Λαογραφίας

Δήμου Ευαγγελία

Η Ευαγγελία Δήμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του τμήματος της Φιλολογίας με ειδίκευση στη Λαογραφία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Η έρευνά της επικεντρώνεται στα θέματα Αστικής Λαογραφίας.

Δράγαση Ειρήνη - Παρασκευή

Η Ειρήνη-Παρασκευή Δράγαση αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης το Νοέμβριο του 2018 με βαθμό 7, 96 (Λίαν Καλώς) και πλέον σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία. Γεώργιος Α. Μέγας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε δύο προγράμματα Erasmus+, σπουδών και πρακτικής, στο La Sapienza της Ρώμης και στο Centro Estudios Cypriotas, Byzantinos y Neogriegos της Γρανάδας, αντίστοιχα. Έχει απασχοληθεί σε τομείς προφορικής ιστορίας και έρευνας πεδίου ως ερευνήτρια στο «Istorima», καθώς και με την δημοσιογραφία σε ημερήσιο τύπο του Ρεθύμνου, με άρθρα και ρεπορτάζ. Συμμετείχε ως emerging scholar στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Διεπιστημονικών Κοινωνικών Επιστημών που έλαβε μέρος στο ΕΚΠΑ τον Ιούλιο του 2022 στο οποίο παρουσίασε 20-λεπτη έρευνά της με θέμα «Discussing Motherhood in the Social Media - Transnational Approaches: The Relegation of Medicine through Social Media Groups of Motherhood». Εθελοντικά έχει εργαστεί σε ΜΚΟ και άλλα σωματεία της Αθήνας αλλά και σε φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τέλος, ασχολήθηκε με εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε μαθητές σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας και η πιο πρόσφατη ενασχόληση, η τριμηνιαία πρακτική στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Καζαδέη Κωνσταντίνα

Η Κωνσταντίνα Καζαδέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984 και κατοικεί στην Πετρούπολη Αττικής. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με κατεύθυνση φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ. Πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στη Λαογραφία στον τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας & Λαογραφίας του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Τόσο η διπλωματική εργασία όσο και το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορούν το ποντιακό θέατρο και εν γένει τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού. Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις πολιτιστικών συλλόγων και εργάζεται ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα.

Κανέλλος Γεώργιος

Giorgos Kanellos is a PhD Candidate in Department of Political Science and History at Panteion University, since 2018. Between 2009 and 2013, he has fulfilled his undergraduate studies in Department of Political Science and History at Panteion University. Furthermore, between 2014 and 2016, he has done his postgraduate studies, in the same department, specializing in modern social and cultural history of Greece, with a grade 96,3 %. Moreover, since last June, he is scholar of State Scholarships Foundation. Some of his academic interests and fields are cultural history of Greece, views of society through the scope of entertainment and history of Greek youth.

Κατσαρού Χρυσάνθη

Η Xρυσάνθη Κατσαρού είναι φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή «Κώστας Καζάκος». Έχει εργαστεί από το 1994 σε διάφορα προγράμματα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας και ελληνικού χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί ως εκπαιδεύτρια χορού με το Λύκειο Ελληνίδων Ικαρίας και το «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού». Συντονίζει το IkariaDance Project, ένα προγράμμα πολιτιστικού τουρισμού στην Ικαρία με εργαστήρια ελληνικού χορού, τραγουδιού, ελληνικής γλώσσας. Η διδακτορική της έρευνα έχει θέμα τον «χορευτικό τουρισμό» για τους αλλοδαπούς φιλέλληνες και τους ομογενείς και τη διασύνδεσή του με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό.

Κώρου Ευαγγελία

Ονομάζομαι Ευαγγελία Κώρου και είμαι μεταπτυχιακη φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακων Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με τίτλο " Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία- Γεώργιος Α. Μέγας. Το 2021 αποφοίτησα από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση στην Κλασική Φιλολογία. Κατά τους μήνες Ιούλιο- Σεπτέμβριο 2021 πραγματοποιησα την πρακτική μου άσκηση στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο- Πανεπιστήμιο Harvard.

Παρασκευά Μαρία

Η Μαρία Παρασκευά είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Ιστορικός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην ΄΄Εκπαίδευση και στον Πολιτισμό΄΄ του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο. Το θέμα της μεταπτυχιακής της διατριβής ήταν: ΄΄ Η προστασία και η ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Η περίπτωση της Κυνουρίας΄΄. Η πρακτική της εργασία, έλαβε χώρα στο Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη ενώ έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια με θέμα τον τσακώνικο πολιτισμό. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλολογίας – Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι: ΄΄Ο γάμος στην Τσακωνιά – Στρατηγικές και Σύμβολα΄΄.

