Κλασικής Φιλολογίας

Αντωνιάδης Μιχάλης

O Μιχάλης Αντωνιάδης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στις Κλασικές Σπουδές. Ολοκλήρωσε τον Α’ κύκλο σπουδών του στο ίδιο Τμήμα, με ειδίκευση στη κλασική γραμματεία. Αυτή τη περίοδο συγγράφει τη διπλωματική του εργασία με τίτλο «Η πολυταξιδεμένη Μούσα του Πινδάρου». Το προηγούμενη εξάμηνο, με τη βοήθεια του προγράμματος ERASMUS, ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Στο παρελθόν είχε την ευκαιρία μέσω υποτροφίας του ΕΛΚΕ του Πανεπιστήμιου Κρήτης να ασκήσει επικουρικό διδακτικό έργο στα μαθήματα «Ησίοδος, Θεογονία» και «Ηρόδοτος» του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τους χώρους της αρχαϊκής λυρικής ποίησης και προσωκρατικής φιλοσοφίας.

Bafounis Vyron - Emmanouil

Vyron Emmanouil Bafounis was born in Athens, Greece in 1997. In 2020, he completed a Bachelor's degree in Greek Philology, with a specialization in Classics, at the University of Athens. As an Erasmus student, he studied for a semester at Ludwig-Maximilians Universität München. In 2022, he obtained a Master's degree in Classics and Ancient Civilizations, with a specialization in Classics, from Universiteit Leiden. His academic interests include Rhetoric, Digital Humanities, Comedy, Epigraphy, Numismatics and Identity issues in the ancient world.

Björn Juhan

Juhan Björn, doctoral student at Lund University, Sweden. Currently working on a text-critical edition, translation and commentary on an Arabic Medieval medical treatise on phlebotomy, a popular medical practice in humoral pathology and Hippocratic-Galenic medicine. The dissertation will be published towards the end of 2023. Mr. Björn has also been teaching Arabic and Hebrew at his institute, as well as created and organised social and recreational activities for the doctoral students at the joint faculties for Humanities and Theology. For a wide range of studies, Mr. Björn has studied in several universities, both in Europe and in the Middle-East. In addition to manuscript studies and Medieval medicine, Mr. Björn is interested in languages on a broader spectrum, nature and music.

Γαδ Ι.Α. Μάρκος

Ο Μάρκος Ι. Α. Γαδ (γενν. Χολαργός, 09-06-1995) σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (BA 2018), όπου και συνεχίζει τις σπουδές του στο ΠΜΣ «Δέξιππος». Μεταξύ 2016–2017, παρακολούθησε τα «Μαθήματα Ελληνικής Παλαιογραφίας» στο Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και συμμετείχε στο «Πρόγραμμα Διαχείρισης Χειρόγραφων, Έντυπων, Ψηφιακών Γλωσσικών Πόρων και Αρχειακού Υλικού για Ειδικευόμενους Νέους Επιστήμονες» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Τον Ιούλιο του 2018, έλαβε μέρος στην ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των χειρογράφων της Ι. Μ. Προυσού Ευρυτανίας, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας Cálamus. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η Παλαιογραφία, η Κωμωδία, η Ιστοριογραφία, η Μυθολογία (ελληνική, ρωμαϊκή, ανατολική, σκανδιναβική) και ο κοινωνικός και πολιτικός αντίκτυπος των ποιητικών κειμένων υπό το φως των σύγχρονών τους γεγονότων.

Γιαλαμά Eλένη – Ακριβή

H Ελένη – Ακριβή Γιαλαμά αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (Κλασική Ειδίκευση) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2014). Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές της στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά (2016). Τα τελευταία χρόνια (2018) εκπονεί τη διατριβή της στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. με θέμα "Η αρχαία και σύγχρονη φιλολογική έρευνα στο θεοκρίτειο corpus: η περίπτωση του βουκολικού είδους". Το ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της βουκολικής ποίησης (Θεόκριτος), την πρόσληψη και τη μετεξέλιξη του είδους (Βίων, Μόσχος, Βιργίλιος) και ευρύτερα σε θέματα λογοτεχνικής θεωρίας. Τέλος, η παρουσία της σε Συνέδρια Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων τόσο του Δ.Π.Θ. όσο και άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής είναι αδιάλειπτη.

