδιωτικό τομέα. Έχει προσφέρει εθελοντικά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, στο πλαίσιο του κοινωνικού φροντιστηρίου Αγρινίου, για τα σχολικά έτη 2012-2014. Έχουν υποβληθεί προτάσεις συμμετοχής του σε δύο συνέδρια, με ανακοίνωση: «Συγκριτική μελέτη του δεκαπεντασύλλαβου και του ελευθερωμένου στίχου τριών Ελλήνων λυρικών ποιητών», 11ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ (3-7 Οκτώβριος 2022) και «Προδρομικές εμφανίσεις και απαρχές της καλλιέργειας του ελευθερωμένου στίχου στα νεοελληνικά γράμματα», 2η Επιστημονική Συνάντηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Νεοελληνικής Φιλολογίας, «Ερευνητικές διαδρομές 2022» (11-13 Νοεμβρίου 2022 Πανεπιστημιούπολη-Ρίο), οι οποίες έχουν γίνει και στα δύο δεκτές.