Πασχάλης Ευάγγελος

Πολιτικός Μηχανικός Έργων Υποδομής Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, MSc Σχεδιαστής Τεχνικών Έργων – Μηχανικός Έργων Υποδομής Έργων, με Ειδίκευση στις Σύγχρονες τεχνολογίες έργων διαχείρισης περιβάλλοντος – Διαχείριση Αποβλήτων, υ.δρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / τμήματος Δασολογίας και Επιστημών, Ξύλου και Σχεδιασμού, Cad Designer Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 4ου Tεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στην ανοιχτή, διεπιστημονική, Ομάδα Εργασίας Ψυχοβιοαναλυτικής Έρευνας «ἐκ τῶν ὑστέρων» και θεματικός (σε θέματα Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας και όχι μόνον) Σύνεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Οργανισμός Ψυχοβιοαναλυτικής Μόρφωσης «ἐκ τῶν ὑστέρων»» (Τριανταφύλλου 5, 41221 – Λάρισα), που διαχειρίζεται ο Κωνσταντίνος Β. Δημουλάς, με πλούσιο (ποικίλο και πολύ) ερευνητικό, μελετητικό και συγγραφικό έργο, στον τομέα του, μεγάλο μέρος του οποίου έχει δημοσιευθεί σε διάφορους διαύλους, έντυπους και ηλεκτρονικούς.

Σχοινά Κατερίνα

Η Κατερίνα Σχοινά είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα τις «Λαογραφικές προσεγγίσεις των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Το παράδειγμα της Αττικής (2000-2020). Τραυματικές μνήμες, αφηγήσεις και συλλογικές αναπαραστάσεις». Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με τίτλο ειδίκευσης “Λαογραφικές Σπουδές: Θεωρία και Εφαρμογές του Λαϊκού Πολιτισμού” από το Τμήμα Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2017 αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Παράλληλα, έχει τελειώσει την ειδικότητα «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερς» στο ΙΕΚ Ακμή της Αθήνας και το 2018 ολοκλήρωσε και την ειδικότητα “Journalism and Media Production”, επιπέδου Bachelor, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Τσαφαράς Γεώργιος

Ο Γεώργιος Δ. Τσαφαράς είναι απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2021 εισήχθη με γραπτές εξετάσεις στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία - Γεώργιος Α. Μέγας" του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ειρήνης και Ιωάννη Σαββοπούλου. Στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διάφοροι κλάδοι της επιστήμης της λαογραφίας, όπως η αστική και η κοινωνική λαογραφία, η μελέτη της κλασικής γραμματείας και της ανθρωπολογίας.

Φανιουδάκη Ελένη

Fanioudaki Eleni completed her Bachelor's degree in Music, Science and Arts from University of Macedonia in 2018. She was a founding member of the folk music ensemble "Emmeleia" in 2016, with which has performed many concerts and produced 2 compact discs. Since 2018 she teaches piano, vocals, percussion and music theory in conservatories and secondary education. Since 2019 she studies in the Master's Program "Local History- Interdisciplinary approaches" in Democritus University of Thrace, History and Ethnology department. She published an article in the 2021 edited book "Gendered Violence- Violence against women". She participated with a presentation in the 2022 "3rd Meeting of Postgraduates, PhD candidates and Postgraduate Researchers" from the Modern and Contemporary History Lab, University of Thrace.

Χαϊκάλη Γεωργία

Ονομάζομαι Γεωργία Χαϊκάλη. Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ, στο ΠΜΣ "Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία-Γεώργιος Α. Μέγας". Αποφοίτησα από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, Τμήμα ΦΠΨ, Κατεύθυνση Φ και την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Αρχή". Από το 2010 ασχολούμαι επαγγελματικά με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Βασικό ερευνητικό μου ενδιαφέρον είναι ο λαϊκός πολιτισμός και οι μετασχηματισμοί του στη σύγχρονη εποχή.

Χόντου Νικολέττα

Η Νικολέττα Α. Χόντου είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας (ΠΜΣ "Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία - Γεώργιος Α. Μέγας") στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών της στο τμήμα Ρωσικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η συγκριτική, η ψηφιακή, η φιλολογική και η κοινωνική λαογραφία. Στο παρελθόν έχει λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια με ανακοινώσεις κυρίως στη συγκριτική λαογραφία των ανατολικών και βαλκανικών χωρών.