Giannikou Kyriaki

Kyriaki Giannikou was born in Athens, Greece in 1997. She studied at the National and Kapodistrian University of Athens (NKUA), where she obtained a BA in Philology, with a specialisation in Classics (2020). In 2019, she studied as an Erasmus student for a semester at Ghent University. Subsequently, in 2022 she received a master’s degree in Classics and Ancient Civilizations, with a specialisation in Classics, from Leiden University. At present, she works as a Research Assistant & Papyrologist at the Department of Linguistics of Ghent University, for the project “Everyday Writing in Graeco-Roman and Late Antique Egypt (I – VIII AD): A Socio-Semiotic Study of Communicative Variation” (EVWRIT). Her research interests include manuscript and text tradition, literary and documentary Papyrology, material culture and Digital Humanities.

Γκοτζαμπασοπούλου Φωτεινή

Η Γκοτζαμπασοπούλου Φωτεινή είναι απόφοιτη του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας του μεταπτυχιακού προγράμματος "Δέξιππος" στο Ε.Κ.Π.Α., με ειδίκευση στην "Αρχαία Ελληνική Φιλολογία". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, το Αρχαίο Ελληνικό Έπος, το Ρωμαϊκό Έπος, τη Ρωμαϊκή Λυρική Ποίηση, την πρόσληψη Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Λογοτεχνίας.

Γραββάνη Μαρία - Αγορή

Η Μαρία – Αγορή Γραββάνη σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 2018. Επιπλέον, ακολούθησε μουσικές σπουδές Ανώτερων Θεωρητικών Ευρωπαϊκής μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΄΄Δέξιππος΄΄. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο τομέα της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, της Φιλοσοφίας, του Αρχαίου Ελληνικού Επιγράμματος, της Ρητορείας και της Παλαιογραφίας.

Γλαράκη Νικολίτσα

Η Νικολίτσα Γλαράκη είναι πτυχιούχος της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στη Γλώσσα και τα Κείμενα». Στη διπλωματική της εργασία επιχείρησε να προσεγγίσει ερμηνευτικά το προβληματικό τέλος του De rerum natura του Λουκρήτιου εστιάζοντας στα τέλη των 6 βιβλίων του έργου του. Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Φόβος και λύπη στις Τουσκουλανές Διατριβές του Κικέρωνα: Μια γλωσσική, φιλοσοφική και λογοτεχνική προσέγγιση». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στο χώρο των συναισθημάτων στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.

Κοκορόσκου Αθανασία

Η Αθανασία Κοκορόσκου αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2019 από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Κλασικές Σπουδές. Τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ «Δέξιππος» με εξειδίκευση στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού έπους με έμφαση στο έπος της αρχαϊκής εποχής, της ελληνιστικής ποίησης, της λατινικής ελεγείας, του αρχαίου ελληνικού και λατινικού μυθιστορήματος των αυτοκρατορικών χρόνων.

Κυπραίου Ειρήνη

Η Κυπραίου Ειρήνη είναι απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας (βαθμός: «Άριστα»), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην αρχαία Ελληνική Φιλολογία (βαθμός: «Άριστα») και Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας στον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους Αττικούς ρήτορες και το Οικογενειακό και Κληρονομικό Δίκαιο της Κλασικής περιόδου. Στην διδακτορική της έρευνα με τίτλο: «Ο πρώτος λόγος του Ισαίου: Περί του Κλεωνύμου κλήρου, το Αττικό Οικογενειακό και Κληρονομικό Δίκαιο κατά την Κλασική εποχή» εκπονεί ερμηνευτικό υπόμνημα στον πρώτο λόγο του ρήτορα Ισαίου. Κατά την ακαδημαϊκή της πορεία εμβάθυνε επίσης, στην επιστήμη της παπυρολογίας, διά της παρακολούθησης μαθήματων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Παπυρολογία και Κλασσική Γραμματεία» του ΕΚΠΑ. Από τον Ιανουάριο του 2022 ανήκει και συμμετέχει με την εκπόνηση λημμάτων ορισμένου αριθμού παπύρων, στην Ερευνητική Ομάδα του Προγράμματος «Ναυτίλος» η οποία χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Λεοντίτση Αικατερίνη

Η Αικατερίνη Λεοντίτση αποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία και βαθμό άριστα. Το 2017 έλαβε το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» από το Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.. Σήμερα είναι υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ίδιο Τμήμα. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύοντας τα εξής άρθρα: «Ο έρωτας Αγχίση - Αφροδίτης στον πρώτο Ομηρικό Ύμνο ‘εἰς Αφροδίτην’ και στην ‘Αἰνειάδα’ του Βιργιλίου» στα Πρακτικά ΙΕ’ Συμποσίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας (7/5-9/5/2010), «Η καταστροφική πορεία του Φαέθοντα προς την αυτογνωσία στις ‘Μεταμορφώσεις’ του Οβιδίου» στα Πρακτικά της 6ης Συνάντησης Εργασίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (13/5-15/5/2011), και «Πλατωνικά στοιχεία στο ‘Περὶ τἀγαθοῦ’ του Νουμηνίου» στα Πρακτικά του 10ου Συνεδρίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (8-11/10/2019).

Λόξα Φωτεινή

Η Φωτεινή Λόξα είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ Κλασικής Φιλολογίας με τίτλο «Δέξιππος» του ιδίου πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αποτελούν κατά κύριο λόγο η αρχαϊκή επική ποίηση, η αττική τραγωδία και το αττικό δίκαιο και ρητορική της κλασικής περιόδου.

Μαμματάς Μάριος

Ο Μάριος Μαμματάς ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο τμήμα και έχει αναλάβει την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής με τίτλο: «Δημοσθένους Κατά Ολυμπιοδώρου βλάβης: Ερμηνευτικό υπόμνημα». Το εαρινό εξάμηνο του 2021, μέσω του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας προπτυχιακών φοιτητών, διεξήγαγε διδακτικό επικουρικό έργο στο γνωστικό αντικείμενο "Αρχαία Ελληνική Φιλολογία".Το εαρινό εξάμηνο του 2021 συμμετείχε ως διοργανωτής και ομιλητής στο 2o Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι, επίσης, επιμελητής των πρακτικών του συνεδρίου, τα οποία θα εκδοθούν στη σειρά Παραρτημάτων του διεθνούς περιοδικού Αριάδνη (Ariadne Supplement Series). Τέλος, το εαρινό εξάμηνο του 2022, χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+, φοίτησε στο Τμήμα Κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Μπομπέτσης Γαβριήλ

Ο Γαβριήλ Μπομπέτσης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Προσεχώς θα ξεκινήσει διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Lille, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Ruth Webb. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη Δεύτερη Σοφιστική καθώς και στην περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας, στην πρόσληψη της λογοτεχνικής παράδοσης από τους μετακλασικούς συγγραφείς, όπως και σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις μεταξύ Κλασικής Φιλολογίας και Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας κ.λπ. Έχει δημοσιευτεί άρθρο του στο περιοδικό Παλίμψηστον (τεύχος 37), με τίτλο, «Τὰ καθ’ Ἡρὼ καὶ Λέανδρον του Μουσαίου: ερμηνευτικές προσεγγίσεις και διακειμενικές αναφορές», ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί άρθρο του στα ηλεκτρονικά πρακτικά του 7ου Συμποσίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων, το οποίο διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (5-6 Ιουνίου 2021), με τίτλο «Το μοτίβο της ἰσοτιμίας στον λουκιάνειο Άδη και η ιστορία του». Γνωρίζει επίσης Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Μπουρνού - Σταυρουλοπούλου Λήδα

Η Λήδα Μπουρνού - Σταυρουλοπούλου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και από το 2021 φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Λογοτεχνία, σκέψη και πολιτισμός στον ελληνορωμαϊκό κόσμο» του ίδιου τμήματος. Γνωρίζει την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Το 2021 παρακολούθησε επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένου» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ.

Παλιαρούτη Μαρία

Η Παλιαρούτη Μαρία αποφοίτησε το 2018 από το τμήμα της Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Επί του παρόντος συγγράφει τη διπλωματική της εργασία για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας «Δέξιππος», με θέμα τη «Θεοδικία στις τραγωδίες: Εὐμενίδες Αισχύλου, Οἰδίπους Τύραννος Σοφοκλή, Ἱππόλυτος Στεφανίας & Ἡρακλῆς Μαινόμενος Ευριπίδη». Σε ερευνητικό επίπεδο έχει ασχοληθεί με θέματα λατινικής και αρχαίας ελληνικής θεματογραφίας. Ενδεικτικά, έχει εκπονήσει τις κάτωθι εργασίες: «O Νέος Υπερείδης: Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη και ο Προς Διώνδαν λόγος του Υπερείδη», «Το θέμα του βιασμού στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου», «Η μορφή της εταίρας στην Αρχαία και Μέση Κωμωδία», «Η νουβέλα της Ελένης στην Αίγυπτο στις Ἱστορίες του Ηροδότου (2.112-120)», «Συζήτηση για τα πολιτεύματα: Τὰ εἰς τὸν Τυανέα Ἀπολλώνιον 5.32-36 & Ἱστορίες 3.80-83».

Παππά Δ. Αγγελική

Η Αγγελική Δ. Παππά είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας (κατεύθυνση Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία μετά από επιτυχή δοκιμασία στις προβλεπόμενες εξετάσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κλασική Φιλολογία με τίτλο «Δέξιππος» του ΕΚΠΑ. Kατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 έγινε δεκτή, ως υποψήφια διδάκτωρ, στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Κλασική Φιλολογία με θέμα: «Η ρητορική του αδερφικού δεσμού στην αττική δικανική ρητορεία». Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η αττική δικανική ρητορεία, η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ρητορική, το αττικό δίκαιο και ειδικότερα το οικογενειακό δίκαιο και η Νέα κωμωδία του Μενάνδρου.

Πέππα Καλομοίρα

Η Καλομοίρα Πέππα σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2015-2019). Συνέχισε τις σπουδές της, μετά από γραπτές εξετάσεις, στο ΠΜΣ «Δέξιππος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019 - σήμερα). Έχει συμμετάσχει στο Γ' Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας: H Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες ως ομιλήτρια με θέμα «Η Κύπρος και τα Κύπρια ἔπη στην Ἀλεξάνδρα του Λυκόφρονος», (Κύπρος, Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' Δασούπολη, Μάρτιος 2019). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Αρχαϊκή επική ποίηση, η Ελληνιστική ποίηση, το αρχαίο ελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα, και η επική ποίηση της αυτοκρατορικής περιόδου.

Πιτσιλού Αντωνία

Η Αντωνία Πιτσιλού είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2013) και κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του προγράμματος “Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο” του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (2018). Από το 2019 εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με επιβλέπουσα καθηγήτρια, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Αρβανίτη. Το θέμα της διατριβής της αφορά τη μελέτη επιλεγμένων παραστάσεων των "Περσών" που παρουσιάσθηκαν στην ελληνική θεατρική σκηνή του 21ου αιώνα και ειδικότερα την απόδοση της αισχύλειας θεϊκής δικαιοσύνης σε αυτές. Ακόμη, από το 2018 φοιτά και ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο ανωτέρω Τμήμα μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται η κειμενική και σκηνική πρόσληψη των έργων του αρχαιοελληνικού δράματος στη σύγχρονη εποχή.

Rajtíková Katarína - Dženisa

Katarína Dženisa Rajtíková is a PhD candidate in the History of Philosophy at the Department of Philosophy and the History of Philosophy at Comenius University (Slovakia), where she graduated from Philosophy. Her PhD research is focused on the question of the origin of Pyrrho’s philosophy. She examines the possible Indian influences in Pyrrho’s thought, focusing on the question of the Buddhist influence. Her particular interests are methodology of the history of philosophy and of comparative philosophy.

Ραμπαούνης Παύλος

Ο Παύλος Ραμπαούνης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ ("ΔΕΞΙΠΠΟΣ": MA in Classics) με ειδίκευση στη Λατινική Γλώσσα και Φιλολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει συγγράψει αρκετές σεμιναριακές εργασίες ποικίλης θεματικής με έμφαση στο έπος, την ελεγεία και το δράμα με άριστη βαθμολογία. Παράλληλα, έχει εγκριθεί η συμμετοχή του σε επικείμενα επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχω συμμετάσχει με ανακοίνωσή του και στο ΚΒ’ Σεμινάριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας (Μάιος 2018). Ακόμη, έχει παρακολουθήσει μαθήματα παλαιογραφίας (με διοργάνωση του ΜΙΕΤ).

Σανδαλή Αικατερίνη - Μαρία

Η Αικατερίνη - Μαρία Σανδαλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σάμο. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Αρχαία Ιστορία. Στο παρόν εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη ρωμαϊκή αρχαιότητα εν γένει. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της ιδιωτικής μέσης εκπαίδευσης.

Σαράφης Πανταζής

O Πανταζής Σαράφης σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, από τον Οκτώβριο του 2021, στον τομέα της Κλασικής Φιλολογίας.

Σιγαλού Μαρία

Η Μαρία Σιγαλού είναι 46 ετών. Το 1994 αποφοίτησε από Δημόσιο Σχολείο στην Αθήνα και την ίδια χρονιά εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1999 με βαθμό πτυχίου "Λίαν καλώς". Το 2000 έδωσε εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και το 2002 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την οποία υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Το 2006 εισήχθη με εξετάσεις στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Κοραής" στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2010 με βαθμό "Άριστα". Το 2019 ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: "Το θέατρο στο ελληνιστικό και αυτοκρατορικό επίγραμμα", με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Β. Βερτουδάκη, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Σταυροπούλου Διονυσία

Η Διονυσία Σταυροπούλου είναι απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Κλασικής Φιλολογίας "Δέξιππος" του Ε.Κ.Π.Α. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της στρέφονται στο αρχαίο δράμα και στην πρόσληψή του στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Τρίγκη Αλεξία

Η Αλεξία Τρίγκη έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2019) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κλασικής ειδίκευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2022).Ο τίτλος της Μεταπτυχιακής της εργασίας (Διπλωματική) ήταν: "Η έννοια της ψυχικής νόσου στην αρχαία ελληνική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη: Ιπποκράτης, Αριστοτέλης". Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ιατρική, καθώς και το αρχαίο ελληνικό δράμα".

Τσιγαρίδας Ευάγγελος

Ο Ευάγγελος Τσιγαρίδας σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (πτυχίο 2021) και στο ίδιο Τμήμα συνεχίζει Μεταπτυχιακές Σπουδές με ειδίκευση στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία. Έχει διατελέσει προπτυχιακός υπότροφος του ΙΚΥ (2016-2017).

Τσούμπος Ευάγγελος

Ο Ευάγγελος Τσούμπος σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Β.Α. 2021) και πλέον είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας (με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική φιλολογία) του ίδιου ιδρύματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας (σκηνοθετικά προβλήματα, ζητήματα πρόσληψης κ.α.) και της ελληνορωμαϊκής μαγείας".

Φροσυνάκης Χρήστος

Ο Χρήστος Φροσυνάκης είναι απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Κλασικής Φιλολογίας «Δέξιππος» του ίδιου πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του στρέφονται περισσότερο στο αρχαϊκό έπος, στη ρητορεία της κλασικής περιόδου και στην ιστοριογραφία.

Χαρμπάτση Γεωργία

Η Γεωργία Χαρμπάτση είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δέξιππος» του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με το δράμα (τραγωδία, κωμωδία), την αττική ρητορεία, την ιστοριογραφία και το αρχαϊκό έπος.

Ψωμιάδου Αναστασία

Η Αναστασία Ψωμιάδου σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (BA 2017/MA 2020). Από τον Οκτώβριο του 2020 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη Διδακτορική της Διατριβή εξετάζει ζητήματα ερμηνείας και μετάφρασης στον Αίαντα του Σοφοκλή. Από τον Ιανουάριο του 2022 ανήκει στην Ερευνητική Ομάδα του Προγράμματος: “Greek Fragmentary Tragedians Online. Part I 6th-5th Century BC” που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Από τον Μάιο του 2021 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν Υπότροφος ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συνδιοργανώσει δύο Συνέδρια για Μεταπτυχιακούς Φοιτητές και Υποψήφιους Διδάκτορες Κλασικής Φιλολογίας, το 2021 και το 2018. Επίσης έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται η πρόσληψη της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας (Μεταφραστικές Σπουδές, Πολιτικές αναγνώσεις έργων κλπ.).